Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

6 uur van Spa-Francorchamps: vrije training Spa-spektakel begint goed voor Toyota Gazoo Racing

Uitgegeven door Peter Vader • 28 april 2023 05:45

Totyota Gazoo Racing begon constructief aan de 6 Hours of Spa-Francorchamps op een verstoorde openingsdag op het iconische Belgische circuit, de locatie voor de derde ronde van het FIA World Endurance Championship (WEC) 2023. Een recordgrid van 13 Hypercars zal de strijd aangaan in de laatste race voor de honderdjarige editie van de 24 uur van Le Mans in juni, en de actie begon in Spa met twee oefensessies van 90 minuten op donderdag. WEC-wereldkampioenen Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa, die eerder deze maand de tweede ronde in Portimão wonnen, zetten de tweede snelste tijd van de dag neer in hun #8 GR010 HYBRID, 1.111 seconden achter de baanbrekende #51 Ferrari. Op een dag waarop racevoorbereiding voorrang had op snelheid van één ronde, waren de Spa-winnaars van vorig jaar, Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López, in de #7 GR010 HYBRID, vijfde in het algemeen klassement.

6 Hours of Spa-Francorchamps Toyota GR10 Hybrid actie track

Toyota Gazoo Racing won de eerste twee races van het WEC-seizoen 2023 en mikt op zijn zevende overwinning op rij op het legendarische 7,004 km lange circuit van Spa, ondanks sterke concurrentie van Hypercar-rivalen Cadillac, Ferrari, Peugeot en Porsche. Na hete omstandigheden voor de eerdere evenementen in Sebring en Portimão, bracht de training in Spa koeler weer; de luchttemperatuur was slechts 9°C toen de ochtendsessie begon. Beide auto's brachten tijd door in de garage voor aanpassingen tijdens een onderbroken sessie, die halverwege een rode vlag-periode van 12 minuten omvatte.

Mike Conway en José Maria Lopez deelden het stuur van de #7 GR010 HYBRID, terwijl Sébastien Buemi en Ryo Hirokawa de #8 auto bestuurden, voor een programma van mechanische en aerodynamische set-up tests. Buemi noteerde de snelste ronde van de sessie, kort nadat de rode vlag voorbij was. Mike Conway's eerste vliegende ronde van de dag was genoeg voor de derde plaats.

6 Hours of Spa-Francorchamps Toyota Aston Martin track

De focus tijdens de tweede training verschoof naar het analyseren van de eigenschappen van de verschillende samenstellingen van de Michelin-banden, met prioriteit voor het maximaliseren van de prestaties voor de race van zaterdag. De overwinningen van het Toyota team in de eerste twee races van het seizoen waren gebaseerd op sterk bandenmanagement en consistentie.

Kamui Kobayashi en Brendon Hartley hadden de eerste training achter de rug en waren de drukste coureurs van het team in een andere sessie met verschillende onderbrekingen. Drie volledige gele periodes en twee rode vlaggen verminderden de beschikbare productieve tijd voor alle teams. De #8 was de beste GR010 HYBRID in de tweede training en eindigde als vierde dankzij Ryo Hirakawa's beste ronde. Kamui Kobayashi zette de snelste ronde neer voor auto #7, die in die sessie zevende werd.

Een derde vrije training op vrijdagochtend biedt de laatste mogelijkheid voor aanpassingen voorafgaand aan de kwalificatie in de avond, die de startopstelling van 38 wagens voor de race van zaterdag zal bepalen.

6 Hours of Spa-Francorchamps vergezicht

Ryo Hirakawa (#8): “Tot nu toe lijken we goede vooruitgang te boeken, ondanks alle onderbrekingen die het aantal ronden dat elke coureur kon rijden echt beperkten. Dat merken we vooral op een lang circuit als Spa. Het ziet er naar uit dat het morgen nat gaat worden dus de situatie zal weer anders zijn. We moeten beoordelen wat we vandaag hebben gedaan en onze auto klaarmaken voor de race. We zullen ons best doen in de kwalificatie, maar de grote prioriteit is de race.”

6 Hours of Spa-Francorchamps mooi startveld
In jaren niet vertoont in het WEC: een startveld met v.l.n.r. Porsche, Glickenhaus, Toyota, Ferrari en daarachter Peugeot

6 Hours of Spa-Francorchamps - Free Practice 1

1st	#8 TOYOTA GAZOO Racing	2min 2.982secs	19 laps
2nd #50 Ferrari AF Corse (Fuoco/Molina/Nielsen) +1.650secs 29 laps
3rd #7 TOYOTA GAZOO Racing +1.660secs 18 laps
4th #51 Ferrari AF Corse (Pier Guidi/Calado/Giovinazzi) +1.734secs 29 laps
5th #6 Porsche Penske (Estre/Lotterer/Vanthoor) +1.888secs 25 laps
6th #2 Cadillac Racing (Bamber/Lynn/Westbrook) +2.365secs 27 laps
6 Hours of Spa-Francorchamps - Free Practice 2
1st	#51 Ferrari AF Corse (Pier Guidi/Calado/Giovinazzi)	2min 1.871secs 30 laps
2nd #50 Ferrari AF Corse (Fuoco/Molina/Nielsen) +1.278secs 14 laps
3rd #2 Cadillac Racing (Bamber/Lynn/Westbrook) +1.467secs 31 laps
4th #8 TOYOTA GAZOO Racing +2.509secs 30 laps
5th #93 Peugeot TotalEnergies (Di Resta/Jensen/Vergne) +3.309secs 11 laps
6th #708 Glickenhaus (Dumas/Pla/Mailleux) +3.674secs 29 laps
7th #7 TOYOTA GAZOO Racing +3.858secs 28 laps


Event_logo_WEC_6_hours_of_Spa

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS