Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

24H SPA - Aston Martin strijdt om de hoogste eer bij de TotalEnergies Spa 24 Hours + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 30 juli 2022 12:29

Spa-Francorchamps - De Aston Martin Vantage GT3 hervat dit weekend zijn zoektocht naar algehele glorie in de TotalEnergies Spa 24 Hours, als drie van de belangrijkste partnerteams van Aston Martin Racing - Beechdean AMR, The Heart of Racing en TF Sport - samenkomen in de meest fel bevochten GT-uithoudingsrace ter wereld. De 24 uur van Spa wordt beschouwd als het top evenement van de Fanatec GT World Challenge Europe [GTWC] en Intercontinental GT Challenge en staat alleen open voor gehomologeerde GT3-specificatie raceauto's, en is een ware maatstaf voor uithoudingsvermogen voor zowel coureur als machine. Dit jaar is er een enorm deelnemersveld van 66 auto's afkomstig van negen verschillende fabrikanten, waaronder drie Aston Martin Vantage GT3's, die allemaal zullen vechten voor zowel absolute als klasse suprematie op het legendarische circuit van 4,352 mijl, gelegen in de Belgische Ardennen.

TotalEnergies Spa 24 Hours 2022 Aston Martin 1 deelnemers

Beechdean AMR heeft twee Aston Martin Vantages met 4 liter V8-turbo die deelnemen aan de GTWC Endurance Cup in 2022. De Pro-inzending van #95 is gevuld met een vaste line-up van fabrieksrijders die bestaat uit tweevoudig wereldkampioen en voormalig Spa 24 Hour-klasse winnaar Nicki Thiim (DEN), 2022 Le Mans 24 Hours GTE Am winnaar Marco Sørensen en 2016 overall Spa 24 Hours winnaar Maxime Martin (BEL). Deze auto heeft bewezen het hele seizoen een koploper te zijn en klopt op de deur van een doorbraak: het doel is de overall overwinning voor het Britse sportwagenmerk in het meest competitieve GT-kampioenschap ter wereld.

TotalEnergies Spa 24 Hours 2022 Aston Martin 8 Foto Miguel Bosch

De zuster #97 Vantage doet regelmatig mee aan de Gold Cup-klasse in GTWC, maar voor de 24 uur van Spa schakelt de auto over naar de Silver Cup, aangezien zakelijke verplichtingen betekenen dat teambaas Andrew Howard moet stoppen met rijden, samen met zijn mede -coureur Valentin Hasse-Clot (FRA). Hun teamgenoot, Theo Nouet (FRA), zal dus in de auto worden vergezeld door NorthWest AMR-coureur David Pittard (GBR) en Charlie Fagg (GBR) die zijn GTWC en Spa 24H-debuut maakt. Het team wordt gecompleteerd door IMSA Sprint Cup-kampioen en in 2021 afgestudeerde Aston Martin Racing Driver Academy Roman De Angelis (CDN).

Het in Seattle gevestigde The Heart of Racing [THoR] maakt dit weekend ook zijn Europese debuut. Het regerend IMSA Sprint Cup-kampioensteam komt naar Spa met een hot streak na een reeks opeenvolgende podiumplaatsen en overwinningen in de GTD-klasse van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship. Voor Spa zal THoR samenwerken met de winnaars van de Pro-Am-klasse van 2019 en mede-AMR Partner-team TF Sport - wiens meest recente succes een glorieuze GTE Am-overwinning was in de 24 uur van Le Mans in 2022.

TotalEnergies Spa 24 Hours 2022 Aston Martin 3

De #23 Vantage GT3 met blauwe en gele kleurstelling wordt in Spa bestuurd door fabriekscoureur en IMSA Sprint Cup-kampioen Ross Gunn (GBR), vaste teamgenoot Alex Riberas (ESP) en de 24 uur van Spa 2019 en winnaar van de Le Mans-klasse van 2020 Charlie Eastwood (IRL) zoals het gaat voor de hoogste eer in de Pro Class.

Vantage behaalde zijn beste finish in het GT3-tijdperk in 2021, toen Gunn, Sørensen en Thiim een zeer competitieve derde plaats in het algemeen klassement behaalden, nadat ze een groot deel van de race aan de leiding hadden gereden. Daarvoor was de beste GT-finish voor een Aston Martin in 2008 met ook de derde plaats met de Gigawave DBR9. Aston Martin won het evenement voor het laatst in 1948, toen het volgens verschillende regels werd uitgevoerd, met een 2-liter Sports DB1 bestuurd door de Britten St John Horsfall en Leslie Johnson.

TotalEnergies Spa 24 Hours 2022 Aston Martin 5

Huw Tasker, hoofd van AMR Partner Racing, zei: "De 24 uur van Spa is een fantastisch evenement op de internationale GT-racekalender en we zijn erg verheugd om de zeer competitieve Vantages te ondersteunen in het evenement van dit jaar. In Beechdean AMR en The Heart of Racing [THoR] met TF Sport hebben we twee Pro-klasse inschrijvingen die absoluut in staat moeten zijn om vooraan in een zeer zwaar veld te strijden. Beechdean is het hele seizoen snel geweest, terwijl THoR een winnend team is in de GT-topklasse van IMSA, dus door samen te werken met Le Mans-winnaars TF Sport zullen ze een formidabele kracht in België worden. We hadden geen deelname in de Silver-klasse verwacht, dat is wat de omstandigheden hebben gedicteerd, maar de line-up die Beechdean AMR heeft samengesteld is fantastisch en omvat vier jonge coureurs met een hoog tempo en belofte. Het feit dat drie chauffeurs van andere AMR-partners zich bij Beechdean hebben gevoegd, is een ander mooi voorbeeld van de sterke samenwerking die binnen de AMR-familie bestaat.”

TotalEnergies Spa 24 Hours 2022 Aston Martin 2

De festiviteiten voor het evenement zijn woensdagavond 27 juli al begonnen met een traditionele parade van auto's in het oude kuuroord. De officiële actie begon donderdag met de vrije training en de race begint op zaterdag 30 juli – vandaag dus - om 16:45u CET. Het hele evenement wordt uitgezonden en kan worden gevolgd via de officiële Spa 24 Hours en GTWC-websites en YouTube-kanalen wereldwijd.

TotalEnergies Spa 24 Hours 2022 Aston Martin 4

Aston Martin logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS