Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

24H Le Mans: Bent Viscaal met Iron Lynx/Proton Competion in de LMP2-klasse in Le Mans

Uitgegeven door Wim Boekel • 6 mei 2024 21:21

Bent Viscaal mag voor de derde keer aantreden bij de legendarische 24 uursrace van Le Mans. De 24-jarige inwoner van het Overijsselse Albergen neemt in de #9-bolide van Proton Competition en Iron Lynx deel aan de Franse langeafstandsklassieker. Viscaal deelt deze inschrijving, die uitkomt in de LMP2 Pro-klasse, met de tieners Jonas Ried en Macéo Capietto.

Bent Viscaal


Na een jaar in het World Endurance Championship is Viscaal voor aanvang van het mondiale autosportseizoen 2024 teruggekeerd richting de European Le Mans Series. De reden is een logische: ‘zijn’ LMP2-klasse is weggesaneerd uit het WEC en kent tegenwoordig de ELMS als hoogste niveau. In de ELMS komen anno 2024 liefst 22 LMP2-bolides uit, waarbij Viscaal een Pro/Am-inschrijving deelt met Giorgio Roda en René Binder.

Aangezien zijn vaste #77-wagen niet is geselecteerd voor deelname op Le Mans – er zijn slechts zestien plaatsen voor LMP2-teams in deze race om het World Endurance Championship, waarvan een aantal is toegewezen aan ELMS-teams en een aantal middels bonusstructuur kan worden verdiend – heeft Viscaal de overstap gemaakt naar een andere bolide. De zusterwagen uit het ELMS is namelijk wél uitgenodigd voor Le Mans en zodoende heeft Proton Competition, Viscaals werkgever die voor Le Mans de handen ineen slaat met Iron Lynx, de Twentse coureur uitgenodigd om te racen in Noord-Frankrijk.

Viscaal zal aantreden als veteraan van zijn racetrio: teammaten Jonas Ried (Duitsland, zilver) en Macéo Capietto (Frankrijk, zilver) zijn beiden nog geen twintig jaar oud. Ried, de zoon van Proton Competition-teameigenaar Christian Ried, nam vorig jaar voor de eerste keer deel aan de enduranceklassieker. Destijds reed de 19-jarige in een GT-wagen van zijn vaders’ team, om niet tot de finish te reiken.

Capietto maakt dit jaar zijn debuut in het langeafstandsracen. De 18-jarige kwam in voorgaande jaren uit in de eenzitters, maar is voor 2024 overgestapt naar de European Le Mans Series. Voor het Franse talent wordt het diens eerste deelname aan de 24 uur van Le Mans. Capietto liet een sterke indruk achter in de twee tot dusver verreden ELMS-races en kan op steun rekenen van Iron Lynx, waar zijn vader Guillaume een goede bekende is dankzij jarenlange successen in het formuleracen met Iron Lynx-partner Prema Racing.

Bent Viscaal in 24H Le Mans

“Ik ben ontzettend blij om voor het derde achtereenvolgende jaar deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans”, laat Viscaal weten. “Het behoeft geen uitleg: Le Mans is heel bijzonder en voor een autocoureur is het belangrijk om daar aan de start te verschijnen. Ik kon mijn geluk niet op toen Proton mij vertelde dat zij in samenwerking met Iron Lynx graag mij achter het stuur willen zien.”

“Het Circuit de la Sarthe van Le Mans ligt mij goed. Bij mijn debuutrace in 2022 waren we met de Pro/Am-wagen van ARC Bratislava gelijk snel – op een gegeven moment hadden we liefst twee ronden voorsprong op de nummer twee. Helaas kregen we gedurende de race te maken met radiatorschade, waarschijnlijk door opspattend grind. Zodoende verloren we vijf ronden en de kans op de eindzege. Vorig jaar, met Prema, reden we aan de leiding in de zeer competitieve LMP2 Pro-klasse tot het begon te hozen en mijn teammaat de controle over het stuur verloor.”

“Jonas en Macéo hebben nog niet heel veel ervaring, maar ze leren snel. Ik vind het een eer om als teamleider aan de slag te gaan en zie het als mijn verantwoordelijkheid om het team op sleeptouw te nemen. Proton Competition is een zeer ervaren team dat zichzelf altijd in kansrijke positie brengt en Iron Lynx heeft in recente jaren haar ambitie en motivatie getoond. We zullen veel tegenstand krijgen, want de concurrentie zit niet stil, maar we gaan volgas richting Le Mans”, besluit Viscaal strijdvaardig.

De 24 uur van Le Mans vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 juni aanstaande. Het evenement begint met een testdag op zondag 9 juni, de daaropvolgende woensdag (12) en donderdag (13 juni) staan in het teken van de trainingen en de kwalificaties. De editie van 2024 markeert de 92e keer dat de iconische wedstrijd in Le Mans plaatsvindt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS