Formule 1

VIDEO - Waarom is Ricciardo zo veel langzamer dan Norris? 'Nog een beetje wennen' slaat om in pure frustratie...

Uitgegeven door Peter Vader • 29 mei 2021 06:01 • Print artikel

Midden in de enorme afwijking die Daniel Ricciardo's Monaco Grand Prix-weekend was, een regelrechte dwaling, kwam het eerste teken dat zijn onwennigheid bij zijn nieuwe werkgever McLaren omsloeg in regelrechte frustratie. Het was tot dusver geen gemakkelijk eerste seizoen bij McLaren voor Daniel Ricciardo, maar zijn suggestie dat er iets niet helemaal klopte met zijn auto, betekende een verandering in zijn berichtgeving…

Daniel_Ricciardo_in_car_F1_McLaren_filmingday

Het was een hint van een Formule 1-topcoureur die gewoon niet kan bevatten waarom hij zo veel langzamer was dan teamgenoot Lando Norris - zes tienden van een seconde achterstand in de kwalificatie en door hem afgerond in de race, waarin Norris als derde eindigde terwijl Ricciardo als twaalfde aankwam en buiten de punten terechtkwam. McLaren had, net als tijdens de kennismakingsperiode van Ricciardo aan het begin van het jaar, veel sympathie. "Het is een mensensport", zei McLaren-teambaas Andreas Seidl na de kwalificatie. “We houden van de emoties van teamleden of coureurs na goede of slechte sessies of races. En daarom denk ik dat je de citaten van Daniel na de kwalificatie in een bepaalde context moet plaatsen", aldus een bericht van the-race.com.

Ricciardo_pits_2021MonacoGrandPrixSundayGP2105

De context is dat Ricciardo een meervoudig racewinnaar is en één van de meest ervaren coureurs op de grid, maar hij begrijpt niet waarom hij het zo moeilijk heeft in de MCL35M. En zijn verwarring bereikte het kookpunt in Monaco omdat de omvang van zijn achterstand hem opnieuw overrompelde. Monaco was niet alleen een strijd, het was een enorme stap achteruit. De Spaanse GP leek een belangrijk onderdeel van het proces van verbetering, een weekend met constante progressie en een sterk eindresultaat. Op weg naar een race waar Ricciardo van houdt, en waar hij meestal in uitblinkt – Monaco - was bedoeld om daarop voort te bouwen. Maar in plaats daarvan leek het zijn vooruitgang ongedaan te maken.

Voor een coureur met zijn bekwaamheid en ervaring zal de automatische aanname zijn ‘iets klopt hier niet’. Ricciardo heeft daar tot nu toe tegen gevochten en de noodzaak ingezien om zijn eigen rijstijl aan te passen. Hij lijkt nog steeds absoluut open te staan voor het feit dat hij iets niet goed doet. Maar in Monaco was het duidelijker dan ooit dat hij er niet achter kan komen wat het is om een dergelijke kloof te creëren.

Ricciardo_McLaren_vonkenregen_MonacoGrandPrixSaturdayGP2105

"Na zo'n weekend weet ik zeker dat ze hun due diligence zullen doen en alles zullen controleren", zei hij. "Ik blijf ernaar kijken en onderzoeken welke dingen ik beter kan doen. Er zijn verschillen in de gegevens, de data, en dan krijg je als resultaat zoiets als ‘daarom is Lando sneller in die hoek’ en dat zie ik. Maar ik ben er niet van overtuigd dat ik dat niet kan. Dus we zullen zien. Misschien nog een beetje wennen aan de auto, maar ik weet zeker dat ze alles ook zullen controleren. Zo ver weg ..., eigen onmogelijk. Het is een beetje moeilijk allemaal. "

Daniel_Ricciardo_a_better_tomorrow
'A better tomorrow' voor Daniel Ricciardo?


Ricciardo is verbijsterd, dus misschien is het geen verrassing dat hij voor het eerst naar een verklaring zoekt. Maar als het geen autoprobleem is - wat McLaren sterk suggereerde van niet, en Ricciardo is bereid dat te accepteren - dan gaan de alarmbellen pas ècht rinkelen. Het elimineert de enige echte externe variabele, aangezien de twee coureurs ook bijna identieke auto-instellingen gebruiken.

Dat lijkt ook de meest waarschijnlijke uitkomst. Seidl maakte duidelijk dat de analyse van McLaren is dat Ricciardo’s probleem voortkomt uit rijstijl en fysieke input. Dat wordt ondersteund door het feit dat Ricciardo in grote lijnen de oorzaak van het tekort in de data kan herkennen en traceren, maar dat niet zelf in de auto kan repliceren.

Dat is de echte zorg, niet wetende waarom hij niet kan rijden zoals de McLaren eigenlijk moet worden bestuurd. Eén ding is heel duidelijk vanuit de gegevens, die aangeven ‘Norris remt hier, gaat hier naar binnen en voert zoveel snelheid door de bocht’ en een ander ding, zijn grote opgave voor dit moment, is voor Ricciardo om datzelfde ook in praktijk te kunnen brengen. "Vrijwel gewoon ‘zo door de bocht gaan’, misschien ‘zo laat remmen, ’of ‘op dat moment van het gas af’, zegt Ricciardo. “Dus ja, dat is het!”
 McLaren vergezicht bovenaf in bocht naar links draaiend
"Ik blijf er natuurlijk aan werken. Maar ik heb het gevoel dat dit weekend zo ver weg is van wat het moet zijn, dat het aandeel van mijzelf gewoon even een paar dagen wil uitschakelen. Anders gaat de analyse als een verlamming op me werken. Dat heb ik al eerder meegemaakt en ik wil daar niet meer naar terug."

Daniel_Ricciardo_Monaco_corner_2021MonacoGrandPrixSaturday

De conclusie is dus dat het gaat om het aanpassingsproces van Daniel Ricciardo. Helaas een langdurig proces om iets onnatuurlijks in de MCL35M natuurlijk te maken voor Ricciardo. Het duurt veel langer dan hij zou willen en het ergste is dat het iets is dat hij waarschijnlijk gewoon nodig heeft om de race naar behoren uit te rijden. Dat is het laatste dat hij wil horen, want het betekent dat zijn gewenningsperiode ernstig verlengd wordt. Dat zal hem kwaad maken. Of gefrustreerd. Het is dus geen wonder dat hij hunkert naar een snelle oplossing. Het is net zoiets als dat McLaren een enorme scheur in het chassis ontdekt, of een bizarre discrepantie in de ophangingsinstellingen constateert of iets dergelijks. "Ik had niet verwacht dat ik zo ver terug zou vallen", zei hij. "Absoluut niet. Het team is er erg begripvol en goed in geweest. Maar persoonlijk wil ik niet op dit punt zijn, ik wil veel hogerop. Ik waardeer het dat ze me tijd geven, en ik accepteer het dat ik misschien gewoon meer tijd nodig heb. Maar sinds Bahrein voelt het alsof er niet echt veel vooruitgang is geboekt. Dus we moeten proberen snel iets te ontgrendelen."Op dit moment lijkt het ook heel duidelijk dat de verkorte pre-season test Ricciardo pijn doet. Het werd misschien verdoezeld bij de seizoensopener, omdat Ricciardo dat raceweekend inging met slechts anderhalve dag in de auto die al langer op dezelfde locatie aanwezig was. Daarna begon Ricciardo op elk 'nieuw' circuit in 2021 - Imola, Algarve, Barcelona, Monaco – achteraan op de startgrid en realiseerde hij tijdens de race een inhaalslag.
Ricciardo geeft toe dat zijn geringe aantal testkilometers aan het begin van het jaar "nu eigenlijk behoorlijk significant is". Misschien bevindt hij zich in dezelfde positie zoals Red Bull's Sergio Perez die een paar weken geleden beschreef, toen hij niet eindigde waar hij wilde, dat hij wenste dat het nog maar net was begonnen in plaats van al iets verder in het seizoen.

De volgende race in Azerbeidzjan is een belangrijke voor Ricciardo. Hij suggereerde dat zijn probleem vanaf het begin in Monaco zo groot was, dat het om de een of andere reden gewoon niet voor hem opgelost zou worden in Monaco. Om met zijn woorden te spreken: "Misschien werkte het niet, en misschien kunnen we het gewoon op de baan in Bakoe weer wèl en zijn we er weer."

Het lijdt weinig twijfel dat Monaco het allerergste heeft doen boven komen drijven uit Ricciardo's ogenschijnlijke aanvankelijke onverenigbaarheid met de McLaren. Dus misschien is er alle reden om aan te nemen dat het in Baku een stuk beter zal zijn. Aan de andere kant is het een circuit met veel langzame bochten en stevige rempunten. Als wat de auto op die gebieden nodig heeft, ècht nog steeds heel vreemd voor hem is, dan zal het niet ineens van de ene race op de andere zijn opgelost.

Daniel_Ricciardo_F1_McLaren

Wat is er gaande met Daniel Ricciardo? Moeten we ons ongerust maken?
Bekijk de YouTube video:
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS