Formule 1

Sebastian Vettel is het niet eens: "We hadden een erg competitieve auto, maar ik zie geen dominante superioriteit"

Uitgegeven door Wim Boekel • 3 november 2018 10:58 • Print artikel

Sebastian Vettel kon dit jaar het gevecht met Lewis Hamilton aangaan om de wereldtitel in de Formule 1. Velen zeiden dat de Ferrari-coureur de dominante auto had en daardoor de titel moest winnen. De Duitser blikt terug op het seizoen en denkt dat de Zilverenpijl van Hamilton toch echt beter was.

Sebastian Vettel uit cockpit GP Mexico

“Misschien heb ik in deze verklaring een andere mening dan andere mensen”, legde Vettel uit aan de Judge 13. “Het is eerlijk om te zeggen dat we een erg competitieve auto hadden, maar ik ben het er niet mee eens dat onze auto dominant was. Als je kijkt naar de resultaten die we sinds het begin van het jaar behaald hebben, dan zie ik geen dominante superioriteit.”

“Kijk naar Spa. We hadden geen pole, ondanks de condities maakten we gebruik van de layout van het circuit door de klim naar Eau Rouge, die volgas is met daarna het lange rechte stuk. In 2017 hadden we niet dezelfde hoeveelheid vermogen en dat was waarom inhalen twaalf maanden geleden niet mogelijk was. Dit jaar hadden we een klein gat in vermogen, dus was ik ook in staat om te passeren. Het zat altijd dicht bij elkaar.”

“Gedurende het seizoen, tijdens meerdere Grand Prix was het close, met de competitieve stappen, maar er is geen race waar we domineerden. Dat gebeurde wel aan de andere kant. Als je kijkt naar de races in Spanje en Frankrijk, dan hebben ze hun opvallende superioriteit getoond, wat er in ons geval niet was. Ik wil niet dat mensen het verkeerd begrijpen. Ik ben er niet om te discussiëren of de auto op gelijke hoogte stond, omdat ik weet dat we een competitieve auto hebben. Maar ik ben het niet met deze mensen eens, die zeiden dat we een superieure auto hadden.”

De coureur kreeg het afgelopen jaar de nodige kritiek te verduren. Waarbij hij toegaf er geen aandacht in de media aan te besteden, door uit te leggen dat het een deel van het spelletje is.

“Ik dacht altijd dat je nooit zo goed bent als ze zeggen en je nooit zo slecht bent als ze zeggen”, legde de Duitser uit. “Met dat in het achterhoofd, denk ik dat enthousiasme goed is, omdat dat is waarom mensen van onze sport houden. Soms hoort ook bij deze passie dat je veel kritiek krijgt. Er zijn mensen die er niet op reageren, want het is een onderdeel van het spelletje.”

“Soms vind ik dat kritiek niet motiverend is, maar zelfs als je als held wordt beoordeeld, dan is dat niet altijd goed. Uiteindelijk denk ik dat het goed is om afstand te houden, in plaats van alles te analyseren wat gezegd is en woord voor woord geschreven is.”

Daarnaast benadrukte de Duitser de impact van het overlijden van Ferrari-president Sergio Marchionne op de Scuderia. “Het zou fout zijn om te zeggen dat dat niet het geval is. Ik denk het, maar ik denk dat hij het team goed gemanaged heeft om bij elkaar te blijven. Ik denk ook dat we de resultaten die binnenkwamen, gebruikt hebben om conclusies te trekken. Het is duidelijk dat het een fundamenteel deel van het team was, ik reed voor ons team en leerde van het opeens verdwijnen van een persoon van zijn kaliber. Dat is altijd zwaar. Maar we hadden een fantastisch team, uit verschillende afdelingen opgebouwd en fantastische professionals, die op vele manieren weten wat ze moeten doen.”

“Ik denk niet dat het gewicht van de impact op korte termijn gevoeld wordt van wat er dit seizoen is gebeurd. Ik denk niet dat er een connectie is met het verdwijnen van de president.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS