Formule 1

Ross Brawn: "Lewis Hamilton is met Mercedes de geschiedenis van de Formule 1 aan het herschrijven..."

Uitgegeven door Peter Vader • 21 oktober 2019 05:42 • Print artikel

Formule 1-sportbaas Ross Brawn heeft Lewis Hamilton en Mercedes alle credits gegeven voor het herschrijven van de geschiedenis, nadat het team hun zesde constructeurskampioenschap op rij had veiliggesteld. De rijderstitel zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort ook naar de Brit van Mercedes gaan. Mocht Hamilton zijn teamgenoot Valtteri Bottas bij de volgende race in Mexico met 15 punten of meer verslaan, dan wordt hij tot kampioen gekroond. Daarmee wordt het dan een ongekend zesde opeenvolgend dubbel kampioenschap voor de Silver Arrows!

Lewis Hamilton Mercedes F1 winnaar wereldkampioen

Lewis Hamilton sleutelfiguur
Voor Brawn is er geen twijfel over wie de sleutelfiguur voor Mercedes in al die tijd is geweest. "Veel van dit succes is te danken aan Lewis Hamilton, een geweldige coureur die de geschiedenis van deze sport op een geheel eigen manier herschrijft", schreef de F1-autosportbaas in zijn recensie na afloop van de Japanse GP, die Mercedes zijn laatste titel bracht. "Het is altijd moeilijk om vast te stellen hoeveel er aan de auto ligt en hoeveel aan de coureur, maar uiteindelijk is het voor mij altijd het team dat het meest telt. Formule 1 is een teamsport en zelfs als de coureur de ster is van de show is, kan hij niet winnen zonder een team achter zich."

Genoteerd in geschiedenisboek
“Mercedes heeft een hoger niveau bereikt dan zijn concurrenten en is tot nu toe bijna onaantastbaar. Echter, zonder de wens te hebben om slechte berichten uit te dragen, dit monopolie verandert vroeg of laat. Het is de wet van de jungle in elke sport. Maar wat er ook komt, de prestaties van de mannen en vrouwen uit Brackley, Brixworth en Stuttgart zullen altijd in de geschiedenisboeken genoteerd blijven staan." Brawn was technisch directeur van Ferrari toen ze vijf dubbele kampioenschappen op rij wonnen. Hij heeft Mercedes geprezen voor het verbeteren van dit record, omdat nu alleen Hamilton of Bottas de tweede titel in 2019 kunnen winnen. “Het is een geweldig resultaat en ik wil Toto Wolff en zijn team ècht feliciteren", zei hij.

Verdiend kampioen
"Twaalf wereldtitels in zes jaar is uitzonderlijk en verslaat Ferrari ‘s record van 1999 tot 2004. Iets dat ik me goed herinner omdat ik destijds technisch directeur van dat team was. Destijds miste Maranello de titel bij de coureurs in de eerste jaren van diezelfde periode en verloor deze titel in de laatste race in Suzuka, toen Mika Häkkinen won. De droom van Eddie Irvine om de titel voor het eerst sinds jaren weer terug te brengen naar Maranello (Ferrari) werd hierdoor verstoord. Het laatste grote wapenfeit van Ferrari was tenslotte de overwinning van Jody Scheckter, twintig jaar eerder. Mercedes verdient dit record, na onoverwinnelijk te zijn geweest in de eerste drie jaar van het hybride tijdperk, waarna het aantoonde dat het in staat was om zijn rivalen nog drie jaar af te troeven toen Ferrari en incidenteel Red Bull voor concurrentie zorgden.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS