Formule 1

Red Bull krijgt nieuwe beoordeling van Hamilton-incident na een verzoekschrift bij de FIA

Uitgegeven door Peter Vader • 27 juli 2021 19:04 • Print artikel

De FIA heeft Red Bull en Mercedes opgeroepen voor een hoorzitting, nadat de eerste met succes een verzoekschrift had ingediend bij het F1-bestuursorgaan voor een beoordeling van het Hamilton-Verstappen-incident. De reeks van reacties over het ‘Lewis Hamilton-Max Verstappen Silverstone’-incident vertoont weinig tekenen van afname, waarbij de FIA een heroverweging aankondigde van het incident in de eerste ronde van de Britse GP, na een verzoekschrift van Red Bull. Vertegenwoordigers van zowel Red Bull als Mercedes zijn nu verplicht om aanstaande donderdag een videohoorzitting bij te wonen om nogmaals naar het incident te kijken.

Max_Verstappen_Lewis_Hamilton_champagne

“Vuil rijden”
Hamilton kreeg aanvankelijk een tijdstraf van 10 seconden voor zijn aandeel in het ongeval, waarbij hij naast de Red Bull reed op weg naar Copse, voordat zijn linker voorwiel in contact kwam met de rechterachterzijde van Verstappen, waardoor de Red Bull uit de race crashte. Een woedende Red Bull-teambaas Christian Horner beschuldigde Hamilton van "vuil rijden", terwijl het hoofd van het programma voor jonge coureurs Helmut Marko opriep om Hamilton te schorsen, voordat Verstappen de Britse coureur en zijn team beschuldigde van respectloos gedrag nadat het feest had gevierd tijdens de Nederlander lag nog in het ziekenhuis.

Enorme gevolgen budgetplafond
Horner zei later dat het ongeval "enorme gevolgen had in een tijd van budgetplafonds" nadat Red Bull beweerde dat de crash het team $ 1,8 miljoen (£ 1,3 miljoen) had gekost. "Het is geen geheim dat we destijds voelden - en nog steeds voelen - dat Hamilton een lichte straf kreeg voor dit soort incidenten", vervolgde hij. “Gezien de ernst van het incident en de milde straf, beoordelen we alle gegevens en hebben we het recht om een herziening aan te vragen. We bekijken daarom nog steeds het bewijs en overwegen al onze sportieve opties.”

Zwaardere straf?
De FIA-racedirecteur Michael Masi legde na afloop de straf uit, maar Red Bull lijkt vastbesloten om een zwaardere straf te krijgen voor Hamilton, die nu acht punten achter Max Verstappen staat in het rijderskampioenschap. "Ik denk dat een van de grote onderdelen al vele, vele jaren een steunpilaar is, en dit kwam tot stand door discussies voorafgaand aan mijn tijd tussen alle teams, FIA en F1 en teamleiders," zei Masi in een bericht van motorsportmagazine.com. “De teams waren allemaal vrij onvermurwbaar dat je de gevolgen van een incident niet moet overwegen, dus wanneer ze incidenten beoordelen, beoordelen ze het incident zelf en de verdiensten van het incident, niet wat er daarna gebeurde en de gevolgen.

Virtuele videoreconstructie
Sindsdien is ook een virtuele videoreconstructie gepubliceerd, die meer licht werpt op de belangrijkste punten van het incident. De Crashalong-beelden laten zien dat hoewel Hamilton niet de ideale lijn in de bocht nam en de apex miste, het ook opmerkt moet worden dat beide coureurs sneller de bocht ingingen dan ze hadden moeten doen met volle brandstoftanks en ze ook later remden. Donderdag weten we meer…

FIA_besluit_inzake_review_incident_Silverstone

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS