Formule 1

Pirelli is klaar voor een eventuele concurrent: “Bandenoorlog kost veel geld”

Uitgegeven door Bart • 13 augustus 2018 16:26 • Print artikel

Pirelli is er klaar voor om de strijd aan te gaan met een tweede bandenfabrikant voor de Formule 1. Dat zegt Pirelli’s sportief directeur Mario Isola in gesprek met ESPN. De Italiaan waarschuwt meteen voor de extra kosten die een zogenoemde bandenoorlog met zich mee kan brengen. “Als ze besluiten om terug naar twee bandenleveranciers te gaan, is Pirelli klaar voor deze nieuwe uitdaging. Het is een nieuwe uitdaging, omdat je andere doelen hebt als je de enige fabrikant bent.”

Pirelli


Pirelli is sinds de start van 2011 de enige bandenfabrikant in de Formule 1. De laatste keer dat er twee merken in de koningsklasse actief waren, was in 2006. Destijds hadden de teams de keuze uit Bridgestone en Michelin. “Als je dezelfde banden aan alle teams levert, kun je een band ontwikkelen die sneller slijt. Dit om andere doelen te bereiken.”

“In een strijd met een concurrent gaat het alleen om prestatie”, zegt Isola. “Dat geldt voor teams net zo goed. Het doel is veiligheid, maar dat staat altijd voorop. Dat is prioriteit nummer een, maar daarna komt prestatie.”

Liberty Media probeert voor de kosten voor de teams naar beneden te brengen, maar een extra bandenproducent gaat tegen dat beleid in. “De Formule 1 wil nog steeds maar één leverancier. Dat kan snel veranderen, maar werken met één leverancier bespaart wel geld. Een zogenoemde bandenoorlog kost meer. Dan hebben we namelijk extra testsessies nodig en dat kost geld. Als je geld wilt besparen, is dat niet de juiste oplossing.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS