Formule 1

Jeugdig autosporttalent Robert de Haan (14) kent klinkend debuut in Ginetta G40 Junior Championship: tweede rookie

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2021 08:20 • Print artikel

THRUXTON – Robert de Haan heeft een zeer succesvol debuut beleefd in de autosport. De pas veertienjarige coureur uit Eerbeek werd afgelopen weekeinde vierde algemeen en tweede rookie tijdens de eerste ronde van het Ginetta G40 Junior Championship. Op het circuit van Thruxton in Engeland lag hij zelfs rondenlang op de tweede plaats. Daarmee bewees hij zijn status als scholarship-winnaar op ondubbelzinnige wijze.

Jeugdig autosporttalent Robert de Haan (14) kent klinkend debuut in Ginetta G40 Junior Championship: tweede rookie

Robert won dat scholarship – een seizoen kosteloos racen – eind vorig jaar tijdens een competitie voor jonge autosporttalenten in Engeland. Hij had zich de beste coureur getoond in een groep van maar liefst zestig ambitieuze en talentvolle coureurs. Afgelopen weekeinde toonde hij op het circuit van Thruxton waarom hij destijds dat scholarship won.

Robert zelf was tevreden met zijn optreden op het Zuid-Engelse circuit. “Voor het eerste weekend vond ik het resultaat wel prima”, zei de jonge Gelderlander, die met vertrouwen naar het circuit was afgereisd. “Ik was bij de tests in de winter altijd snel. We hadden hier ook meteen de goede snelheid erin.”

In de winter heeft Robert veel getraind, zowel in als buiten de auto. Tijdens tests liet de coureur van Team Richardson Racing met zijn opvallende snelheid direct zien dat hij de overstap van de karts, waarin hij de afgelopen jaren de nodige internationale successen vierde, goed heeft verteerd. Hij moest wel even wennen, bekende hij. “In het begin voelde het wel echt anders, racen in een auto. Hij is veel groter dan een kart natuurlijk, en het rijden is ook anders.”

Robert de Haan

Robert koos ervoor om dit seizoen in de Ginetta G40 Junior Championship te gaan racen om zijn snelle ontwikkeling zo goed mogelijk te kunnen voortzetten. In Engeland mag een coureur al op veertienjarige leeftijd in een auto racen. In Nederland is de minimumleeftijd daarvoor vijftien jaar. “Ik ben blij dat ik nu al in de autosport zit. Ik vind het echt superleuk.”

Hoewel zijn tests in de Ginetta in de winter uitstekend verliepen, was het tot afgelopen weekeinde wachten om te zien hoe de verhoudingen in het zeer competitieve veld lagen. “Ik keek er heel erg naar uit”, zei Robert die niet werd teleurgesteld. “Het was de hele tijd close racen. Je hebt best wel veel slipstream, dus je kon best veel inhalen. En bijna het hele circuit kun je volgas rijden.”

In de eerste race, die hij vanaf de twaalfde plek startte, moest Robert nog even wennen, bekende hij. “Het was meteen keihard racen. En ook heel dicht op elkaar. In de tweede race had ik een supergoede start vanaf de achtste plek. Na de eerste ronde lag ik al op de vierde plaats. Daarna ben ik nog naar de tweede plek gereden.”

Hij vervolgde: “Die positie heb ik een paar ronden volgehouden, maar uiteindelijk ben ik dus vierde geworden, en tweede rookie. Ik had voor de tweede race al wat meer vertrouwen en dacht wel dat het wat beter zou gaan. Dat ik net niet het podium heb gehaald, was wel jammer, maar ik ben tevreden.”

Robert de Haan

De volgende ronde in het Ginetta G40 Junior-kampioenschap staat gepland voor het weekeinde van 12 en 13 juni. Dan racet Robert op het legendarische circuit van Snetterton. Hoewel hij er nog nooit een wedstrijd heeft gereden, blikte de talentvolle coureur met vertrouwen vooruit. “Ik heb er al getest en ik ken de baan dus al. Ik zie wel wat er op me afkomt.”

Tussendoor rijdt De Haan nog wel in de kart. Onlangs testte hij de ID Engines Shifter en over een week doet Robert mee aan de tweede ronde van de IAME Euro Series op het circuit van Zuera in Spanje. Hij keek er naar uit, al haastte hij zich te zeggen dat het om een incidentele terugkeer naar de karts gaat. “Ik wil het hoogste behalen, dus daarom focus ik me op de autosport.”

Robert de Haan bedankt Kart Academy, ID Engines, Arthur Dontje, Indy Dontje, Richardson Racing, RCL, Energy Corse, Willem van Kleeff van Van Kleeff & Kruijne Instituut, Debby Hanssen van Debsports en OlieGraphics.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS