Formule 1

Formule 1-teams hebben de data van het nieuwe Circuit Zandvoort nog niet: "We willen niet dat.."

Uitgegeven door Wim Boekel • 27 januari 2020 06:08 • Print artikel

Het nieuwe Circuit Zandvoort gaat er eentje worden waar de mannen van de jongens worden onderscheiden, zo heeft de baanontwerper Jarno Zaffeli onthuld. De directeur van het Italiaanse ontwerpbureau staat aan de leiding van de vernieuwingen van het circuit. Daarmee krijgt de baan die oorspronkelijk ontworpen is door Hans Hugenholtz een nieuwe look die past bij de Grand Prix van Nederland van 2020. De bocht die naar de Nederlandse ontwerper van het circuit vernoemd is, wordt nu en kombocht en de Arie Luyendijk-bocht wordt ook een kombocht. De coureurs kunnen echter nog geen simulatie van het nieuwe circuit rijden, zo legt Zafelli uit.


“Teams hebben de ruwe data”, zegt de Italiaan tegenover Formule 1. “Ze hebben niet het gehele circuit. Die data houden we voorlopig nog even voor ons zelf. Dat doen we omdat we niet willen dat ze alle tijd hebben om te simuleren. Zo blijft er een element van verrassing in zitten, dat heeft mijn voorkeur.”

Overigens wordt er bij het ontwerpbureau van Zaffeli, Domo wel gesimuleerd. “Ik heb nieuwe circuit weleens gereden maar ik heb er nu niet heel veel tijd voor”, vertelt Zaffeli. “Het is druk genoeg hier en daar haal ik mijn plezier uit. Ik kan helaas nu niet zo heel veel rijden, daar heb ik goede mensen voor die dat doen.”

De Italiaan gelooft ook in de kracht van het spelen van simulaties, wanneer een circuit onderhanden genomen moet worden. “Ik denk dat mijn grootste kracht zit in het correleren tussen idee, tekening en wat het in de simulatie en uiteindelijk de realiteit doet”, zegt de ontwerper. “In Zandvoort gaat dat tot nu toe goed, daar ben ik tevreden over. De simulaties bevestigen wat ik voor ogen heb. We simuleren alles: de drainages, de kerbs, de flow van de baan, inhaalmogelijkheden en ga zo maar door.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS