Formule 1

Arrivabene wil dat Ferrari niet meer bang is: "Toen werd er naar de coureur gewezen, daarna was de auto het mikpunt"

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 november 2018 08:37 • Print artikel

Ferrari vocht dit jaar de strijd uit om de titel met Mercedes. Het was de eerste keer sinds de invoer van de hybride motoren dat de Italianen zo dichtbij kwamen in het gevecht. Er werden de nodige fouten gemaakt en daarbij werd naar personen gewezen. De teambaas van Ferrari wil niet wijzen naar coureurs, auto of andere teamleden, om daarmee juist de gewoonten in het team te veranderen.

Maurizio Arrivabene

“Er zijn gebieden waar we superieur zijn, anders waren zij dat geweest. Maar ik denk dat we de gewoonte nog niet in ons hebben om te winnen”, reageerde Arrivabene tegen het Engelse Autosport over het verschil tussen Ferrari en Mercedes. “Voor hen is het bijna gewoon om een 1-2 te hebben. Voor ons is het nog steeds een exceptionele gebeurtenis.”

De Italiaan eist dus van zijn team dat zij zich die gewoonte eigen maken. “We moeten ons er meer van bewust worden wat we in handen hebben en niet bang te zijn om te winnen”, vervolgde de teambaas van de Scuderia. “In het tennis noemen ze het ‘il braccino’. De angst om te winnen als je dicht bij je doel bent. We moeten in onszelf vertrouwen hebben en een goede gewoonte van het winnen maken.

Een aantal crashes van zijn coureur Vettel beslechtte dit jaar de titelstrijd, waarbij Lewis Hamilton de titel wederom voor zich opeiste. Arrivabene wil de schuld bij niemand neerleggen. "Er was een moment toen we een fenomeen waren”, vervolgde de Italiaan zijn verhaal. “Toen was er een fase waarin naar de coureur werd gewezen, uiteindelijk gevolgd door een periode waar de auto het mikpunt was. Uiteindelijk begrepen we nog meer dat we samen winnen en verliezen. Er waren fouten van Vettel en wat minder van het team, maar de lessen die we moeten leren is dat je niet naar iemand wijst. Er is één manager van het raceteam en dat ben ik. Ik werd een keer boos, maar ik denk dat dat één keer was in drie en een half jaar. Dat kunnen we accepteren. Wanneer zaken fout gaan ben ik er, en dat heb ik altijd gezegd. Maar als het allemaal goed gaat, schreeuw ik mijn tevredenheid naar het podium, zing het volkslied en applaudisseer.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS