Dakar

Sebastian Loeb legt oorzaak van crash uit: "Ik moest uitwijken voor een gestopte auto"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 januari 2018 13:06 • Print artikel

De Dakar Rally verloor woensdag één van zijn grootste troeven in de monsterrally. Sébastien Loeb heeft uitgelegd hoe het incident in zijn laatste Dakar kon gebeuren. Co-piloot Daniel Elena raakte daarbij geblesseerd. Voor de start van zijn derde Dakar-deelname had de Fransman al aangegeven dat het zijn laatste Dakar zou zijn, omdat Peugeot zich terugtrekt.

Sebastien Loeb


De Dakar-rally was dit jaar een inhaalrace voor Loeb, omdat hij door remproblemen in de eerste etappe op achterstand was gekomen. De coureur was de afgelopen dagen op weg het gat te dichten door de vierde etappe te winnen. Zijn Dakar eindigde toen hij een auto probeerde te ontwijken die vastzat op de top van een zandduin. Zijn Peugeot moest door een truck uit een spleet getrokken worden, wat de Fransman bijna drie uur kostte. Daarna moest de coureur echter opgeven, omdat co-piloot Elena enorme pijn had. Het team meldde dat de co-piloot pijn in het stuit- en borstbeen had. De Monegask kreeg in het bivak van Arequipa medische verzorging.

"Het was een lastige start. Het zand was erg los, de auto wilde niet tegen de duinen opklimmen en we zaten direct min of meer al twintig minuten vast", legt Loeb uit aan het Engelse Autosport. "Toen we weer reden, waren we in staat om de banen van anderen te volgen en dat hielp enorm. We kwamen op een plek waar een andere deelnemer op de top was gestopt. Om niet te hoeven stoppen terwijl we omhoog gingen, ging ik om hem heen. Maar net over de top was een gat dat we niet gezien hebben. Het ging behoorlijk hard."

"We konden niks anders doen dan wachten op een vrachtwagen die ons er uit kon trekken. Daniel had veel pijn door de impact. We zijn zelfs erg langzaam de etappe geëindigd om de pijn niet erger te maken. Gezien Daniels blessure hadden we geen andere optie dan op te geven."

Daarmee lijkt de kans om Dakar te winnen voorlopig verkeken voor de Fransman, zo onderkent hij zelf. "Ik ga door met Peugeot in andere disciplines, in de rallycross. Dus op dit moment heb ik geen kans om Dakar te winnen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS