Karting • Chrono

Snelle Morris Schuring domineert NK viertakt in Venray, broertje Flynt toont mooie leercurve

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 september 2018 02:36 • Print artikel

Morris en Flynt Schuring komen dit jaar uit in de Parolin RK1-klasse van het Nederlands Kampioenschap viertakt van Chrono Karting. Tijdens de NK-vijfde wedstrijd in Venray liet de oudste van de twee broers uit Den Dolder zien dat hij uit het juiste hout gesneden is. De 13-jarige Morris was de snelste in de training, in de kwalificatie en won op zondag alle drie de races. Flynt is een jaartje jonger, leert veel van zijn broer en maakt sprongen vooruit.

Morris Schuring

In huize Schuring wordt over weinig anders gepraat dan racen, en dan de de autosport en karting in het bijzonder. Vader Gerwin Schuring won een paar jaar geleden in een Porsche 991 GT3 Cup de VLN-seizoensfinale op de Nürburgring-Nordschleife. Zoons Morris en Flint hopen ook ooit de stap te maken, maar hebben de focus voorlopig nog op karting. Op het kartcircuit overleggen de broers veel met elkaar en wordt de data uitgewisseld. Morris vergelijkt zijn lijnen en tijden met teamgenoot Jenson de Leeuw en Flynt neemt dat die data ook in zich op. “We krijgen training van Mike Koene over welke lijnen we moeten rijden, waar de rempunten liggen en wanneer we op het gas moeten gaan”, legt Morris uit. Flynt: “Mijn broer was de snelste, dus dat is een goede referentie. Via de GPS kunnen we de lijnen vergelijken. Daarna moet ik dat dan op de baan laten zien en dat lukte goed.”

De broers trainden de laatste tijd geregeld op het vernieuwde circuit in Venray, dat bij Morris goed in de smaak valt. “Het is een gave baan. Cool dat het binnen een oval is, zodat het geluid weerkaatst. Snelle bochten worden afgewisseld met langzame delen.”

Als je de snelste bent en drie races wint, lijkt alles heel makkelijk te gaan, maar voor Morris waren het spannende races. “Het ging super en ik had veel vertrouwen in de kart. De eerste race was spannend, maar de snelheid was goed. Je komt dan in een ritme en kijkt niet meer achterom. Vorig jaar reed ik nog achteraan, nu strijd ik mee om de winst. Het is leercurve die steeds verder omhoog gaat. Op zich benaderen we de races niet anders dan vorig jaar. Het is leuk dat je veel reacties krijgt als je wint.”

Flynt heeft veel profijt van de data van zijn broer en teamgenoot. “In de kwalificatie was ik al zes tienden sneller dan in de training. Dat ging perfect. In de eerste race maakte ik helaas een foutje in de eerste bocht. Het is daar heel breed en ik zat in het midden. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant werd ik ingehaald.”

Schuring Racing

De jongste van de Schuring-broers sloot de eerste race af als zevende. “De tweede race ging goed, totdat ik in de bocht voor start-finish de achterkant verloor en in het gras belandde. Van de zeventiende plek kon ik nog wel naar de vijftiende plaats rijden.” Een race later kende Flynt een uitstekende start. “Na één rondje klom ik op van P15 naar P10. Uiteindelijk ben ik als negende geëindigd.”

Morris staat in het algemeen klassement van de RK1 op de tweede plaats, in de Parolin RK1 gaat de talentvolle coureur uit Den Dolder aan de leiding. “Ik hoop Nederlands kampioen te worden. Voor komend jaar maken we allebei de overstap naar de tweetakt Rotax Junioren. Daar verwacht ik eigenlijk hetzelfde als in de Parolin. We hopen op zo’n zelfde curve omhoog.”

Bezoek de goedverzorgde website eens van Schuring Racing

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS