Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Gerwin Schuring in zevende hemel na VLN-zege op Nordschleife: "Te gek om zo samen te eindigen"

Uitgegeven door Miguel Bosch • 5 november 2015 09:30

Door met een Porsche 991 GT3 Cup de VLN-seizoensfinale op de Nürburgring-Nordschleife te winnen, heeft de Nederlander Gerwin Schuring samen met zijn teamgenoten Manuel Metzger en Philipp Eng het seizoen afgesloten op een wijze die niemand had kunnen bedenken. Het Black Falcon-trio had geluk met de rode vlag die een vroegtijdig einde aan de race maakte, maar had talent nodig om zichzelf in die positie te krijgen.



“Dit is voor iemand die twee jaar geleden zijn eerste race reed natuurlijk een ongelooflijke ontlading,” zegt een opgetogen Gerwin Schuring na afloop tegenover RaceXpress. “Natuurlijk hadden we een beetje geluk, maar we hebben zo'n fantastisch seizoen gehad samen, dan is het natuurlijk te gek dat je zo samen kan eindigen.

“We hebben ups en downs gehad en onwijs veel lol gehad samen. Ik heb heel veel geleerd van zowel Manuel als Philipp. Iedere race zitten we heel veel achter de computer, bekijken we de data, en leggen zij mij van alles uit. Zij werden steeds sneller en ik werd gelukkig ook steeds sneller. Ik zit er dus nog steeds tien à twaalf seconden achter, maar zij zijn gewoon twintig seconden sneller geworden met die auto, en ik dus ook. Dat is echt supergaaf.”

Voor Schuring zijn Eng en Metzger meer dan teamgenoten. De coureurs zijn de afgelopen jaren ook vrienden geworden. “Mijn allereerste track day hier op de Nordschleife met Black Falcon om een test te doen of ik bij Black Falcon kon gaan rijden, was met Philipp Eng als instructeur. En sindsdien zijn we samen aan het klussen.

“Wat een ander heel mooi resultaat van dit seizoen voor ons was, was dat in deze auto Manuel kon laten zien wat ie kon. Manuel is nu gestopt met werken en is pro geworden, hij werkt nu fulltime bij Black Falcon als driver coach, maar racet volgend jaar ook op de [Mercedes-AMG] GT3.”



Ondanks het winnen van de voorlaatste VLN-race twee weken geleden in de grote Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van Black Falcon, kan Manuel Metzger zijn geluk niet op: “Het is nog geweldiger dan de laatste overwinning, met de SLS, want dit is een underdog-auto. Ik denk dat niemand ons op de radar had, totdat we een half uur voor het einde van de race bovenaan stonden. Toen de rode vlag kwam, lagen we op de tweede plaats. Ik wist niet precies welke ronde zou tellen, en toen zeiden ze 'ronde 18 telt', en waren we eerste. Dit is werkelijk ongelooflijk.”

Van enkel geluk wil de Duitser echter niet spreken: “Ik denk dat het zowel geluk als talent was. Philipp en ik waren vrij snel onderweg gedurende de hele race. We reden constant rondetijden laag in de 8:20-ers. En de auto was werkelijk zó goed vandaag. De Black Falcon-mannen hebben in de afgelopen twee weken een nieuwe auto gebouwd na de crash in de laatste race. De wagen was perfect, we hadden geen enkel technisch probleem, de setup was perfect, de auto was zo verdomd snel.”

Philipp Eng heeft in 2015 al veel gewonnen, maar deze overwinning behoort tot zijn mooiste van het seizoen. “Ik zou zeggen dat deze absoluut in de top drie thuis hoort,” zegt de Oostenrijker. “Het was een belangrijk doel voor mijzelf om een algemene VLN-overwinning te pakken. Dat hebben we behaald, daar ben ik erg blij mee.”



Eng, die dit seizoen in de Porsche stapte wanneer zijn schema's in de Porsche Carrera Cup Deutschland en Supercup het toelieten, herkent het talent dat in zijn Nederlandse teamgenoot schuilt: “Ik weet zeker dat hij een professionele coureur had kunnen zijn. Als je zijn toewijding ziet, zijn talent, dan denk ik dat hij alles heeft wat nodig is, of alles wat hij nodig had gehad om een professional te worden. Hij is nu eenmaal laat begonnen, maar om dan zijn rondetijden en consistentie te zien, dat is erg cool.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS