Karting • Chrono

Zheng Kuyf wist pas zeker dat hij Nederlands kampioen was, toen hij de NL-vlag in zijn handen kreeg gedrukt voor de ereronde: "Heel leuk!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 november 2023 16:52

EINDHOVEN – Na de nodige pech dit seizoen slaagde hij er zondag toch in: karter Zheng Kuyf werd Nederlands kampioen Parolin ID Engines Junior! Door zijn overtuigende tweede plaats in het algemeen klassement van de laatste ronde van het NK viertakt had de veertienjarige coureur uit Bodegraven de meeste punten van iedereen.

Peter en Zheng Kuyf

Zheng reed een groot deel van het seizoen met de gouden nummer 01, maar toen hij op zondag in Eindhoven over de finish kwam, wist hij nog niet zeker of hij kampioen was. “Mijn grootste concurrent had ook nog kans. Ik was sowieso al blij dat ik goed gereden had, maar toen ik de Nederlandse vlag in mijn handen kreeg gedrukt, wist ik het zeker. Ik had het niet verwacht. Nederlands kampioen is wel leuk en ik hoop dat het vaker gebeurt. Het rijden met de Nederlandse vlag was heel leuk. Als kampioen word je beloond met een ererondje en dat is mooi.”

Het is niet niets”, zei vader Peter Kuyf, die al jarenlang zijn steun en toeverlaat is en sleutelt voor Zheng. “Je werkt er het hele jaar naartoe. Zheng reed het hele jaar met de gouden nummer 01. Het is mooi dat het gelukt is. We hebben ook wat tegenslag gehad, want hij heeft dit seizoen toch twee chassis’ op een hoop gereden. Maar we hebben een heel goed gevoel nu Zheng kampioen is. Het was wel wat nat rond de ogen. Ik was heel trots op hem. Het karten is alles voor hem. En we doen het met samen. Het is de vader-zoon relatie. Het karten is onze uitlaatklep. Het is spannend en toch ontspannend en het is gezellig bij de viertakt. Je helpt elkaar.”

Voor Zheng was het nog spannend geweest, die laatste ronde van het NK. “We hebben wat pech gehad, maar we hebben het op het eind van het seizoen kunnen veranderen, dus dat is mooi”, zei Zheng op circuit De Landsard in Eindhoven. “Ik had niet verwacht dat we zondag zo’n goede snelheid zouden hebben. Het ging onverwacht supergoed. Ik had poleposition in de kwalificatie. Dat terwijl we zaterdag een beetje in de schaduw reden. Toen ging het niet zo lekker. We dachten dat een plek in de top vijf goed zou zijn. Nu werden we tweede in het dagklassement en pakte ik dus de titel!”

Tijdens de derde en laatste race van de dag vreesde Zheng nog even dat de pechduivel weer had toegeslagen. Het vermogen van de motor op zijn kart viel namelijk weg. “Toen werd ik ingehaald door nummer twee, drie en vier”, blikte Zheng terug. “Maar later was het probleem weg en kon ik de aansluiting met de rijders vooraan weer vinden. “Ik haalde de nummer vier, drie en twee terug in en zo ben ik toch nog tweede geworden.”

Zengh Kuyf ererondje NK kampioen

En dus was de Nederlandse titel de zijne. Het belooft wat voor volgend seizoen. Met de titel op zak voelt de snelle Zuid-Hollander dat de tijd rijp is voor een overstap naar de ID Engines Senioren-klasse. Al staat die overstap nog niet helemaal vast.

Zheng: “We stappen volgend jaar waarschijnlijk over naar de ID Engines Senior-klasse. Ik heb er al eens in getest. Ik heb trouwens ook al eens een Rotax Max Junior- en Senior-kart getest. Ze zijn allemaal even mooi. Ik heb geen echte favoriet.”

Zolang het maar hard gaat en hij kan racen. Zheng doet dat al sinds zijn achtste. “We zijn toen binnen gaan rijden op huurkarts. Ik wilde als Max Verstappen worden. Mijn vader zei: dan moet je gaan karten. Ik was te jong en te klein en moest dus een paar jaar wachten, maar vanaf mijn achtste mocht ik binnen gaan karten.”

“Dat was toen nog gewoon voor de lol. Ik vond het meteen leuk, de snelheid, het remmen, hard insturen. Sinds we buiten rijden vind ik in de regen rijden ook leuk. Toen ik tien werd hebben we een eigen kart gekocht, bij ID Engines en zijn we wedstrijden gaan rijden. Dat vind ik nog steeds het mooiste dat er is!”

In welke klasse wordt dus nog even afwachten, maar reken maar dat Zheng fanatiek in de rondte zal rijden!

Zheng bedankt zijn vader en moeder voor het sleutelen en de support en verder familie, vrienden, Frank de Wit, Arthur Dontje, Peter Jonkers, Sjoerd en Ricardo Romkema en zijn sponsoren, “want anders was het niet gelukt”.

Zheng Kuyf wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Opa, Innotec Automotive, Stonecold Klimaattechniek BV, Suur Brandpreventie en A Koppe Bouw en Verbouw.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS