Karting • Chrono

YouTube-vlogger Rutger Boerma pakt knap NK-podium op RaceWay Venray: “De snelheid is nu een stuk beter”

Uitgegeven door Bart • 7 juli 2022 00:25 • Print artikel

Venray – Rutger Boerma heeft afgelopen weekend een fraai podium behaald in het Nederlands kampioenschap. De 17-jarige Drentse karter uit Nieuw-Amsterdam eindigde in de ID Engines Senior klasse van Chrono Karting op een verdiende derde positie. Hij maakt geen onderdeel uit van één van de grote teams, maar reist samen met zijn vader André naar alle kartbanen. Zijn kart is altijd getooid met een GoPro-camera om de spectaculaire beelden vast te leggen. Alle beelden van de races voorziet Rutger van commentaar en de video’s op zijn YouTube-kanaal RutgerBoermaRacing worden goed bekeken.

Rutger Boerma

Op sommige kartbanen wordt Rutger al herkend van zijn video’s, iets dat hij vijf jaar geleden niet had kunnen vermoeden. “Op mijn 12e ben ik begonnen met karten. We zijn gestart met een kleine Honda-kart en reden op banen als Vledderveen en Pottendijk. Tijdens een vakantie las ik een interview met Max Verstappen en zo begon ik steeds meer het racevirus te krijgen. Niet lang daarna was ik alleen maar met Formule 1 bezig. Ik zat thuis te drammen dat ik het NK wilde gaan rijden. Na een paar clubraces de beste van de baan te zijn geweest, hebben we de stap naar het NK gemaakt.”

“Het is heel vet om die YouTube-video’s te maken”, legt Rutger uit. “Ik analyseer de beelden en geef er commentaar bij, net als Olav Mol en Robert Doornbos bij de Formule 1. Het wordt heel erg positief en leuk ontvangen. Af en toe kom ik wel eens op een kartbaan, bijvoorbeeld in Groningen, en dan willen kleine kinderen met je op de foto. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Ook om support en reacties op de video’s te ontvangen.”

Rutger liet bij de vorige NK-wedstrijd in Strijen al een goede snelheid zien. “In Strijen hadden we twee podia zien verdwijnen door een technisch mankement, na 20 ronden super verdedigd te hebben. In race 3 zou het droog worden en daar was de kans op een overwinning goed mogelijk. Zo kwamen we met een bitter gevoel naar Venray. We trainen voorafgaand aan een NK-wedstrijd nooit op de baan die gaat komen en komen pas op zaterdag aan waar anderen al op vrijdag trainen. Heel vaak maak ik de grap richting mijn moeder: 'wij komen aan en dan is het van doe maar dat trucje dat je snel bent na drie trainingen'."

De ommekeer kwam voor Rutger bij de tweede ronde van het NK in Spa. “Daar hebben we niet veel meters kunnen maken, maar we merkten dat we een paar basiselementen van de setup fout hadden staan. Onder meer het stoeltje stond verkeerd. In Spa en Eindhoven waren we daardoor minder competitief. Dat hebben we om kunnen draaien en sinds Strijen is de snelheid goed. Daar konden we het niet afmaken, maar dat is nu hier in Venary wel gelukt met de derde plaats in het dagklassement. Mijn idolen zijn Michael Schumacher en Nico Rosberg. Rosberg was ook altijd bezig met de juiste afstelling van de auto. Ik vind het afstellen van de kart en auto interessant en wil de opleiding werktuigbouwkunde gaan doen."

Rutger Boerma

In de derde race had Rutger een geweldige start en pakte hij meteen de leiding in de race. “Ik dacht dat ik het erger zou vinden. Je hoort wel eens interviews van coureurs dat het moeilijk is om aan kop te rijden. Je hebt dan niemand meer om te volgen. Ik dacht dat het moeilijker zou zijn, maar ik deed eigenlijk hetzelfde als in de kwalificatie. Ik kreeg geen last van extra zenuwen en het voelde wel comfortabel om vooraan mee te strijden. Helaas hield ik de koppositie niet heel lang vast, maar de snelheid was zeker heel positief. Ik strijd nu met jongens die al het hele jaar vooraan rijden. Ik was zelf ook verbaasd hoe snel we in de kwalificatie waren, maar dat had ook deels met mijn YouTube-video’s te maken. Voor de kwalificatie heb ik een analyse gemaakt en merkte ik dat ik in zeker twee bochten nog winst kon pakken. Dat bleek in de kwalificatie met de derde tijd. Er zaten snelle karters achter me en het was een harde wedstrijd, maar het is wel vaker dat ik in listige situaties met battelen naar boven kom drijven. Dat bleek nu weer.”

De Drent kijkt al verder naar komend seizoen en droomt van de autosport. “Mogelijk ga ik komend seizoen in de ID Engines Shifter rijden. We gaan sowieso nog een keer in die schakelkart testen, want ID Engines bevalt ons erg goed. Daarnaast is de autosport een grote droom van me. Ik droom met name van de 24 uur van Le Mans en rijden in een GT/LMP-auto als fabriekscoureur voor merken als Porsche en Mercedes. Momenteel rijden we in de top van de ID Engines Senior en we doen dat met een klein budget. Met mijn vader ben ik aan het kijken welke klasse het beste bij me past. De SLK Cup is een leuke, enigszins goedkope mogelijkheid aangezien mijn vader Mercedes-monteur is. Ook heb ik geďnformeerd bij bijvoorbeeld de elektrische Formule 4. Het hangt allemaal van het budget af."

Rutger wil graag zijn ouders bedanken. “Mijn vader is er als monteur altijd bij en heeft er veel voor over, mijn moeder regelt alles eromheen en natuurlijk ben ik blij met de steun van de fans.”

Rutger wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door Sander de Vries Hypotheken, Financiering en Bankzaken. Daarnaast is hij op zoek naar bedrijven die hem willen ondersteunen of de samenwerking aan willen gaan. Door zijn video's heeft hij een groter bereik dan iemand die alle kampioenschappen heeft gewonnen. Publiciteit is erg belangrijk voor sponsoren en wij kunnen dat wel bieden. Bedrijven in onder meer olie, gereedschap leveranciers of computerwinkels zijn voor ons interessant voor een samenwerking. Er kan gesponsord worden in de video's met een mooie graphic of animatie, naam op kart, pak of binnenkort op de door mijn vader eigen gemaakte grote trailer.

Bezoek eens het YouTube-kanaal van Rutger Boerma Racing!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS