Karting • Chrono

Yort van Wijk pakt eerste podium bij NK Rotax Max: “Een onbeschrijfelijk gevoel”

Uitgegeven door Bart • 13 oktober 2022 17:31

Berghem – Yort van Wijk heeft afgelopen zondag voor het eerst het podium gehaald bij het NK Rotax Max. De 19-jarige karter uit Acquoy eindigde op Circuit Park Berghem op de tweede plaats bij de Senioren. De gang naar het podium kende de rijder van JJ Racing al uit het 4-takt karten en nu is het voor het eerst gelukt in de 2-takt. Teamgenoten Kai Rillaerts en Joep Breedveld completeerden het podium.

Yort van Wijk

“In de 4-takt heb ik meerdere podiums in het NK behaald, maar sinds onze overstap is dit mijn eerste podium in de 2-takt”, vertelt Van Wijk kort na afloop van de finale. “Het geeft echt een onbeschrijflijk gevoel. We hebben er veel voor getraind en veel tijd ingestoken. Ook met het nieuwe team JJ Racing. We zijn dit jaar begonnen bij Kombikart en ook daar hebben we veel geleerd. In de tweede helft van het seizoen zijn we overgestapt naar JJ Racing. Het is heel mooi om te zien dat die stap zich heeft uitbetaald in een mooie tweede plek.”

Direct vanaf de start van het weekend zat Van Wijk er heel goed bij. “Tijdens de trainingen op vrijdag waren we al vrij snel en dat gold ook voor de trainingssessies op zaterdag. In de ochtend van de wedstrijddag zaten we er in de warm-up niet echt bij en de kwalificatie ging helemaal niet goed. We hebben wat aanpassingen aan de kart gedaan en in de pre-finale kwamen we al iets dichterbij. Van P14 klom ik op naar P10.”

“In de finale viel alles op de goede plek. Startend vanaf de tiende plaats ben ik opgeklommen naar P2. In de laatste ronde pakte ik de nummer drie en had ik het podium binnen. Door een straf van de nummer twee schoof ik nog op naar de tweede plaats. Dit had ik echt niet durven dromen. Ik heb veel mooie inhaalacties kunnen doen, al weet ik nu ook niet meer hoe de finale precies is verlopen, haha.”

Yort van Wijk

Van Wijk geniet van het rijden voor topteam JJ Racing. “Het is echt een superteam en iedereen helpt elkaar. We hebben allemaal snelle rijders in het team en je leert ontzettend veel van elkaar. Daar heb je echt veel aan. In deze finale in Berghem zijn we eerste, tweede en derde geworden. Soms zit je er zelf een beetje naast. Dan kijk je naar de data van je teamgenoten en gaat het weer goed. Je hebt heel veel om op terug te vallen.”

De overstap van de 4-takt naar de 2-takt bevalt uitstekend. “Ik heb een fantastische tijd in de 4-takt gehad. Het was de start van mijn kartcarrière. Zonder die ervaring had ik de stap naar de 2-takt nooit kunnen zetten. In de 2-takt zie je dat alles dichter bij elkaar zit. Het is net wat professioneler en een stapje hoger. Dat ik nu op het podium sta, is fantastisch. We hebben dit jaar echt super goede stappen gemaakt. Mede door het team waar we eerst zaten, Kombikart, en het team waar we nu zitten JJ Racing. Beide teams hebben ons enorm veel geleerd.”

Yort van Wijk bedankt zijn ouders en sponsoren. Dat zijn Buro Kriebels, Tandheelkundig Centum Parijsch en Tandheelkundig Centrum Broekgraaf.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS