Karting • Chrono

Vince Vanderhallen toont imponerende snelheid en wint weer op Kartig Genk: "Dit voelt wel echt leuk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 februari 2024 01:48

GENK - Vince Vanderhallen slaagde er zondag in Genk in zijn derde overwinning op zijn palmares bij te schrijven. De twaalfjarige inwoner van Kapelle-op-den-Bos won de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Na een pittige prefinale, waarin hij niet de juiste snelheid uit zijn kart kon halen, won de beloftevolle Belg de finale van de Minimax-klasse op overtuigende wijze! Dat was trouwens alweer zijn tweede overwinning dit seizoen op de kartbaan in Genk. Eerder deze maand won de snelle piloot van Bouvin Power de Rotax Max Winter Trophy. Zo kun je gerust spreken van een raketstart in het nog jonge kartseizoen!

Vince Vanderhallen


Zijn verhaal van afgelopen weekeinde was er één van steeds beter. Ga maar na: in de kwalificatie snelde Vince naar de elfde tijd, in de prefinale eindigde hij als negende en de finale won hij dus! "Dit voelt wel echt leuk. Ik ben heel blij dat ik heb gewonnen", zei een verheugde Vince met de fraaie winnaarsbokaal in zijn handen.

"Het was heel spannend, want ik had verwacht dat, toen ik in de finale eenmaal op kop reed, iedereen me zou gaan achtervolgen. Ik reed toch van ze weg." Het zei alles over zijn snelheid op de Limburgse piste. In de prefinale had hij immers last van een niet optimaal presterende motor. Daardoor finishte Vince op de negende plek. Op zich ging die eerste koers ook goed, alleen was de motor niet perfect, dus we moesten een nieuwe bougie steken."

Dat laatste werkte als een tierelier, getuige zijn overtuigende prestatie in de finale. "We hadden een goede afstelling. En ik heb mezelf dit weekend ook een beetje kunnen bewijzen. Tijdens de Winter Trophy in Genk van twee weken geleden reed ik met een Bouvin-motor (een top-motortuner, red.) en nu met een motor van de organisatie op basis van loting. Omdat ik ook met zo'n motor heb gewonnen, weten we nu zeker dat ik zelf ook snel ben."

Vince Vanderhallen wint weer in Genk


De baan had bovendien geen geheimen voor hem. Sinds Vince tweeënhalf jaar geleden begon met karten is het circuit van Genk zijn thuisbaan. "Ik deed eerst aan voetbal. Later ben ik gaan motorcrossen en daarna ben ik gaan karten", blikte Vince terug. "Het karten lag me wel een beetje. Ik ging clubraces doen en een opleiding volgen in Strijen in Nederland. Karten vond ik het tofst. Het ging zo rap. Ik zat in mijn pak met een helm op, dat was cool. Daarom zijn we blijven karten."

Wat zeker ook meehielp: Het ging beter en beter. "Vorig jaar was mijn eerste volledige wedstrijdjaar. Toen heb ik IAME 60 gereden, en dit jaar dus Rotax." De twee motormerken verschillen van elkaar. Dat kon Vince goed merken. "De Rotax-motor trekt harder op. In de regen zijn de racelijnen ook anders dan met een IAME-kart."

Hij draaide zijn hand er niet voor om. Want met inmiddels drie koersoverwinningen op zak kunnen we wel stellen dat Vince de overstap van IAME naar Rotax goed verteerd heeft. "Vorig jaar heb ik al een race gewonnen. Dit jaar heb ik de Winter Trophy in Genk gewonnen en dus ook de wedstrijd in het NK!"

Met dit seizoen de focus op de Rotax Max-competities kan Vince zich gaan opmaken voor een druk programma. Behalve het NK rijdt hij namelijk ook het BMC-kampioenschap en een paar Europese wedstrijden. "Ik rijd veel wedstrijden. Dat is tof!", glunderde Vanderhallen.

Vince bedankt zijn ouders en familie en het hele team van Bouvin Power. En speciaal: "Mijn vader is de beste mechanieker die er is!"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS