Karting • Chrono

Vice-kampioen Jim Baak maakt zich op voor seizoen 2024 en weet wat hij wil in de toekomst

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 januari 2024 08:34

Met de tweede plaats in de eindstand van twee kampioenschappen kun je gerust stellen dat karter Jim Baak een uitstekend seizoen had in 2023. De dertienjarige coureur uit Woubrugge kreeg vorig weekeinde in Helmond de beker uitgereikt voor zijn vice-kampioenschap in het NK viertakt in de ID Engines Junior-klasse.

Jim Baak podium NK

“Dat moet beter, want nu ben ik nog de eerste verliezer”, was Jim kritisch. Gelukkig kon hij ook het goede van zijn prestaties inzien. “Ik heb een grote sprong gemaakt sinds 2022. Toen was ik nog blij met een plek in de top tien. En nu zitten we elke race voorin.”

Dat bewees hij overigens niet alleen in het NK, maar ook in het Kart4Fun-kampioenschap. Daarin eindigde hij ook knap als tweede, in de Rotax Max Junioren-klasse. Het grote verschil tussen de twee klassen is dat de ID Engines een viertakt-klasse is en de Rotax Max Junioren een tweetakt-klasse.

Jim gaat komend seizoen uitsluitend tweetaktwedstrijden rijden. Een mooie manier om zijn progressie van de afgelopen twee jaar een goed vervolg te geven. “Ik wil gewoon een stap omhoog”, legde hij uit. “We trainen sowieso elke week en soms twee keer. De laatste tijd veel op Berghem, maar we komen ook vaak in Eindhoven.”

Hoewel hij dit jaar dus in de Rotax Max Junioren-klasse gaat uitkomen heeft hij ook een KZ-kart (een snelle, geschakelde kart) om in te trainen. Alles met het oog op de toekomst. “Ik wil graag in de KZ gaan rijden en straks ook in auto’s. We hebben daarvoor al een Suzuki Swift.”

Jim weet heel goed welke kant hij op wil, kun je wel stellen. Dit jaar zal hij nog uitsluitend in karts racen, maar zodra hij zijn racelicentie heeft (vanaf 15 jaar) hoopt de tiener uit Zuid-Holland de overstap te kunnen maken naar de autosport. “Dat is het uiteindelijke doel. Autosport lijkt me heel gaaf. We hebben een autobedrijf. Waarschijnlijk komt het daardoor. Ik ben met auto’s opgegroeid”, doelde hij op Baak Autocenter.

Jim Baak

Maar eerst dus het NK Rotax Max. Acht wedstrijden die worden gehouden op banen in Nederland, België en Duitsland. Jim: “Ik ken alle banen al wel. Genk is mijn favoriet. Dat vind ik gewoon een heel mooie baan. Ik heb ook nog niet veel op andere grote banen gereden.”

Voordat hij op die banen zijn snelheid mag tonen, gaat hij ook nog meedoen aan de Winter Cup in Campillos. Een voorbereidingswedstrijd op zeer hoog niveau in Spanje. Uiteraard keek Jim ernaar uit. “Ik ben benieuwd hoe het daar zal gaan!”

Jim Baak bedankt zijn vader en moeder, zijn coach Len van Leeuwen, Peter de Roo, Baak Autocenter en Keukensale Katwijk en Rotterdam.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS