Karting • Chrono

Tycho Mink maakt zich op voor druk seizoen karten: "Een uitdaging om school en racen te combineren"

Uitgegeven door Frank Korsel • 25 februari 2024 09:31

Tycho Mink (15) uit het Eindhovense stadsdeel Tongelre begint aan zijn vierde seizoen in de kartsport. De jonge Eindhovenaar, die technisch bijgestaan wordt door zijn steun en toeverlaat Eric Raaijmakers, maakte eerder dit seizoen op het Brabantse circuit de Landsard zijn optreden bij de Rotax Max Senioren in het Kart4Fun-kampioenschap. Dit deed hij niet verkeerd, Tycho reed in zijn eerste finale naar een keurige tweede plaats en was daar erg blij mee. Nu is de focus op de races van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting in Genk.

Tycho Mink


"Het was een uitdagende start van het seizoen", begint Tyhco opgetogen. "Hoewel ik wat terrein won, merkte ik dat er lang niet op de baan was gereden, er lag helaas erg weinig grip. Ik wilde ook niet te gek gaan rijden, daar krijg je ongelukken van", gaat hij lachend verder.

Vorig seizoen reed Tycho al sterk en hoopt hij die stijgende lijn door te zetten. Hij blikt terug op 2023: "Vorig jaar bij de Kart4Fun zat ik dichtbij het podium, maar het was me nog niet gelukt. Ik had wel een paar top vijf finishes, wat bemoedigend was."

Bij de eerste krachtmeting van seizoen 2024 lag hij de hele wedstrijd op een keurige P2 en gaf de plek niet meer weg: "Toen ik over de finish ging en wist dat ik op het podium stond, voelde dat echt geweldig. Vooral omdat het de eerste race van het seizoen was. Ik hoop dat er meer successen komen. Dat is ook wat ik zo mooi vind aan karten, de adrenaline en het samenzijn. Het hele team werkt samen om het beste uit elke race te halen, en dat schept een sterke band."

De omstandigheden waren op momenten best verraderlijk door de regen. Alhoewel hem dat dit geen parten speelde, heeft Tycho liever ander weer tijdens het karten: "Persoonlijk geef ik de voorkeur aan droog weer tijdens het racen", zegt Tycho. "Maar we trainen wel veel in de regen", legt monteur Eric Raaijmakers uit. "Ik ben al veertig jaar de beste vriend van zijn vader en ik heb al zijn kinderen zien opgroeien. Toen Tycho vier jaar geleden zei dat hij wilde karten, zijn we eerst indoor gaan karten daarna zijn we veel buiten gaan trainen om vervolgens wedstrijden te gaan rijden."

Samen met de vader van Tycho werkt Eric bij NikaTech. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van cilinder techniek voor onder andere karting, motorsport en motocross. Dat laatste probeerde Tycho ook ooit, maar hij koos toch voor karten: "Racen zit in de familie. Mijn vader heeft op hoog niveau gedaan aan motorcross en mijn neefje doet nu mee aan het wereldkampioenschap MXGP. Ik heb dat ook wel eens geprobeerd, maar toen viel ik en kreeg ik het motorblok op mijn been. Toen was ik er wel klaar mee en besloot ik maar te gaan karten, dat is veel leuker, zegt hij lachend.

Tycho Mink karting


"Dit jaar staan de NK's op mijn programma, samen met een paar wedstrijden in de BNL, gaat Tycho verder over zijn programma voor komend seizoen. "We willen zoveel mogelijk rijden in Kart4Fun om in het wedstrijdritme te blijven. Ons doel is om richting de top tien a top 15 te gaan in het NK, maar er doen 50 rijders mee. Dus dat is hard werken."

"Het is een uitdaging om school en racen te combineren, maar ik doe mijn best om beide te balanceren. Mijn schoolgenoten weten van mijn passie voor karten en het is leuk om hun interesse te zien. Mijn vrienden en mijn vriendin weten dat ik kart en komen soms kijken naar mijn races. Het is leuk als ze komen kijken."

"Ik bedank mijn vader, moeder, zusje, Eric Raaijmakers, het hele team vn Kombikart en vooral Marcel en Willem-Jan bedanken voor hun steun en begeleiding.
"
Tycho Mink wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door Energy Solver en NikaTech.

NikaTech is de specialist op het gebied van cilinder techniek onder andere voor motocross, karting en motorsport!

NikaTech cilinder specialist

NikaTech heeft een speciale coating ontwikkeld die zich kenmerkt door de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De coating, die onder meer is samengesteld uit nikkel en siliciumcarbide, zorgt voor een slijtvast oppervlak waardoor de levensduur van de cilinder aanzienlijk wordt verlengd. NikaTech zorgt voor een perfecte maatvoering van uw cilinder. Hierdoor garandeert het perfecte loopeigenschappen van de cilinder, een grotere levensduur en daarmee voor u een duurzame oplossing.

NikaTech staat voor duurzaamheid, kwaliteit en service! Kijk eens op de website van NikaTech!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS