Formule 1

Toyota wint op dominante wijze 6 uur van Portimão; winst voor Giedo van der Garde en Nicky Catsburg + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 16 april 2023 20:15

Toyota heeft de 6 uur van Portimão gewonnen met Brendon Hartley, Sebastien Buemi en Ryo Hirakawa aan het stuur. Een 1-2 zoals in Sebring werd het overigens niet. De tweede Toyota GR010 Hybrid viel uit door een storing van een door de FIA verplichtte torque sensor. Hierdoor moest de complete aandrijving vervangen worden.

6 Hours of Portimão

De Toyota met Buemi achter het stuur vertrok van pole position en verloor de eerste positie aan Conway en viel zelfs tot achter James Calado terug naar plek 3 in de wedstrijd. Aan het einde van het eerste uur had de Zwitser echter de pikorde herstelt. Na het uitvallen van de Toyota van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María "Pechito" López lag de weg naar de overwinning helemaal open. De overige teams konden de Toyota niet volgen en de Japanse bolide kwam uiteindelijk met een ronde voorsprong over de finish.

Achter de Japanse LMH reden Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen in de Ferrari 499P. Porsche pakte met plek drie het eerste podium na de terugkeer in het kampioenschap met Andre Lotterer, Kevin Estre en Laurens Vanthoor. Lotterer moest in de slotfase nog voor brandstof naar binnen, maar had ruim voldoende voorsprong op de Cadillac met Alex Lynn, Richard Westbrook en Earl Bamber.

De tweede Ferrari kende een moeizame race, Alessandro Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi hadden problemen met de voorremmen en reden zelfs vanaf het derde uur zonder de brake-by-wire. Hierdoor mistte Pier Guidi bocht vijf in het laatste uur, waardoor de Cadillac voorbij kon steken. De Italiaan deed het hierna rustig aan, waardoor de Peugeot 9X8 van Loic Duval, Gustavo Menezes en Nico Müller ze nog voorbij kon steken. Achter de Ferrari eindigde de tweede Peugeot.

Scuderia Glickenhaus was de beste privateer, nadat de Vanwall Vandervell 680 uitviel. Jacques Villeneuve crashte met de auto in de slotfase van de race.

LMP2
In de LMP2 kende Giedo van der Garde een mooi weekend. Onze landgenoot viel in bij United Autosports voor Tom Blomqvist, die andere verplichtingen had. Van der Garde won samen met Oliver Jarvis en Josh Pierson de race, gevolgd door de zusterauto van het Engels Amerikaanse team. Het verschil tussen de twee auto’s was slechts 0,684 seconden. De derde plek was voor Team WRT met Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Delatraz. Bent Viscaal eindigde met Prema Racing op plek zes, gevolgd door Robin Frijns in de tweede auto van Team WRT op plek zeven.

GTE-Am
In de GTE-Am was er eveneens succes voor een Nederlander. Nicky Catsburg pakte samen met Ben Keating en Nico Varrone de overwinning in de Corvette C8.R. Overigens kwam Catsburg nog flink onder druk te staan in het laatste uur van de race door Alessio Rovero in de Richard Mille AF Corse Ferrari.

Het gevecht werd ontsierd door de crash van Villeneuve, waardoor de safetycar naar buiten kwam. Echter op het moment dat deze weer naar binnen ging, zette Rovero de aanval door. De Ferrari-coureur probeerde Catsburg meerdere keren voorbij te steken voor de overwinning. Bij het vallen van de finishvlag was het gat slechts 0,307 seconden. Hierdoor mocht Rovero samen met Luis Perez Companc en Lilou Wadoux naar de tweede trede op het podium. Op plek drie waren het de Iron Dames met Michelle Gatting, Sarah Bovy en Rahal Frey.

Klik HIERr voor de volledige uitslag van de 6 uur van Portimão.

Event_poster_6_Hours_of_Portimao

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!