Dakar

Team de Rooy kent raketstart met tweede zege voor Janus van Kasteren: "Zwaarder dan de Dakar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 april 2023 06:01

De start van de tweede etappe in de Morocco Desert Challenge 2023 vond plaats op het strand van Plage Blanche. Omdat de helikopters van de organisatie wegens laaghangende bewolking niet konden opstijgen werd de start twee uur uitgesteld. Uiteindelijk prijkte de naam van Janus van Kasteren jr. en Boss Machinery Team De Rooy aan het einde van de tweede proef weer bovenaan de tabellen.

Janus van Kasteren Iveco vrachtwagen Team de Rooy


Met een koppelstart werd de special stage van 356 kilometers geopend. Janus van Kasteren jr. mocht namens Boss Machinery Team De Rooy het spits afbijten met Vick Versteijnen. De eerste kilometers op het strand gingen meteen voluit. Daarna boog het parcours af en via een oude rivierbedding landinwaarts richting finishplaats Assa.

Janus vatte het verloop van de etappe kort en bondig samen: “Vandaag was een goede start, twee lekke banden, lekkere broodjes gegeten en toen naar de finish gereden.” Zo eenvoudig als dag klinkt was het niet. “Dit was echt wel een zwaar dagje hoor. In Dakar heb je dit soort etappes niet. Zoveel stenen en kuilen. Voor het materiaal is dit echt zwaarder dan in een Dakar.” aldus Van Kasteren.

Monteur Darek Rodewald hoefde niet veel te zeggen en dat is doorgaans een goed teken. Twee lekke banden in het eerste deel van de proef zorgde ervoor dat de Iveco Powerstar met startnummer 503 achter Vick Versteijnen bij het zogenaamde “broodjespunt” aankwam. Daarna kreeg Versteijnen zijn portie bandenpech en reden Van Kasteren, Rodewald en Snijders soeverein naar de finish. Laatstgenoemde ging één keer in de fout door bij een waypoint rechtdoor te gaan waar rechts de juiste richting was geweest.

Nu zowel de proloog als de eerste etappe gewonnen zijn komt de uitdaging alle etappes te winnen bij het gedreven topteam in beeld. Marcel Snijders geeft ook blijk van een andere ambitie: “We willen kijken of een top tien plaats in het gecombineerde klassement met auto’s mogelijk is.”

Team de Rooy


Bij Team De Rooy wordt de lat altijd hoog gelegd en dat brengt het beste in iedereen naar boven. Natuurlijk bij de crew in de cabine, maar ook de monteurs in het bivak zetten hun beste beentje voor. De Iveco Powerstar moet er in de volgende etappe weer spik en span bijstaan voor een nieuwe beproeving.

Op dag drie van deze Morocco Desert Challenge zal de special stage maar liefst 416 kilometer tellen. De start is direct vanuit het bivak nabij Assa om te eindigen in Foum Zguid. Het altijd gevreesde chotts (droge rivierbeddingen met moerasachtige plekken), zachte fesh fesh zand en duinen liggen klaar.

Of Team Boss Machinery De Rooy weer als winnaar over de streep zal komen zal dan blijken. Voor nu is het een geweldige start voor Janus, Darek en Marcel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS