Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout laat zich niet uit het veld slaan! "Zonder die straf was het..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 juni 2023 19:01

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft de Sonsio Grand Prix at Road America presented by AMR besloten op een keurige twaalfde plaats. De Nederlander moest zich na een ‘unsafe release foutje’ van zijn team bij een pitstop vanuit het achterveld terug knokken, maar deed dat met verve. VeeKay, die zijn vierde jaar in de NTT INDYCAR SERIES in dienst van Ed Carpenter Racing afwerkt, kijkt positief terug op het weekend. "Wat betreft race pace was dit de beste wagen waar ik dit hele jaar in heb mogen rijden op een road course."

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout Direct Supply


Voor het achtste bedrijf van dit IndyCar-seizoen, dat werd afgewerkt op het legendarische Road America bij Elkhart Lake in Wisconsin, kwalificeerde VeeKay zich in zijn #21 Dallara Chevrolet, voor dit weekend overigens gehuld in de blauwe kleuren van sponsor Direct Supply op een vijftiende plaats. Zijn nieuwe team maat Ryan Hunter- Reay crashte in de kwalificatie en moest daardoor als 27ste en laatste starten. In de openingsronde van de 55 ronden tellende wedstrijd wist de in Hoofddorp geboren coureur liefst vier tegenstanders te verschalken, waardoor hij zich na één omloop reeds op de elfde plaats terugvond.

VeeKay en Ed Carpenter Racing opteerden voor een strategie waarbij de talentvolle twintiger zou kunnen bogen op veel rijtijd met de harde compound. Deze band deed het op dit volledig nieuw geasfalteerde circuit wat beter dan het zachte rubber. Echter, in de IndyCar is het verplicht om met beide soorten banden te rijden en zodoende moet VeeKay tijdens elke wedstrijd met beide compounds op pad. Een serie neutralisaties, vlak voor het halverwegepunt, brachten uitkomst. Gedurende de Safety Car-fasen kon VeeKay naar binnen om aan de reglementen te voldoen en zo de tijd op zachte banden zo kort mogelijk te houden.

Maar VeeKays wedstrijd kreeg door één van die pitstops een andere wending. De jonge Nederlander werd door zijn team iets te vroeg weggestuurd, waardoor hij de aanstormende Kyle Kirkwood verhinderde. Aangezien de vertrekkende partij te allen tijde schuldig is, werd VeeKay bestraft. Hij moest zich vanaf zijn positie in de middenmoot terug laten zakken tot in de staart van het veld.

De 22-jarige liet zich op Road America, wat één van diens favoriete circuits is, niet zomaar uit het veld slaan. Gesteund door de harde Firestone-banden werkte VeeKay zich kranig een weg naar voren, om na de herstart die volgde op de vierde neutralisatie zelfs vier tegenstanders in één ronde te verschalken. Een ontketende VeeKay wist zijn drieëntwintigste plaats om te buigen naar een knappe twaalfde stek aan de streep. Teammaat Hunter-Reay, die probleemloos door de wedstrijd kwam, finishte achter VeeKay na een solide race op de zeventiende plaats.

Rinus van Kalmthout


“Het was een prima race”, laat een opgetogen VeeKay vanuit de Badger State weten. “Vanaf de eerste ronden zat het tempo er goed in. Helaas kreeg ik een straf vanwege een unsafe release in de pitstraat. Dat gooide roet in het eten, want we zaten er tot dat moment sterk bij. Er was helemaal niets wat ik eraan kon veranderen: ik kreeg de call om weg te rijden en er werd pas ‘stop’ geroepen toen Kirkwood al langsreed.”

“Ik viel terug tot de drieëntwintigste positie, maar had de beschikking over een goede auto. Zodoende kon ik me terugvechten. Wat betreft race pace was dit de beste wagen waar ik dit hele jaar in heb mogen rijden op een road course. Dankzij een goede strategie heb ik uiteindelijk een twaalfde plaats over de streep getrokken en zonder die straf was het op zeker een toptienklassering geweest. Dit geeft in ieder geval veel hoop voor de komende races.”

“De samenwerking met mijn nieuwe teamgenoot Ryan Hunter-Reay verliep geweldig. Ik ben blij dat hij onderdeel van Ed Carpenter Racing is en zie er naar uit om samen met hem de stappen te bewerkstelligen die ons team naar voren helpen.”

Het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2023 wordt vervolgd met de Honda Indy 200 at Mid-Ohio presented by the all new 2023 Civic Type R wordt verreden op zondag 2 juli aanstaande. De negende wedstrijd van het seizoen wordt in gang gezet rond 19.45 uur Nederlandse tijd voor VeeKay.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS