Karting • Chrono

Racende DJ Niels Koster van Frequencerz naar podium bij NK: “Ik heb weer een hobby waarin ik mijn passie kwijt kan”

Uitgegeven door Bart • 25 juni 2021 00:44

Eindhoven – Jarenlang reist Niels Koster van hardstyleduo Frequencerz al de wereld over voor de muziek. Nu stond hij niet op Defcon, Climax, Tomorrowland of Misteryland, maar voor het eerst op een ander podium, en wel dat van het NK van Chrono Karting. Op de Landsard in Eindhoven snelde de 35-jarige karter uit Best naar de tweede plaats in de KZ2+ klasse.

Succes voor Niels Koster Frequencerz

Dat Koster nu een opmars in de kartsport heeft kunnen maken, heeft deels met corona te maken. DJ’s konden lange tijd nauwelijks optreden en dus was er meer tijd om te trainen. De karter uit Best sloot zich aan bij het team van Joey Hanssen Racing en van wie kun je het vak beter leren dan van een voormalig wereldkampioen. Hanssen won 10 jaar geleden de wereldtitel in Genk.

“Ik rij nog niet zo lang, dit is pas mijn zesde race”, zo legt Koster na afloop van de finale uit. “Ik heb veel geleerd van Joey. Samen hebben we veel getraind. Een paar weken geleden in Mariembourg heb ik een nieuw frame in gebruik genomen en dat ligt me goed. Afgelopen week hebben we weer getraind op de Landsard en ik was meteen sneller dan voorheen. Een podium bij het NK had ik nog niet verwacht, maar de trainingen gingen al goed, dus de top 3 moest haalbaar kunnen zijn. Natuurlijk was ik liever eerste geworden, maar tweede is ook al heel mooi.”

Koster is niet nieuw in de kartsport, want hij reed in een ver verleden al in de 100cc, maar in verband met een tekort aan budget, school en werk kwam zijn hobby stil te liggen. Een andere hobby, de muziek, nam zijn leven over. Zo zeer dat het werk werd. “Een paar jaar geleden heb ik Joey op een festival leren kennen. Hij zei ‘ga een keer met mij mee karten’. Dan heb je de beste spullen en ben je gelijk verkocht natuurlijk. Eind 2019 heb ik een kart aangeschaft en in Genk mocht ik direct meerijden. Joey zei ‘die jongen haalt het wel’. In de regen werd ik zesde, terwijl ik nog nooit in de regen had gereden. Ik vond het vet en wilde graag blijven karten. We hebben het uitgebouwd en zijn blijven trainen. Nu is het goed te combineren met werk en daarnaast heb ik doordeweeks meer tijd om te trainen.”

Racende DJ Niels Koster van Frequencerz

Trainen moet hij zeker voor de zware schakelklasse. “Ik had nooit verwacht dat dit zo zwaar zou zijn. Je zou zeggen ‘zitten en rijden’, maar met het schakelen erbij is het echt zwaar. Ik vind dit het mooiste dat er is. In Mariembourg merkte ik dat ik fysiek te kort kwam. Normaal ben ik heel fanatiek met sporten, maar in coronatijd had ik minder werk en de sportscholen waren dicht. Vanaf het moment dat de sportscholen weer open gingen, ben ik direct twee keer per dag gaan trainen.”

En dat in een drukke periode in zijn werk. “Voor de DJ’s begint het in juli allemaal weer. Daarom hebben we een release naar voren gehaald. Een track moest ineens in mei af in plaats van eind juni/begin juli. We hebben veel uren in de studio gezeten, maar het is heel vet geworden. Onlangs zat ik voor het eerst in 1,5 maand weer in een kart, maar we hebben direct veel en goed kunnen trainen.”

De heropening van de cafés, discotheken en festivals heeft gevolgen voor zijn hobby karten. “De volgende race is een dubbele race in Spa, maar op de zaterdag heb ik twee boekingen, waarvan eentje in Groningen. Dan zou ik alleen kunnen rijden als iemand me kan sponsoren met een helikopter. De zondag in Spa ben ik er sowieso wel bij. We kunnen het goed combineren. Vorig jaar stond ik een keer om 03:00 uur nog te draaien en was ik vervolgens om 08:00 uur weer op de kartbaan. Dat is het ritme van een DJ en ik denk dat het goed te combineren is. Alleen als we in Azië draaien, wordt het lastig natuurlijk. Muziek was altijd mijn hobby, maar dat is werk geworden en met karten heb ik echt weer een hobby gevonden waar ik mijn passie in kwijt kan. De telefoon blijft de hele dag in de bus liggen. Ongedwongen en lekker rijden. We racen hard, maar de gezelligheid vind ik even belangrijk.”

Niels Koster wordt in de kartsport ondersteund door Wifimedia, Kickso, No Fear Energy Drink, kledingmerk AB Lifestyle en VDR Gevelreiniging.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS