Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Pech met pitstops! Rinus van Kalmthout heeft er geen woorden voor: "Alles verliep van kwaad tot erger"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2024 07:30

Zijn tempo was goed voor een toptienpositie, maar dat mocht wederom niet baten voor Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout, die racet voor Ed Carpenter Racing. De 23-jarige Nederlander zag een mooie klassering door het putje gaan wegens waardeloze pitstops. Hij finishte de Sonsio Grand Prix als 26ste.

#IndyCar #Veekay #EdCarpenterRacing #indy500 Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout Ed Carpenter Racing


Na een uitdagend NTT INDYCAR SERIES seizoen 2023 kan VeeKay dit jaar met zijn #21 Chevrolet van Ed Carpenter Racing verder vooruit kijken. Een achtste plaats op St. Petersburg werd opgevolgd door een derde startpositie op The Thermal Club en ook op het Barber Motorsports Park in Alabama toonde de Nederlander een sterke pace. Nu nog dat ene zetje in de rug van Vrouw Fortuna – die hem nog niet schijnt te hebben gevonden.

Bij de vierde krachtmeting van het IndyCar-seizoen, die zaterdagavond (Nederlandse tijd) plaatsvond op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway, kon VeeKay zijn twaalfde positie ondanks hevig gedrang in de eerste bochtencombinatie omzetten in een tiende plek gedurende de openingsronden. De groenzwarte bolide van de twintiger reed makkelijk mee in de voorste gelederen, en na een goede eerste stint verruilde VeeKay zijn zachte banden voor het hardere rubber. Dat die eerste stint zo voorspoedig liep was eigenlijk een wonder: VeeKays wagen was in het startgedrang beschadigd geraakt na een tik van Fittipaldi. Onder meer de vloer en de voorvleugel functioneerden niet meer naar behoren.

De wedstrijd verliep van kwaad tot erger toen VeeKay in rondje dertig van de 85 binnenkwam voor zijn tweede onderhoudsbeurt. Een foutieve montage van het nieuwe rubber leidde ertoe dat de Nederlander met verkeerde banden op pad werd gestuurd. Bij de volgende pitstop stond VeeKay liefst vijfentwintig seconden stil. De kans op een mooi resultaat was op dat moment reeds aan de horizon verdwenen.

Enkelvoudig IndyCar-racewinnaar VeeKay, die precies drie jaar geleden zijn mooiste IndyCar-moment tot dusver kende door op precies hetzelfde circuit zijn raceoverwinning te pakken, kon niets anders doen dan strakke rondetijden noteren en hopen op een bizar raceverloop. Dat laatste bleef uit. Zodoende reed de Nederlander de Sonsio Grand Prix op karakter uit en kwam als 26ste over de streep. De race werd gewonnen door Ganassi-coureur Alex Palou.

“Ik heb geen woorden voor het wedstrijdverloop”, laat een teleurgestelde VeeKay optekenen. “Alles verliep van kwaad tot erger. Het enige wat ik kon doen, was de race uitrijden. Ik verschuif de focus naar de aankomende Indianapolis 500 en hoop dat we daar in staat zijn om een fraai resultaat te scoren. Aan mijn eigen inzet zal het in ieder geval niet liggen, want ik ben er helemaal klaar voor”, besluit de Nederlander strijdvaardig.

Het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 wordt vervolgd met het klapstuk: de Indianapolis 500. De trainingen voor de belangrijkste race van het jaar beginnen komende week, met gedurende het weekend de kwalificaties. De 108th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge staat op het programma voor zondag 26 mei aanstaande en wordt rond de klok van 18.30 uur Nederlandse tijd in gang gezet.

Rinus van Kalmthout racet alweer een aantal jaar in de USA:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS