Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Mooie klassering in rook op! Rinus van Kalmthout geeft tekst en uitleg over mislukte pitstop

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 juli 2023 06:02

Het zit Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout niet mee dit seizoen in de NTT INDYCAR SERIES. Toch laat de 22-jarige Nederlander, die uitkomt voor Ed Carpenter Racing, zijn hoofd niet hangen. Zo zette Veekay ook op de Exhibition Place in Toronto, Canada, geen wiel verkeerd. Helaas laat de pechduivel hem maar niet met rust.

Rinus van Kalmthout


Na een hoopgevend optreden op Road America en een leerzaam weekend in Ohio mocht VeeKay, piloot van de #21 BitNile Chevrolet, voor de enige keer dit jaar buiten de landsgrenzen van de Verenigde Staten aan de bak. Bij de noorderbuur stond namelijk het tiende bedrijf van het IndyCar-seizoen 2023 op het programma. Voor de tweede maal in diens IndyCar-carrière mocht VeeKay acte de présance geven op het uiterst hobbelige stratencircuit van Toronto.

De jonge Nederlander gaf gedurende de kwalificatiesessies van zaterdagmiddag (lokale tijd) gelijk een gigantische visitekaart af. In wisselende omstandigheden werkte de talentvolle twintiger zich op naar een prachtige tweede tijd bij de eerste kwalificatiegroep, waardoor hij promoveerde richting de felbevochten Fast Twelve-sessie. Aldaar moest Chevrolet-rijder VeeKay de dominante Honda-coureurs het voortouw laten. Desalniettemin was werkgever Ed Carpenter Racing bijzonder tevreden met een startplaats op de eerste zes rijen.

Het team uit Indianapolis kent immers niet het eenvoudigste jaar uit haar bestaan. Waar het in vorige jaargangen haar coureurs, waaronder in de laatste drie seizoenen VeeKay, meermaals kon bijstaan in de jacht naar podiumplaatsen en zelfs zeges, daar moet het dit jaar keihard werken om een plaats in het middenveld te consolideren. De toevoeging van veteraan Ryan Hunter-Reay, in het verleden winnaar van de fameuze Indianapolis 500 en kampioen in de IndyCar Series, heeft VeeKay een rugsteun gegeven. Hunter-Reay brengt immers tientallen jaren aan set-up kennis mee en geeft bovendien vrijwel identieke feedback als teammaat VeeKay.

Vanaf startplaats twaalf kreeg VeeKay de kans om zich weer eens in de strijd om de toptienplaatsen te mengen, en na een lange eerste stint op de harde band leek de Nederlander zich op te kunnen maken voor een top-acht finish. Dankzij een alternatieve strategie en verschillende neutralisaties had VeeKay zich naar een prachtige derde plek geknokt, waarvandaan hij mogelijkheden zag om een flinke sloot punten te scoren.

Een dertiende plaats was uiteindelijk het eindresultaat waarmee VeeKay genoegen moest nemen. Doordat de luchtkrik bij de tweede pitstop haperde, verloor de ECR-coureur kostbare seconden en zodoende plaatsen. Op nieuwe banden reed VeeKay als een raket het gat naar de tegenstanders dicht, maar tot een aanval op de top-tien kon het wegens het te grote verschil niet meer komen. Dankzij zijn dertiende finishplaats heeft VeeKay wel een plekje goedgemaakt in het tussenklassement.

Indy Car


“We waren onderweg naar een goed resultaat”, spreekt VeeKay vanuit Canada. “Dit was een goede race, ondanks dat we toch wel te maken hebben met een uitdagend en lastig seizoen. Strijden voor de top acht hebben we in 2023 nog niet vaak kunnen doen, dus we waren erg blij met de getoonde snelheid. Ook qua strategie zaten we op het juiste spoor: het bleek een goede keuze om op de harde band te starten.”

“Het ging mis bij de tweede pitstop. Ik kwam de pitstraat binnengereden en de monteurs stonden scherp met hun wielsleutels. Het was echter de auto die tegenwerkte. De luchtkrik ging er niet goed in en dus kwam de wagen niet omhoog. Dan wordt het voor de monteurs natuurlijk een lastig verhaal om de banden te wisselen. We verloren ruim tien seconden bij die pitstop en dat is heel erg balen, want er zat zondag in Toronto veel meer in.”

“Het is zeer teleurstellend als een mooi resultaat je op een dusdanige manier ontglipt, maar gelukkig hoef ik er niet te lang over na te denken. Over een week heb ik immers alweer twee IndyCar-races gereden. We trekken namelijk naar Iowa, een circuit dat mij normaal gesproken goed ligt. Ik heb er veel zin in en kan niet wachten om deze stijgende lijn door te trekken met een mooi resultaat op de Speedway aldaar”, besluit VeeKay strijdlustig.

Het NTT INDYCAR SERIES circus van 2023 wordt vervolgd op de Iowa Speedway. Daar staan volgend weekend liefst twee wedstrijden op het programma. Op zaterdagavond wordt rond 21.30 uur Nederlandse tijd de Hy-Vee Homefront 250 in gang gezet, een dag later begint de Hy-Vee One Step 250 een uurtje eerder. Beide races worden live uitgezonden op Ziggo Sport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS