Dakar

Mitchel van den Brink ondanks pech op koers voor felbegeerde podiumplaats, “De motorkap scheurde helemaal los”

Uitgegeven door HJ van Keulen • 18 januari 2024 18:30

YANBU - Rally-coureur Mitchel van den Brink heeft ook na de elfde etappe in de Dakar Rally 2024 de derde plaats nog stevig in handen. “Het ging niet helemaal vanzelf vandaag.” De equipe van Eurol Rally Sport is nog één etappe in Saoedi-Arabië verwijderd van de felbegeerde podiumplaats in de zwaarste rally ter wereld.

Mitchel van den Brink

Mitchel, navigator Moi Torrallardona en monteur Jarno van de Pol konden rond de klok van 17.00 uur Nederlandse tijd (in Saoedi-Arabië was het 19.00 uur) weer een lastige etappe afvinken. De negende plaats van vandaag biedt voldoende houvast voor de laatste dag van Dakar. De Harskamper heeft in het klassement na de pittige rit naar Yanbu nog een uur voorsprong op Janus van Kasteren, de nummer vier in het klassement.

Best wel wat tegenslag
“We zijn blij dat we binnen zijn. Het ging niet helemaal vanzelf vandaag. We hebben best wat technische tegenslag gehad,” aldus Mitchel net na de finish van de special. “De motorkap scheurde helemaal los. We hebben vier keer moeten stoppen om de kap vast te maken met spanbanden. Vervolgens brak er achter iets af van de opbouw. Daar hebben we ook veel tijd mee verloren. Ik moest minder hard rijden, omdat anders de hele achterkant af kan breken. We hebben dus rustiger gereden en wilden vooral de schade beperken.”

De brigade van Eurol Rally Sport kweet zich uitstekend van zijn taak en was zelfs in de slotfase op weg om naaste concurrent Van Kasteren op grotere achterstand te zetten. Maar zover kwam het niet. “In de laatste 20 kilometer hadden we nog een lekke band. Die band heeft Jarno de hele dag al opgepompt. Er zat een scheur in. Op een gegeven moment is het echt over. Dus moesten we weer stoppen en de band wisselen.”

Mitchel van den Brink

Schade is beperkt gebleven
De 22-jarige rallyrijder nam daarna geen enkele risico meer. “Gelukkig is de schade beperkt gebleven. Jammer dat we al die problemen hadden. Hopelijk gaat het morgen beter,” aldus Mitchel die voor de tweede keer in deze Dakar Rally in het donker over de finish kwam. Ales Loprais was vandaag de sterkste. Klassementsleider Macik werd tweede op 5m7s. Mitchel en zijn manschappen gaven een uur toe op de Tsjech en werden als negende geklasseerd. In het algemeen klassement is Loprais nu ook vrijwel zeker van zijn tweede plaats. Mitchel, Moi en Jarno mogen morgen het brons ophalen op het podium in Yanbu. Alleen hele grote technische problemen kunnen nog roet in het Harskampse eten gooien. “We gaan alles doen om die derde plaats te behouden. Ik ben dan ook dik tevreden.‘’

Ook super blij
Voor vader Martin van den Brink duurde de rit van Alula naar Yanbu nog iets langer. De 53-jarige Dakar-expert reed vandaag weer in dienst van zijn zoon. De klassering en het tijdverlies zijn voor de equipe in de Iveco T-Way niet relevant. “We rijden voor Mitchel. Als het lukt om hem op het podium te krijgen dan zijn wij ook super blij.”

Martin van den Brink

Martin, zijn Belgische navigator Jan van der Vaet en Kootwijkerbroeker Richard Mouw eindigden op ruim twee uur als achttiende. “Wat een rotdag. Alleen maar keien. Ruim 400 kilometer gehobbel over de stenen. We hebben twee lekke banden gehad en één keer bij Mitchel gestopt. Ik had wel veel last van mijn pols door al die keien. Nee, het was geen fijne dag. Maar we zijn wel blij dat Mitchel binnen is en de derde plaats heeft behouden.” Ook voor de snelle assistenten rest er nog één ritje om de kroon op het werk te zetten.

Morgen staat de laatste etappe op het programma. Het ‘rondje om de kerk’ in Yanbu is op papier niet heel erg lastig. Voor de rijders is het vooral van belang om het materiaal in de special over 175 kilometer heel te houden. Na de huldiging in Yanbu overnacht het team van Eurol Rally Sport in de stad aan de kust van de Rode Zee. Zaterdag vliegen de rally mannen terug naar Nederland. Tekst: Berry Kamphorst


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS