Karting • Chrono

Mika van de Pavert snelt naar winst bij Rotax NK in Berghem, broer Ralph was ook ijzersterk onderweg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 april 2022 00:55 • Print artikel

BERGHEM – Mika van de Pavert heeft op fraaie wijze zijn eerste NK-wedstrijd bij de Rotax Max junioren met winst afgesloten. De 12-jarige karter uit Veenendaal is nog rookie in de Rotax Max Junior, maar liet de concurrentie op Circuit Park Berghem allemaal zijn achterbumper zien. Vorig seizoen zagen we hem veelvuldig op het podium in de Minimax-klasse, maar ook op een niveau hoger laat hij dus zijn kwaliteiten zien. Zijn twee jaar oudere broer Ralph zat er in de kwalificatie en de pre-finale erg goed bij met de vierde plek. Ook hij had een podiumplaats in het vizier, maar Ralph kende helaas tegenslag in de finale.

Ralph en Mika van de Pavert

Mika had de overwinning bij het NK van Chrono Karting zelf niet zien aankomen. “Het is een nieuwe klasse voor me, dus ik had het zeker niet verwacht, maar het weekend begon al heel goed”, zei hij. “De snelheid was goed en we zaten er meteen heel goed bij.”

“Een overwinning had ik echt nog niet verwacht. Hoe ik dat toch voor elkaar gekregen heb? In de finale kon ik profiteren van een kleine crash voor me. Als je dan op de eerste plaats ligt, moet je rustig blijven en geen fouten maken. Maar je moet ook niet te rustig rijden, want dan komen ze je voorbij.”

“Knokken om de koppositie was ik natuurlijk wel gewend, maar het is toch een niveau hoger. Alles is nieuw, al kende ik veel tegenstanders al wel. De races zijn langer, dertien minuten in plaats van tien minuten. Dat merk je niet echt, maar ik dacht op een gegeven moment wel: ‘Hoe lang duurt het nog?’. Vorig jaar duurde een race dertien ronden, dat zijn er nu bijna twintig. Je moet continu de focus houden. Fysiek had ik er geen last van dat de races langer duurden. Ik heb goed getraind en het ging heel goed.”

Mika van de Pavert

Na de kwalificatie zal Mika niet snel aan de overwinning hebben gedacht. Met een tijd van 44.908 noteerde hij de elfde tijd in een veld met 29 karters. “In de trainingen zaten we er heel goed bij, maar de kwalificatie ging niet goed. Ik had veel last van verkeer en kon geen goede positie vinden. Daardoor was het zaak om in de pre-finale naar voren te rijden en daarin ben ik vijfde geworden. In de finale verloor ik bij de start een plaatsje, maar daarna ben ik helemaal naar voren gereden.”

Mika komt dit jaar naast het NK van Chrono Karting uit in de BNL Karting Series, de BMC en de Rotax Max Euro Trophy. “Ik heb er heel veel zin in. Hier heb ik laten zien dat ik in het Nederlands Kampioenschap kan winnen en ik hoop er in de andere kampioenschappen ook goed bij te zitten. Daar gaan we hard voor werken.” Broer Ralph klasseerde zich knap op de vierde plek en behaalde in de prefinale ook de vierde stek. Daarmee gaf hij aan thuis te horen in de kopgroep. Nu nog een beetje geluk... dan is een podium een kwestie van tijd.

Mika en Ralph van de Pavert worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Ben van de Pavert Sanitair.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS