Autosport Internationiaal Singleseaters • NEC Formule Renault 2.0

MP Motorsport begeleidt Rinus van Kalmthout naar debuut in autosport

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 augustus 2016 16:58

Zoals in mei tijdens de Indy 500 werd aangekondigd zal Rinus van Kalmthout in 2017 debuteren in de Amerikaanse USF2000. Deze spectaculaire raceklasse vormt de eerste stap op de Mazda Road to Indy, het programma dat talentvolle coureurs via vier raceklassen naar de Indycar Series begeleidt. Om zich goed voor te bereiden op de overstap van de karts naar de formulewagens neemt de KNAF Talent First-rijder de komende maanden deel aan een test- en raceprogramma bij het gerenommeerde Nederlandse team MP Motorsport, dat nauw samenwerkt met de KNAF.

Rinus van Kalmthout

Nu de kartkampioenschappen waaraan Rinus van Kalmthout dit seizoen deelneemt in de laatste fase zijn gekomen vindt de 15-jarige coureur de tijd gekomen om zich goed voor te bereiden op zijn overstap naar de formulewagens. Van Kalmthout gaat daartoe met MP Motorsport testen in een krachtige Formule Renault 2.0, om vervolgens in het weekend dat hij 16 jaar wordt zijn racedebuut te maken op de Autodromo Internazionale del Mugello in ItaliŽ.

"Ik heb in juni op het circuit van AlcarrŠs in Spanje voor het eerst getest in een Formule Renault 2.0 van MP Motorsport en dat ging erg goed. De afgelopen dagen zijn we aan het testen geweest op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk en ook dat ging super, ik voel me erg goed in deze auto. Ik kijk er enorm naar uit om te gaan racen op Mugello", popelt de jonge Hoofddorper.

MP Motorsport team manager Sander Dorsman is onder de indruk van de eerste kilometers die Van Kalmthout op AlcarrŠs in de Formule Renault 2.0 reed. "Rinus maakte al snel grote vorderingen en behoorde aan het eind tot de snelste rijders die in een Formule Renault 2.0 op deze baan hebben gereden. Voor een coureur die direct uit de karts komt zegt zijn goede aanpassingsvermogen veel over zijn mogelijkheden. Ik verwacht dat Rinus met een goede begeleiding ver kan komen in de autosport."

Voor het zover is om zijn autosportdebuut in een race te maken, heeft Rinus van Kalmthout echter nog een druk schema. Het laatste weekend van augustus wordt in het Franse Salbris de finale gereden van de Rotax Max Eurochallenge. Van Kalmthout staat in dit kampioenschap derde en heeft nog uitzicht op een hogere klassering. Een weekend later staat zijn laatste officiŽle internationale kartevent op het programma, de finale in de BNL International Karting Series in Genk. Ook in dit kampioenschap staat de 15-jarige karter in de top drie.

De voorbereidingen op de autosport nemen nu al veel tijd in beslag: "Er zijn een aantal USF2000-teams waarmee we in gesprek zijn. In samenwerking met mijn Amerikaanse managers Anders Krohn en Charles Crews van Co-Force International zullen we hierin binnenkort een keuze maken voor het team dat het beste bij mij en mijn ambities past."

Tegelijkertijd is het voor de KNAF Talent First-coureur belangrijk om nu al kilometers te maken in een formulewagen. Om ook competitie-ervaring op te doen zal Van Kalmthout dit najaar deelnemen aan twee evenementen in het Franse V de V Formule Renault 2.0 kampioenschap. Van 9 t/m 11 september racet Van Kalmthout op Mugello en van 4 t/m 6 november op het circuit van Estoril in Portugal. De V de V races op Magny-Cours in oktober moet hij echter overslaan, aangezien Van Kalmthout in deze periode op het Grand Prix circuit van Indianapolis deelneemt aan het officiŽle testprogramma van de nieuwe USF2000, waarmee in 2017 voor het eerst geracet gaat worden.

"Ik ben erg blij dat ik samen met MP Motorsport en met ondersteuning van de KNAF nu al wedstrijdervaring kan opdoen. Dat ik mijn debuut maak in het weekend dat ik 16 wordt geeft dit helemaal een bijzonder tintje", lacht Van Kalmthout.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS