Karting • Chrono

Lucas Jonkers verstevigt leiding in NK: “Belangrijk om op een sportieve manier te winnen”

Uitgegeven door Bart • 13 september 2023 13:35

Kerpen – Lucas Jonkers heeft dit weekend uitstekende zaken gedaan in de strijd om het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. De 17-jarige karter uit Rhoon reed als leider in de ID Engines Senior al met startnummer 1 en verstevigde zijn leiding met een glorieuze overwinning in het Duitse Kerpen. De rijder van Birel ART pakte in de kwalificatie zijn eerste pole position in het NK ooit, won vervolgens twee races en werd een keer tweede. Voor Jonkers was het zijn eerste overwinning van het seizoen.

Lucas Jonkers

De overwinning smaakte heel goed, maar voor Jonkers is het nog belangrijker om dit op een sportieve manier te doen. Voor iedere race wenst hij zijn concurrenten allemaal succes. “Voor mij is het belangrijk om op een sportieve manier te winnen. Als je onsportief rijdt, verdien je het niet om te winnen. Daarom zoek ik voor de start de anderen op om ze succes te wensen. Je stapt dan met een beter gevoel de kart in.”

Het NK-weekend op de Erftlandring in Kerpen begon voor Jonkers met de trainingen op vrijdag en zaterdag. “Het weekend begon wat minder en we hadden veel technische probleempjes. Als je dan uiteindelijk de goede afstelling hebt gevonden, valt alles weer op zijn plaats. Op zaterdagmiddag hadden we de goede setup gevonden en dat is tot en met zondag zo gebleven.”

In de kwalificatie op zondagochtend zette de Birel-rijder, die tussen de races door nog les gaf aan jongere teamgenoten, direct de toon. “Het was mijn eerste pole position in het NK ooit en dat voelde heel goed. Er waren veel snelle rijders, dus ik was eigenlijk wel verbaasd dat ik pole pakte. Ik had in mijn hoofd berekend wat de pole-tijd ongeveer zou moeten worden. Met een 46.3 zou je pole moeten kunnen halen en ik reed 46.353. Precies wat ik vooraf berekend had.”

Jonkers kreeg in de eerste van drie races flinke concurrentie. “Ik werd na de start ingehaald door Bram Plomp en Jelte Bouma, maar ik heb hen eindelijk weer teruggepakt en zo kwam ik als eerste over de finish. Tijdens de tweede race werd ik weer bij de start ingehaald, nu door Allard Leidelmeijer. Hij had echt een super start en het was een mooie inhaalactie. Ik werd flink aangevallen door Tim van Elleswijk, waardoor Allard weg kon rijden. Door goed verdedigen ben ik in die race toch nog tweede geworden.”

Lucas Jonkers

De afsluitende derde race werd opgeschrikt door een megacrash bij de start en ook Lucas werd geraakt. “Ik vloog zelfs even en heb de grond onder me gezien. Ik werd voorover gelanceerd, maar wist me te herpakken en kon gelukkig verder rijden. Ik zag een marshall met een rode vlag zwaaien, ging van mijn gas af en stak mijn hand de lucht in dat er iets was gebeurd. Maar de rode vlag werd meteen ingetrokken en we konden weer verder. Helaas is door dat kleine oponthoud wel iemand uitgevallen.”

Jonkers reed als leider in het kampioenschap al met startnummer 1, maar dit was pas zijn eerste dagoverwinning van dit seizoen. “Constantheid is heel belangrijk. Vorig jaar heb ik in Spa ook een race gewonnen en dat ik nu deze race win voelt heel goed. Ik sta er nu nog iets beter voor in het kampioenschap en dat hoop ik natuurlijk vast te houden. Er komen nog races in Venray en Eindhoven aan. Het is zaak om de komende race de vloek van Venray weg te poetsen. Daar heb ik nog geen geluk gehad. Vorig jaar brak mijn achteras af en vloog er een band door de lucht. Al rijdend ving ik hem zelf op, die band belandde zo in mijn handen, maar mijn race was natuurlijk wel voorbij.”

“Voor mij is het belangrijkste om tegenover iedereen sportief te blijven. Dat voelt voor mij zelfs nog beter dan winnen. Met die nummer 1 op je kart, lig je natuurlijk wel onder een vergrootglas en dat brengt ook druk met zich mee, maar ik ervaar die druk zelf niet echt. Ik probeer altijd positief te blijven en de concentratie vast te houden.”

Lucas Jonkers wil graag de volgende mensen bedanken: “Mijn vader, moeder, broertje en zusje, iedereen van Birel ART met in het bijzonder Menno, Jaco en Toos Paauwe en mijn superlieve vriendin Mirre. Uiteraard ook veel dank aan de mensen van ID Engines, KNAF, Chrono Karting en Kartbaan Kerpen. Heel knap hoe snel dit event tot stand is gekomen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS