Karting • Chrono

Lieke van Boekel in debuutseizoen erg knap Rookie-kampioen Mini-Max! Nu de volgende stap: Rotax Max Juniors

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2023 12:51

GENK – Ze werd vice-kampioen in haar debuutjaar en deed tot het laatste moment mee om de Nederlandse titel: kartster Lieke van Boekel reed op haar Lenzo-kart een ijzersterk seizoen in de Rotax Max Minimax-klasse. De 12-jarige Boekelse pakte dankzij haar tweede plaats in de eindstand zondag bovendien de rookietitel!

Lieke van Boekel

Lieke had vorig jaar al eens geproefd aan de Minimax-klasse. "Dit jaar zaten we er in de eerste race meteen voorin bij”, zei Lieke op het circuit van Genk. “We hadden liever de echte kampioensbeker gehad, maar het is zoals het is.”

“We hebben het hele seizoen goed gepresteerd, maar door straffen zijn we een paar keer lager geklasseerd dan ik over de finish kwam.” Ze liet haar potentie als debutante in de Minimax-klasse al gelijk zien tijdens de eerste ronde van het NK. Ze toonde wat doorzetten je kan brengen. “In Berghem viel ik in de prefinale uit. Daardoor moest ik in de finale achteraan starten en reed ik in de regen naar drie.”

En wat te denken van haar deelname aan de Rotax Max Challenge Euro Trophy? Op het circuit van Ostricourt in Frankrijk werd ze heel knap tweede. Nota bene op een baan waarop ze nooit eerder had gereden. “Gewoon niet nadenken en de kart ertussen gooien. Dan kom je er vanzelf. Je moet wel slimme acties maken en geen straffen krijgen”, verklaarde de snelle Brabantse na haar uitstekende optreden. “Technische banen zijn wel goed voor ons, want dan moet je meer sturen.”

Jammer genoeg ging de laatste wedstrijd van het NK wat minder. Dat terwijl ze wel een goede snelheid had. “In de eerste training waren we wel de snelste”, zei Lieke. “Maar in de kwalificatie stonden de banden niet goed en werd ik tiende. En door een ingeklikte bumper werd ik helaas als dertiende geklasseerd.”

Lieke van Boekel

Want op zo’n ingeklikte voorbumper staan vijf strafseconden. Dat maakte een goed resultaat natuurlijk wat lastiger. Uiteindelijk finishte Lieke in de eerste race als negende en in de tweede race als tiende. “Maar in de tweede race had ik weer een ingeklikte bumper. Daarom werd ik als elfde geklasseerd.”

Het betekende dat ze de titel net misliep en zich moest troosten met de rookietitel. In ieder geval had ze daarmee opnieuw bewezen dat ze een zeer talentvol coureur is. Volgend jaar wil ze dat laten zien in de Rotax Max Junioren-klasse.

Ze is benieuwd naar hoe racen in die kart gaat zijn. Al heeft ze al wel een beetje een idee. “Ik heb al in de kart van mijn oudere zus gereden en dat is een ID Engines Junior. Ik vond het best zwaar. Ik kon ook niks zien, want ik kon niet over het stuur heen kijken. Maar als we in mijn nieuwe Junior-kart de stoel op mijn maat zetten en de pedalen dichterbij zetten, komt het goed!”

Lieke van Boekel bedankt Ecomation, Patrick de Vries en Jennifer van der Beek, haar vader, en haar zus voor het filmen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS