Karting • Chrono

Lekkere opwarmer voor de Grand Finals in Bahrein! Jef Verbeke racet naar overtuigende zege in NK!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 november 2023 13:26

GENK – Bij wijze van een hoogwaardige generale repetitie voor de Rotax Max Grand Finals bewees Jef Verbeke zichzelf zondag een uitstekende dienst. De negenjarige kartpiloot uit Schilde in België denderde tijdens de laatste ronde van het NK karting naar een wel zéér overtuigende dagzege in de Micromax-klasse. En dan te bedenken dat hij normaal gesproken in de Minimax-kart rijdt.

Jef Verbeke

“Ik heb het toch kunnen fiksen om eerste te worden”, zei Jef, die de kwalificatie, de prefinale én de finale had gewonnen. “Dat was gewoon een kwestie van concentreren.” Maar zo gewoon was dat toch niet. Dat zit zo. Gezien zijn leeftijd hoort Jef thuis in de Micromax-klasse. Maar hij rijdt normaal gesproken in een snellere Minimax-kart omdat in België geen Micromax-competitie meer wordt gehouden.

In het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting daarentegen, gebeurt dat wel. Bovendien plaatste Jef zich ruim twee weken geleden voor de Grand Finals in Bahrein, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-piloten. De jongste deelnemers worden ingedeeld aan de hand van hun leeftijd en op basis daarvan moet Jef in december in de Micromax-klasse meedoen.

En dus was de laatste ronde van het NK een mooie gelegenheid om wedstrijdmeters mee te pakken in een Micromax-kart. “Ik moest wel even wennen aan de Micro. In de regen is het van de Mini naar de Micromax wel moeilijker, maar op een droge baan valt het wel best mee. Met de Micro moet je wel wat later remmen aangezien de snelheid iets lager ligt.”

In Genk kreeg Jef gedurende het weekeinde met natte en droge omstandigheden te maken. Dat de piloot van topteam GKS Lemmens Power met name in de regen snel was, viel dus te verwachten. Ook omdat het regen rijden hem sowieso goed ligt. “Vroeger reed mijn papa heel goed met de pocket bike in de regen en ik heb dat overgekregen voor de kart, denk ik. En dit is ook nog eens mijn thuiscircuit.”

Na de winst in de kwalificatie leek een mooie uitslag in de prefinale voor de hand te liggen. Zodoende stond Jef voor de prefinale op poleposition. “Ik bleef eerste bij de start en na een paar bochten had ik een gaatje. Dat trok ik daarna naar vijf seconden.” Zo kwam hij opnieuw als eerste voorbij de finishvlag,

Jef Verbeke

Voor de finale was het een ander verhaal, door een kleine tegenslag bij de start moest Jef er flink voor knokken. “Ik was teruggezakt naar P8. Iedereen kwam me aan de buitenkant voorbij. Ik werd gesandwicht. In de regen ben ik gelukkig best wel snel. Ik heb veel rijders voorbij moeten steken, en ben nog van acht terug naar één gegaan.”

De nummer één was nog gespind in de voorlaatste bocht in de voorlaatste ronde, dat was nog een meevaller. Zo kwam hij opnieuw toch nog met een voorsprong van 2,3 seconden als eerste voorbij de finishvlag, prompt een hoop zelfvertrouwen voor de Grand Finals rijker.

Toch wilde hij vooral niet denken aan een bepaald resultaat in Bahrein. “Ik denk dat het er een heel hoog niveau gaat zijn. Ik ga gewoon mijn best doen en dan zien we wel hoe hoog ik eindig!”

Jef bedankt zijn team GKS Lemmens Power, familie Lemmens, vaste mecanicien Geert Wygaerts, zijn papa en mama.

Je kunt Jef zijn prestaties op de Grand Finals ook volgen op Instagram: JefVerbeke26

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS