Karting • Chrono

Kevin Navis kan het maar amper geloven, maar het is toch echt waar: eerste overwinning in NK karten!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 02:15

BERGHEM – Hij was al wel een beetje gewend aan podiumhuldigingen, hij stond er dit jaar immers al zeven keer eerder op, maar tijdens het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting was het karter Kevin Navis nog niet eerder gelukt. Laat staan dat hij op de bovenste trede mocht plaatsnemen. De dertienjarige karter uit Halle glunderde dan ook van oor tot oor toen hij op het circuit van Berghem een beker kreeg voor zijn overwinning in het NK van de Rotax Max Minimax-klasse.

Kevin Navis

“Mijn eerste podiumplaats in het NK. En dan ook nog een overwinning. Dat voelt echt goed”, zei Kevin enthousiast, die sinds een maand met succes op een Lenzokart racet. “De hele zomer deden mijn remmen het niet goed, en nu rijden we bij Patrick de Vries. Ik ben heel tevreden met mijn nieuwe Lenzokart. Nu kan ik beter remmen en later remmen. En dus ben ik sneller. Dat ik als eerste over de finish kwam was heel gaaf. Ik was verbaasd en blij.”

Dat hij dit seizoen aan een gestage opmars bezig is, bewees Kevin al meermaals tijdens NXT-wedstrijden van organisator NXT Racing. Dat is weliswaar een net iets minder hoog niveau dan het NK, maar dat hij erin slaagde keer op keer op het podium te komen, zei wel iets over zijn talent en kwaliteiten. En dan te bedenken dat zijn kart tot voor kort dus niet eens optimaal was, vanwege dat remprobleem.

En dan nog iets: 2021 is voor Kevin het eerste seizoen in een snelle tweetaktkart. Hiervoor reed de snelle Gelderlander altijd in een iets langzamere viertakt-exemplaar. “In het begin was de overstap naar tweetakt moeilijk, maar nu ik eraan gewend ben, vind ik een tweetakt wel fijner. Omdat je heel andere lijnen moet rijden en heel anders moet sturen. En het gaat sneller. Volgend jaar ga ik naar de Junioren en daar ga ik ook proberen vooraan mee te doen in het NK”, klonk het ambitieus vanaf de Brabantse piste.

Kevin kart inmiddels vier jaar, aangezien hij begon op zijn negende. “Eerst wist ik er niet zoveel vanaf, maar vrienden van ons namen me een keer mee om te gaan huurkarten”, vertelde hij. “Dat was op de kartbaan in Eefde. Ik vond de snelheid echt leuk. Daarna wilde ik vaak gaan karten. Dus op een gegeven moment zeiden mijn ouders: je gaat niet de hele tijd in een huurkart. Ze kochten een kart voor me en ben ik het clubkampioenschap in Eefde gaan rijden en dat ging best goed. In 2019 ben ik clubkampioen geworden in de Honda Cadet-klasse.”

Kevin Navis

Dit jaar is hij dus een vaste waarde in het NK in Minimax-klasse. Dat hij in Berghem zo goed zou rijden, had hij evenwel niet verwacht. Kevin was nog maar amper hersteld van zijn crash van een paar weken geleden op het circuit van Eindhoven. Daar ging hij tijdens de vijfde ronde van het NK over de kop. “Ik zat bij de start in het middenveld en daar werd heel veel geduwd en getrokken. Toen ben ik gesandwicht door twee rijders en daardoor vloog ik over de kop.”

Het resultaat was een pijnlijke knieblessure. Het was nog de vraag of hij in Berghem pijnvrij zou kunnen rijden, maar dat bleek gelukkig het geval. “Ik heb er twee weken echt last van gehad, maar nu ging het goed”, zei Kevin, die een dag eerder tijdens de zesde ronde van het NK op hetzelfde circuit al iets van zijn potentie liet zien door naar de derde tijd in de kwalificatie te snellen, maar door pech in de prefinale en finale niet verder kwam dan de respectievelijk vijftiende en achtste plaats.

Een dag later had hij dus zowaar een overwinning in het NK op zijn palmares staan. Het was daarom dan ook niet zo vreemd dat hij zondag al reikhalzend uitkeek naar de achtste en laatste ronde van het NK. Die wordt komende maand op het circuit van Genk in België verreden. “Daar hoop ik weer een podiumplaats te halen!”

Kevin bedankt zijn ouders en het team van Patrick de Vries en Jennifer van de Beek voor de goede hulp.

Kevin Navis wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Qnextion, Reclamestudio Zelhem, Stal Navis en Hondenopvang De Heide.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS