Karting • Chrono

Karttalent Tom Braeken flikt het weer als jongste piloot: dagzege in Genk! "Finale heel spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 november 2022 02:19

GENK – Halverwege het seizoen stapte Tom Braeken over naar de DD2-klasse, zondag bewees hij weer eens op overtuigende wijze waarom dat een uitstekende keuze was. De veertienjarige kartpiloot uit Rotem denderde zondag in Genk naar een klinkende overwinning tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting. Dat deed hij als de veruit jongste piloot van het hele veld.

Tom Braeken

“We hadden een heel goed weekend”, was de logische conclusie van Tom. “We wonnen de kwalificatie, de prefinale en de finale. Dat was heel goed. Iedere race die ik rijd is heel zwaar; de finale was heel spannend. In de voorlaatste ronde had ik de kart in de laatste bocht naast de raceleider gezet. Daar heb ik het net mee gehaald en kon ik winnen.”

Zo gebeurde het dat Tom erkende specialisten en landgenoten Glenn Van Parijs en Maxim Dirickx naar de overige podiumplaatsen verwees. “Veel grip ligt me wel, zoals hier”, verklaarde Tom zijn ijzersterke optreden op de fameuze piste. “Dit is wel mijn mooiste weekend in de DD2. Op het circuit van Berghem in Nederland hadden we ook alles gewonnen, maar ik vind het nog leuker om alles te winnen op mijn thuisbaan.”

Dat Tom halverwege het seizoen van de Junioren overstapte naar de DD2, een schakelkart, is op zichzelf bijzonder, maar doordat hij zijn pols brak, kon hij drie maanden niet rijden en was zijn seizoen bij de Junioren verknald. Zo kwam de optie om DD2 te gaan rijden in beeld. Daarnaast moest de coureur van topteam SP Motorsport dispensatie krijgen om op veertienjarige leeftijd al te kunnen meedoen. Want een rijder mag normaal gesproken pas meedoen aan het DD2-kampioenschap in het jaar dat hij vijftien wordt. Dat is voor Tom pas in 2023.

Hij was natuurlijk blij dat hij die dispensatie kreeg. “We wilden sowieso iets meer gaan doen richting schakelen in de KZ voor de volgende jaren. We wilden al gaan oefenen met de voorremmen. Daarom hebben we voor DD2 gekozen in plaats van voor de Senioren (een automaat-kart, net zoals de Junioren-kart, red.).”

Daardoor reed Tom alleen de laatste drie races in de DD2. Getuige zijn excellente prestaties was de overstap voor de talentvolle coureur geen enkel probleem. “Mijn allereerste race in de DD2 was tijdens het NK in Berghem. Die won ik meteen, dus dat was goed. Vorige week in de Euro Golden Trophy in Genk was de snelheid op een droge baan heel goed, maar in de regen was die iets minder. Toch kon ik ver naar voren komen.”

Tom Braeken

Hoewel het seizoen in de DD2 er nu op zit voor Tom, gaat hij gewoon door met hard gas geven. “Nu ga ik heel veel trainen in de DD2. Normaal gesproken blijf ik ook komend jaar DD2 rijden.” Wat hij zo leuk vindt aan de DD2? “Vooral het remmen. Je kunt veel later remmen. En het schakelen is leuk als je uit de bocht komt. Je bent ook de hele race druk bezig. Want behalve gas geven, remmen en sturen moet je nu ook steeds schakelen.”

Zoals hij al aangaf, is Toms uiteindelijke doel racen in de zeer prestigieuze KZ2-klasse. “Ik heb nog niet in een KZ gereden. Maar ik kan niet wachten om er één te testen!”

Teambaas Stan Pex was zondag over lof over de prestaties van Tom. “Door een gebroken pols was hij een tijdje uitgeschakeld. We besloten om eens de DD2 te proberen”, aldus Stan. “We hadden niet verwacht dat het na het herstel van zijn blessure meteen zo snel zou gaan. In Berghem bij de vorige ronde van het NK lieten we hem voor het eerst op vrijdag rijden in een DD2-kart en hij ging zo goed dat we hem ook lieten racen in die kart.”

“We wisten dat hij het kon, maar meteen zo snel, dat hadden we niet gedacht. Bij de Euro Golden Trophy was hij ook al snel, maar ging het in de kwalificatie regenen en Tom had met de DD2 nog nooit in de regen gereden. Nu tijdens deze laatste ronde van het NK in Genk heeft hij laten zien dat hij het kan. Die races waren echt top. De gevestigde orde kon niet aan hem tippen. Nu was het Tom die met dik twee tienden de pole pakte. De prefinale won hij. Tom is een racertje en dat liet hij in de finale ook zien!”

Tom Braeken bedankt SP Motorsport voor de goede hulp, zijn monteur Rasmus, en zeker ook Stan Pex voor alle support die hij van hem krijgt. Verder bedankt hij Rico voor de support en de goede motoren en zijn mama.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS