Karting • Chrono

Karttalent Cees Muys pakt opnieuw mooie tweede plaats: “We gaan voor nummer één!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 mei 2023 01:42

EINDHOVEN – Met de derde plaats in de prefinale en de tweede plaats in de finale bevestigde Cees Muys zondag zijn uitstekende vorm van dit seizoen. De pas achtjarige coureur uit Heteren pakte zo de tweede plaats in het dagklassement in de Micromax-klasse en verstevigde daarmee zijn positie in de top van het NK van Chrono Karting.

Cees Muys met Jan en Toon


In Kerpen was ik ook tweede”, doelde Cees op zijn vorige wedstrijd, de tweede ronde van het BMC-kampioenschap. “Dus het is eigenlijk alleen maar twee bij mij. Maar we gaan dit jaar voor de nummer één-positie.” Zo, dat was duidelijk. Aan ambities geen gebrek bij de piepjonge Cees.

Het hele seizoen rijdt hij al sterk en dat liet hij ook afgelopen weekeinde in Eindhoven zien. “De kwalificatie ging oké, maar kon wel iets beter. Ik had de zesde tijd. Ik had net niet de pace.” Dat betekende dat hij de prefinale op de zesde plaats moest starten.

“Ik lag meteen derde omdat er een paar op elkaar klapten. Daar kon ik mooi net langsrijden. En dus mocht ik de finale van de derde plaats starten. Ik had een kapot goede start. Ik zat mooi bij de nummer één op de bumper. In de eerste paar rondjes ging ik goed. Ik lag één. Helaas werd ik in de laatste ronde nog ingehaald. Ik had net niet genoeg pace. En ik kwam een beetje energie tekort.”

Niettemin had Cees opnieuw laten zien bij de beste rijders van het veld te horen. Knap voor iemand die een van de jongsten van het veld is. Hoe het kan dat hij op zo’n jonge leeftijd al zo snel is? “Door de afstelling van de kart. Door mijn vader. Hij is mijn monteur. En ja, het ligt ook wel een beetje aan het rijden.”

Vader Jan hoorde het goedkeurend aan. “In de finale waren we ietsje sneller. We hebben de laatste week iets veranderd. En dat was beter”, oordeelde hij. “Vorige week waren we hier tijdens de training gewoon supersnel. Maar het weer is nu warm. De baan is anders. We kregen het gewoon niet voor elkaar. Voor de finale hebben we nog iets veranderd aan de Maranello-kart en dat pakte goed uit. Dat is toch wel iets om blij mee te zijn.”

Cees Muys

Achteraf was de bandenspanning nog wel iets te hoog. Jan: “Want in het begin van de finale ging hij meteen ervandoor en aan het einde kakte hij wat in. We hebben ons toch nog mooi herpakt na een weekend waarin we niet gedacht hadden dat het zo zou eindigen.”

Behalve dat hij genoot van het klinkende resultaat was Cees ook blij met de progressie die hij had geboekt. “Vooral qua verdedigen”, zei de jongeling. “De starts heb ik ook goed kunnen oefenen. Die gingen nu wel goed.”

Cees’ volgende race is de derde ronde van het NK. Die wordt over een kleine drie weken gehouden in Kerpen. “En daar gaan we voor de P1. Ik heb veel zelfvertrouwen en Merpen vind ik een leukere baan dan de baan hier in Eindhoven. De baan in Kerpen heeft gewoon mooie stukken. En de vogeltjes fluiten er mooi. En dat is toch wel leuk.”

Cees Muys bedankt Patrick van Bouvin Power en Toon Roosendaal van Maranello, zijn ouders, Autobedrijf J.Muys & Zn en de Dutch Fans, voor het sponsoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS