Karting • Chrono

Karter Alexander Dzhanibekyan wint met Montfoort Motorsport NK-race in DD2-klasse en geeft zelfvertrouwen een boost

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 oktober 2020 08:36

EINDHOVEN – Eindelijk lukte het hem weer, winnen in de DD2-klasse. Karter Alexander Dzhanibekyan was de beste tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max en daar was de zestienjarige Rus uit Amstelveen maar wat blij mee. Het was ook hoog tijd dat hij weer een race won, vond Alexander, want het was inmiddels al een dik jaar geleden dat hij voor het laatst op de hoogste trede van het podium stond. De snelle rijder van Montfoort Motorsports won overigens in stijl na een mooie inhaalslag!

Alexander Dzhanibekyan

“Ik ben heel blij met mijn overwinning”, was de logische reactie van Alexander. “Eindelijk weer. De laatste keer was in juni vorig jaar op het circuit van Kerpen.” Wat zijn euforische gevoel versterkte was het feit dat de overwinning enigszins onverwacht was. “Ik had het hele weekend pech en ik maakte wat fouten. Dus het voelt geweldig om weer te winnen.”

Ondanks die pech en foutjes, had Alexander zich niet verbaasd over zijn snelheid. “Want de trainingen gingen heel goed, ik was één van de snelsten. Ik was dus een beetje teleurgesteld toen ik in de kwalificatie een slecht resultaat had: P8. Dat lag puur aan mij, want ik schoot in de kwalificatie van de baan. Daarna was het in de prefinale een lange rit naar voren. Een spannend weekend, zou ik zeggen.”

Die prefinale ging goed. Al liep Alexander helaas een ingeklikte bumper op. Daardoor kreeg hij vijf strafseconden en viel hij in de uitslag een paar plekjes terug. ”Maar over het algemeen heb ik wel snel gereden. Ik heb ook de snelste rondetijd neergezet. Door de ingeklikte bumper ben ik in de prefinale alleen niet zo hoog gekomen: P6.”

In de finale moest hij dus van de zesde plaats starten. Na een paar heel mooie inhaalacties reed hij weldra aan kop. Daarna reed de talentvolle Rus van Montfoort Motorsports de rest van de wedstrijd op P1. “Toen ik op kop kwam, reed ik meteen weg. Op de finish had ik 3,7 seconden voorsprong op de nummer twee”, was Alexander meer dan tevreden met zijn optreden in de finale. De overwinning was een feit en zo kreeg hij andermaal de bevestiging dat hij bij de besten van het veld hoort.

Alexander begon op zijn tiende met karten. Hij woonde toen nog in Moskou. “Sport vond ik sowieso leuk. Daarom keek ik naar allerlei hobbysporten. Ik wilde graag een keer karten en ik vond dat zo leuk dat ik er verder mee ben gegaan!", zo zei Alexander. Al snel bleek zijn talent voor karten en ging hij een stapje hogerop. "En na een jaartje indoor rijden, stapte ik over naar buiten karten en ging ik in de Rotax Max Mini Max-klasse rijden. Daarin heb ik één seizoen gereden.”

Alexander Dzhanibekyan

“Daarna verhuisde ik in 2016 naar Nederland. Ik was toen bijna 12. Ik kwam bij Montfoort Motorsports terecht.” Van Rusland naar Nederland verhuizen betekende voor Alexander wel even een omslag. “Het was heel anders. Ik moest een jaartje wennen. Nu voel ik me thuis”, aldus de snelle karter, die overigens vloeiend Nederlands spreekt.

Tijdens zijn eerste drie jaar in Nederland kwam hij uit in de Junioren-klasse. Eind 2018 was het voor hem duidelijk dat hij DD2 zou gaan rijden. “Ik wilde wat anders doen dat de Senioren-klasse, want die karts lijken veel op de kart in de Junior-klasse. Maar ik wilde wel Rotax blijven rijden. Daarom heb ik voor DD2 gekozen. Dat leek me gewoon leuk. In deze klasse moet je schakelen en het is een wat snellere kart. Je moet ook wat meer werken in de kart.”

Sinds hij voor Montfoort Motorsports uitkomt, is Erwin Montfoort zijn monteur, begeleider en coach. Vanzelfsprekend was hij trots op de prestatie van zijn rijder op circuit De Landsard. “Dit was een mooi weekend. We hadden hier al twee dagen getraind zonder de concurrentie”, aldus Erwin. “Je probeert het maximale uit zowel de kart als de rijder te halen. Je probeert steeds een stapje verder te gaan.”

Vrijdag heeft Alexander niet getraind vanwege zijn school en vanwege Covid 19-maatregelen. “Zaterdag zijn we rustig aan begonnen. We bekeken wat de opties waren om progressie te maken. We weten dat we goede motoren hebben, we weten dat we de afstelling goed krijgen. Als we bij hem mentaal alles op een rijtje krijgen, is hij heel snel. Want alles komt wel heel snel op hem af. Begin vorig jaar reden we op plek 8, 9 in het NK en binnen drie wedstrijden stonden we op het podium. Je merkt dat hij nog te weinig ervaring heeft. Maar elke wedstrijd maken we mooie stappen. Het moet dus lukken om vaker het podium te halen!”

Alexander bedankt zijn ouders, Montfoort Motorsports en Erwin Montfoort.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS