Karting • Chrono

Karter Christiaan de Kleijn razendsnel bij NK: "Genk een leuke baan om te rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2023 16:41

GENK – Christiaan de Kleijn was afgelopen weekeinde naar Genk gekomen om tijdens de laatste ronde van het NK van Chrono Karting om voor de winst mee te doen. Dat deed hij. Sterker nog, de achttienjarige coureur uit Bosch en Duin won op zijn CRG-kart de prefinale. Ook in de finale was hij heel snel onderweg. Hij reed zelfs de snelste ronde, maar een waterplas op de baan bleek funest.

Christiaan de Kleijn

“De snelheid was gewoon goed. Ik was de snelste. Alleen jammer van de finale”, concludeerde Christiaan die tijdens het NK-weekeinde te maken kreeg met wisselende omstandigheden. “Iemand ging van de baan waardoor er behalve water ook zand op de baan. De baan-marshalls zwaaiden daarom met vlaggen ten teken dat het glad was.”

“Ik reed daarom al wat voorzichtiger. Er was maar één droge lijn. Ik raakte met mijn slicks het water en toen schoot ik door het gras. Het had twee dagen lang geregend, dus ik kwam er niet rijdend uit. Ik moest mijn kart uit het gras trekken en toen ik de kart weer op de baan had, lag ik veertig seconden achter.” Hij dacht niet ‘laat maar’: “Je moet altijd blijven rijden als je kunt. En later in de race reed ik nog de snelste ronde.”

Christiaan, vorig jaar DKM-kampioen in de KZ2, reed ook dit jaar weer zeer sterk in het Duitse DKM en was naar Genk gekomen om te winnen. “Ik wist dat mijn snelheid in Genk goed is, ik vind Genk een leuke baan om te rijden. ik verwachtte dus ook wel op het podium te kunnen rijden. Dat zat er ook dik in.”

Dat hij de snelheid had om voor de zege te gaan, liet hij wel zien tijdens de kwalificatie. Daarin werd hij tweede. “Ik vond die P2 eigenlijk een beetje tegenvallen. Want in de warm-up hadden we ’s ochtends een ander setje banden erop gelegd. Daarmee hadden we zaterdag gereden, maar die set had minder grip dan we hadden gedacht. Maar goed, tweede is ook prima.”

Christiaan de Kleijn

Ook met die startplek kon hij prima uit de voeten, zo liet Christiaan wel zien in de prefinale. “Ik had een goede start en lag meteen eerste. Daarna heb ik de hele race op één gelegen en met zeven seconden voorsprong gewonnen.”

Het was Christiaans laatste race van het seizoen. Wat volgend jaar gaat brengen, weet hij nog niet. “Eerst even rust. En dan zullen we nog regelmatig gaan trainen. Ik denk dat we nog wel een jaar karting gaan doen. Dan blijf ik KZ rijden.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS