Karting • Chrono

Karter Aron Weeda neemt revanche op vorig jaar en pakt Nederlandse titel Mini 60cc! "Fantastisch weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 november 2023 08:01

EINDHOVEN – Toen de rookwolken op het circuit De Landsard in Eindhoven eenmaal waren opgetrokken was het wel duidelijk wie er Nederlands kampioen was geworden in de Mini 60cc-klasse. Aron Weeda uit De Esch in Rotterdam was sterk in de races en beëindigde zijn kampioenschap met de derde, eerste en tweede plaats in de achtereenvolgende races.

Harry Weeda en Aron Weeda

Na afloop was er ook voor Aron de traditionele ereronde met de Nederlandse driekleur in de hand. Het was voor de getalenteerde Zuid-Hollander een stukje genoegdoening voor vorig jaar toen hij zich tevreden moest stellen met het vice-kampioenschap. “In race drie lag er geen druk meer op. Ik hoefde alleen maar te finishen om kampioen te worden. Dat is gelukt en dat betekent wel wat.”

Dat het hem dit jaar dus wel gelukt is kampioen te worden noemde Aron ‘ongelooflijk’. “Vorig jaar lukte het net niet door een foutje in Spa. Daardoor liepen we een achterstand op en werd ik uiteindelijk tweede in het kampioenschap.”

En dan te bedenken dat Aron dit jaar eigenlijk niet eens meer in de Mini 60cc-klasse zou uitkomen. “We zouden dit jaar Junioren gaan doen, maar toen zagen we de kalender van Chrono (organisator van het NK, red.). Daar stond het circuit van Kerpen op en ik had nog nooit in Kerpen gereden. Ik wilde er graag rijden en vond het een heel mooie baan. We hebben daar ook gewonnen. Ik was ineens kampioenschapsleider en toen dachten: waarom maken we het seizoen dan niet af?” Ook kwam Chrono met de Mini 60 als gast-klasse in het DKM en voor de ervaring was dat een mooie toevoeging.

Zodoende plakte Aron er nog een jaartje Mini 60cc aan vast. Maar zo goed als het ging in Kerpen, zo lastig had hij het daarna soms. In Venray, tijdens de vorige ronde van het kampioenschap, kwam de ommekeer. Aron pakte er de leiding in de titelstrijd terug. “We hadden nog geen goed schrapresultaat en die hadden we na Venray wel. Zodoende kwamen we hier met een voorsprong.”

Aron Weeda

Hij stond er goed voor toen hij afgelopen weekeinde aan zijn races moest beginnen. Aron: “Als mijn concurrent drie keer won mocht ik drie keer derde worden. Hij won niet. Voor ons was het natuurlijk een fantastisch weekend. We zijn steeds in de top drie gefinisht, inclusief een manchewinst. En fantastisch dat ik Nederlands kampioen ben geworden. Dat was ons doel.”

Het was zijn tweede titel in het karten. “Eerder zijn we een keer clubkampioen geworden in Strijen, in 2021. Dat was mijn eerste jaar dat ik een heel seizoen NK reed. Nu gaan we naar de Junioren. Waarschijnlijk Rotax Max, al willen we het liefst OKJ gaan rijden. Maar dat budget ligt een beetje hoger”, legde Aron uit.

Hoe die karts rijden weet hij al. “We hebben al een paar keer een Rotax getest en de Golden Trophy gereden. En in Italië hebben we bij Energy Corse een OKJ-kart getest.” Sindsdien blikt hij met vertrouwen vooruit op komend seizoen. “Het ging allemaal best wel goed. Ik heb er veel zin in!”

Vader Harry Weeda die vele uren reizen en sleutelen er in heeft zitten was trots op zijn zoon: “Het was een zenuwslopend seizoen voor zo’n ventje, als je in de ‘verlenging’ van je mini-tijd zit gaan er stiekem toch meer dingen meespelen dan dat je zou denken. Natuurlijke tegenstanders zoals lengte en gewicht, de druk van het moeten presteren, maar ook motivatie. Hij mocht per toeval afgelopen zomer op Franciacorta een OK-Junior test doen, toen kreeg ik hem bijna niet meer terug in de Mini. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en kunnen we het Mini-hoofdstuk nu definitief én met de titel afsluiten!”

Aron wil nog diverse mensen bedanken: "Voor het Mini-tijdperk wil ik graag de Kart-Academy en mijn teammaatjes bedanken voor de onvergetelijke periode, en natuurlijk de onvoorwaardelijke support van Arthur Dontje en John Hogensteijn. Ook hebben Nick de Bruijn, Maurice en Guust Specken veel voor mij betekent in de afgelopen periode.
Een speciaal bedankje ook naar Bert de Heus voor mijn eerste junior meters dit jaar en natuurlijk mijn familie en speciaal mijn vader voor al de tijd in de werkplaats en op de circuits."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS