Karting • Chrono

Justus Sterk snelt naar pole en podium bij NK in Kerpen: “Snelle banen liggen me wel”

Uitgegeven door Bart • 13 september 2023 15:50

Kerpen – Justus Sterk kan terugkijken op een fraai weekend in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. De 13-jarige karter uit Dronten eindigde op de Erftlandring in het Duitse Kerpen, waar mannen als Michael Schumacher en Sebastian Vettel het racen leerden, op de tweede plaats in de ID Engines Junior. Dat het met zijn snelheid wel goed zat, bleek tijdens de kwalificatie waarin de rijder van de KartAcademy pole position voor zich opeiste.

Justus Sterk

De vierde ronde van het Nederlands kampioenschap 4-takt zou eigenlijk in juli worden verreden op de kartbaan in Spa-Francorchamps, maar die race werd afgelast in verband met de F1. Uitgeweken werd naar dit weekend in het Duitse Kerpen dat ook gastheer van de openingsronde van het NK was. In totaal andere omstandigheden met regen kwam Justus destijds ook al zeer goed om de hoek kijken. Ook toen werd hij tweede.

“Twee keer Kerpen, twee keer op het podium”, was de heldere constatering van Justus. “Eerder dit jaar regende het en nu was het heel warm, maar in beide omstandigheden ben ik op het podium geëindigd. Snelle banen liggen me altijd wel. De volgende race is in oktober op Raceway Venray en ook dat is een snelle baan. Daar ga ik voor mijn derde podium van dit jaar.”

Terug naar het begin van het weekend met trainingen op vrijdag en zaterdag. “Vrijdag ging het nog niet zo goed, maar vanaf zaterdag zaten we er goed bij en op de racedag op zondag ook.” In de kwalificatie reed kampioenschapsleider Mick Blankespoor de snelste tijd, maar door een klikbumper werd hij drie posities naar achteren gezet. Zo mocht Justus de eerste van drie races vanaf pole position vertrekken.

“In de eerste race werd ik ingehaald door Mick en ik ben achter hem aangereden. Samen konden we wegrijden van de rijders achter ons. Hij staat bovenaan in het kampioenschap en dan is het mooi als je daar zo goed met mee kunt komen.” Justus eindigde die race op de tweede plaats.

Justus Sterk

“De tweede race ging op zich ook wel goed”, vervolgt Justus. “Door een beetje gekke actie viel ik een positie terug naar P3. Het was rommelig op het einde met rijders door het gras, maar ik ben derde geworden en dat is een prima resultaat. In de laatste race ging er iets mis bij de start en moest ik in de achtervolging. Ik ben als eerste gefinisht, maar door een 3 seconden tijdstraf op de vijfde positie geëindigd en dat betekende de tweede plaats in het dagklassement.” Vader Michiel Sterk was vooral trots op zijn zoon, die een snelle leercurve laat zien! "Hij heeft goed gereden en gestreden dit weekend!"

In de strijd om het Nederlands kampioenschap staat de getalenteerde karter uit Dronten op de derde plaats. “Het kampioenschap wordt heel lastig, maar tweede zou ook al heel mooi", zei Justus. "Dit is pas mijn eerste jaar in de ID Engines Junior en het gaat goed. Vorig jaar reed ik nog in de Mini Junior TM. De ID Junior is wat groter en zwaarder en in de 4-takt moet je net iets anders rijden, maar remmen en zo heb ik al in de Mini geleerd.”

Justus Sterk wil graag zijn vader bedanken en ook Sjoerd Romkema voor het helpen met het uitlijnen en iedereen van het team KartAcademy. In zijn race-activiteiten wordt Justus ondersteund door de volgende sponsoren:

Special Interior, interieurs voor vrachtwagens
StoreVan, bedrijfswagen inrichting
Dekker Autogroep

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS