Karting • Chrono

Jeffrey Fikse toont al vroeg in het jaar zijn goede vorm: knap tweede in eindstand Winter Cup!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 februari 2019 19:15

BERGHEM – Als karter Jeffrey Fikse zichzelf één ding bewees, dan is het wel dat hij nu al in vorm is. De veertienjarige rijder uit Vaassen werd op het circuit van Berghem tijdens de Winter Cup-competitie tweede in de eindstand in de Rotax Max Junioren-klasse.

Jeffrey Fikse CRG vice kampioen karting

“Ja, natuurlijk ben ik blij met de tweede plaats in de Winter Cup, maar ik was liever eerste geworden”, zei de immer strijdbare Jeffrey na afloop in een kletsnat Berghem. Dat hij zo sterk heeft gepresteerd tijdens de beide Winter Cup-wedstrijden (vorige maand werd hij in een nat Kerpen vierde tijdens de eerste ronde van het mini-kampioenschap), had hem niet eens echt verbaasd. “Ik rijd best goed in de regen.”

Toch had het wat hem betreft in Berghem nog iets beter gemogen. “Ik had op een plaats in de top drie gerekend. In de kwalificatie was ik tweede. Maar in de finale werd ik bij de start van de baan geduwd en had ik veel last van spray.” Het tekende zijn ambitie. Maar voor wie die even buiten beschouwing liet, zag toch vooral een knap presterende Jeffrey die al vroeg in het seizoen een indrukwekkende snelheid heeft laten zien.

Dat hij nu al sterk is, deed de rijder van het CRG Holland-team goed. De talentvolle karter hoopt dit seizoen in zijn tweede jaar in de Junioren-klasse in de top drie te kunnen eindigen. “En ik wil me plaatsen voor de Rotax Max Grand Finals”, voegde hij eraan toe.

Jeffrey Fikse CRG vice kampioen karting

Het zou de bekroning zijn van al het harde werken van de afgelopen jaren. Jeffrey kart al negen jaar, is opgegroeid in de sport. Dat hij in de sport rolde kwam door zijn vader. Die was motorcoureur, maar nadat hij hard was gecrasht tijdens een race, kon hij een tijd lang niet meer motorrijden. Karten kon Fikse senior wel. Jeffrey ging altijd mee om te kijken, maar op een gegeven moment mocht hij van zijn vader zelf rijden. Die kocht uiteindelijk zelfs een kart voor hem.

Als hij in de top drie zou eindigen van het clubkampioenschap van Kartclub Eefde, mocht hij voortaan nationale wedstrijden gaan rijden. En zo geschiedde. Jeffrey begon in 2014 en 2015 in de Honda Cadet-klasse. Daarna volgden een jaar Rotax Max Micromax en een jaar Rotax Max Minimax. Inmiddels staat hij op het punt te beginnen aan zijn tweede NK in de Junioren-klasse. Hij vindt het karten nog altijd even leuk. Wat er dan zo leuk is aan de sport? “De snelheid en het sturen geven gewoon een kick.” Dat van die snelheid zit wel snor bij de Junioren. “Het gaat sneller dan de klasse eronder en de deelnemersvelden zijn groter.”

Jeffrey heeft een flink programma voor de boeg. Dit jaar rijdt hij behalve het NK ook het Europees kampioenschap Rotax Max en het BNL-kampioenschap, samen goed voor 15 raceweekeindes. De snelle Gelderlander zag het wel zitten. “Ik doe niets liever dan karten. Laat die wedstrijden maar komen!”

Jeffrey Fikse wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door VDS Automotive en Autobedrijf Favoriet.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS