Formule 1

Jean-Eric Vergne moest plaatsmaken voor 16-jarige Max Verstappen: "Ik had de stap naar Red Bull kunnen maken"

Uitgegeven door Bart • 29 oktober 2021 05:21

In 2014 werd bekend dat Max Verstappen een jaar later zijn debuut zou gaan maken in de Formule 1. In de Red Bull-familie ging dat ondanks het vertrek van Sebastian Vettel naar Ferrari ten koste van Jean-Eric Vergne. De Franse tweevoudig Formule E-kampioen kreeg al in de zomer te horen dat hij bij Toro Rosso moest vertrekken 'om plaats te maken voor een jong talent'.

Jean Eric Vergne


In de podcast Beyond the Grid vertelt Vergne over het moment dat er een einde aan zijn driejarige F1-carrière kwam. "Ik heb dat seizoen meer punten gepakt dan Daniil Kvyat, maar de beslissing over mij werd al vroeg door Helmut Marko genomen. Toen dacht ik meteen dat het einde F1-carrière was, want bij Red Bull was geen plaats meer. Het deed pijn, maar ik ben Red Bull en Toro Rosso ook dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen."

Pas later in dat jaar werd de overstap van Vettel naar Ferrari bekendgemaakt. "Red Bull en Helmut Marko hadden al onthuld dat ik moest vertrekken bij Toro Rosso. Dan zou het slecht overkomen als ik was doorgeschoven naar Red Bull. Na de bekendmaking van het nieuws van Vettel was het snel duidelijk dat Kvyat de stap van Toro Rosso naar Red Bull zou maken."

Even lonkte nog een langer verblijf bij Toro Rosso voor Vergne. "Franz Tost wilde graag een ervaren coureur naast Max, maar Red Bull wilde niet dat ik bij het team bleef. Daarnaast kwam ook Carlos Sainz snel opzetten, dus kozen ze voor hem in plaats van voor mij. Als de beslissing over mij later was genomen, had ik kans op het stoeltje bij Red Bull gehad, want later in het jaar heb ik meer punten gepakt dan Kvyat."



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS