Karting • Chrono

Het tweede kartleven! Wesley de Waal is na 13 jaar terug in de kartsport: P1 in NK! "Begon weer te kriebelen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2023 01:42

EINDHOVEN – Wesley de Waal reed tot 2010 in karts, daarna deed hij twaalf jaar niets totdat het vorig jaar weer begon te kriebelen. De 32-jarige coureur uit Beuningen maakte toen zijn rentree in de Kart4Fun-competitie, dit seizoen rijdt hij ook weer in het NK. Afgelopen weekeinde stond snelle coureur tijdens het Nederlands Kampioenschap, georganiseerd door Chrono Karting, warempel op de hoogste trede van het podium. Hij won de KZ2 Plus-klasse en gaf de verbaasde concurrentie in de finale het nakijken.

Wesley de Waal

“Het was een fantastisch weekend. We hebben gedomineerd. Het geeft een fantastisch gevoel weer terug te zijn na zo’n lange tijd. Ik heb de smaak weer te pakken”, zei een dolblije Wesley nadat de finale had gewonnen.

Dat hij zo sterk voor de dag kwam in Eindhoven leek wat onverwacht. Toch was het dat niet voor de oplettende toeschouwer. In Berghem had hij tijdens de eerste ronde van het NK al laten zien dat hij dit seizoen een concurrent is om rekening mee te houden. Dat het niet was opgevallen, had te maken met pech.

“Voor de tweede race hebben we op het laatste moment gegokt op slicks. Dat pakte goed uit. We waren snel, maar uiteindelijk hadden we veel pech. Een bougiekabel ging kapot. Daardoor viel ik drie bochten voor het eind stil. Ik heb dat nog ter plekke gerepareerd en de race uitgereden op de vijfde plaats. Dat was een beetje teleurstellend. Ik had hier bij dit NK in Eindhoven dus zeker iets recht te zetten.”

Dat bleek. Na de tweede plaats in de prefinale denderde hij zondag overtuigend naar de overwinning op circuit De Landsard. Echt onverwacht kwam de zege overigens niet voor Wesley. “Ik weet dat ik snel kan zijn, maar het moet allemaal op zijn plek vallen. Vanaf zondagochtend is het goed gaan lopen. Dan wil je met de overwinning aan de haal gaan. Ze weten nu meteen weer wie Wesley de Waal is.”

Wesley de Waal

Dat niet iedereen meteen zijn verleden als karttopper kende, was niet zo verwonderlijk. In 2010 was het toen nog jonge talent gestopt met racen omdat in de financiële crisis van destijds de sponsors wegvielen. “Ik heb tien jaar helemaal niks meer gedaan met karten. Maar het begon dus weer te kriebelen. Het bloed stroomt waar het niet gaan kan, zeggen ze dan. Mijn hele familie heeft altijd geracet.”

Zodoende maakte hij vorig jaar zijn rentree in de kartsport. Met veel succes. “Het beviel erg goed. We hebben met z'n allen een mooie tijd gehad bij Kart4Fun. Maar uiteindelijk wilde ik weer hogerop. En nu staan we dus op het bovenste treetje van het podium. Dat is geweldig en motiverend.”

Natuurlijk heeft dat veel te maken met zijn uitstekende rijderskwaliteiten, maar hij wilde daar niet veel van weten. “Ik heb een geweldig team achter me staan. We winnen met z'n allen en we verliezen met z'n allen. Ik heb ook een fijne kart van Paauwer Kart Racing en supermotoren van François Slangen. Dat helpt allemaal mee. Hopelijk kunnen we daarmee ook de volgende ronde van het NK winnen!”

Wesley bedankt zijn vader en moeder, Mike Rauw, Reinier Rauw, Ronnie Driessen en Annie en Jolanda. “Zonder hen had ik het nooit gehaald.
Wesley de Waal heeft momenteel geen sponsoren, maar is wel op zoek naar support. Wie geïnteresseerd is kan contact met hem opnemen. Facebook-pagina Wesley de Waal

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS