Karting • Chrono

Girlpower! Vallerie Loor pakt haar eerste podiumplaats als meisje tussen de jongens in NK karten!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 november 2023 13:00

EINDHOVEN – Ze kart nog geen twee jaar, en als enige meisje tussen de jongens slaagde Vallerie Loor er zondag in haar eerste podiumplaats te pakken. Tijdens de zesde en laatste ronde van het NK 4-takt van Chrono Karting eindigde de elfjarige coureur uit Nieuwegein knap als tweede in het dagklassement van de Parolin Rocky F2-klasse.

Vallerie Loor

“Ik ben heel blij. Het is mijn eerste podiumplaats ooit!”, verwoordde Vallerie haar blijdschap. “Ik had het wel een beetje verwacht omdat ik in de trainingen heel snel was. En vorige week heb ik hier in de regen getraind, toen was ik ook snel. Het is ook nog eens mijn favoriete en beste baan. Hij is snel en leuk om te op te rijden.”

Doordat ze tijdens de trainingssessies op vrijdag en zaterdag al zo snel was, kwam haar tweede tijd tijdens de kwalificatie van zondagochtend niet meer als een verrassing. Hetzelfde gold voor haar resultaten in de heats. Daarin eindigde ze achtereenvolgens als tweede, eerste en tweede. Goed dus voor de tweede plaats in het dagklassement. “Ik heb gewoon goed gestreden”, was het simpele antwoord van de rappe Utrechtse.

Die uitslagen toonden een sterke progressie. Zeker omdat ze dus nog geen twee jaar kart. Hoe ze als meisje erbij kwam om deze sport te gaan doen? Wel, dat was logischer dan je misschien zou denken. “Mijn vader ging vroeger weleens met zijn vrienden karten en ik wilde een keer kijken. Dat kon niet omdat dat ’s avonds laat was en ik moest dan naar bed. Toen zei mijn vader: ze geven daar ook lessen. Misschien kun je lessen gaan nemen”, legde Vallerie uit.

“Ik was net met turnen gestopt en ik zocht een nieuwe sport. Ik kon eerst niks vinden. Toen ging ik op karten bij de Kartfabrique in Utrecht. Ik vond het heel spannend, en ook een beetje eng. Dat kwam doordat het zo’n grote karts zijn, en ze zijn snel.”

Vallerie Loor

Ze vervolgde: “Maar ik vond die snelheid ook heel leuk. En het durven en een helm opzetten. Iedereen zei toen al dat ik er wel talent voor had.” Toch werd even gewacht met wedstrijden rijden. “Eerst hebben we in een huurkart binnen gereden en toen een paar keer met mijn vader buiten. Toen zijn we overgeschakeld naar een Parolin Rocky-kart.”

Nu is ze het enige meisje in haar klasse. Er zijn nu eenmaal niet zoveel meisjes die aan karten doen, weet Vallerie. Trouwens, karten zelf is wat dat betreft ook een bijzondere sport. “De meeste klasgenoten begrijpen mijn sport niet helemaal. Het is ook een moeilijke sport om in één keer te begrijpen.” Dat ze als enige tussen de jongens rijdt, vindt Vallerie geen probleem. “Ik vind het alleen maar cool.”

Komend seizoen gaat ze een klasse hoger rijden. De meest voor de hand liggende stap is de Parolin Rocky F1-klasse, maar die slaat ze over. Vallerie gaat in 2024 uitkomen in de Rotax Max Junioren-klasse rijden. Dat is niet zomaar een stap. Behalve dat ze een klasse overslaat, doet ze dat ook nog een in de nog snellere tweetaktkarts. “Eerst ga ik in de winter wat vertrouwen in de kart opbouwen en daarna gaan we Kart4Fun rijden!”

Vallerie bedankt haar ouders, supporters en haar sponsoren.

Vallerie Loor wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door:

Eurol BV
Meekers Elektrotechniek
BeSticky.nl
Design Around
Hedin Automotive
Mark Loor Sport
Race Coach Frank de Wit

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS