DTM

FOTO'S - Tweede titel in de DTM Trophy: Tim Heinemanns droom van de DTM moet uitkomen

Uitgegeven door Peter Vader • 14 oktober 2022 16:02

HOCKENHEIM - Hij komt uit een andere, een nieuwe generatie. In tegenstelling tot de meeste jonge coureurs baande hij zich niet op de klassieke manier een weg omhoog via het karten. Zijn pad leidde door SimRacing, virtuele autosport. Een pad dat net zo veelbelovend en, zoals het voorbeeld laat zien, net zo succesvol kan zijn. Tim Heinemann is de kersverse kampioen in de DTM Trophy, de talentenfabriek op het DTM-platform van topklasse. En dat is nog niet alles: het is al zijn tweede meesterwerk, want de 24-jarige werd de eerste DTM Trophy-kampioen in 2020 in het premièreseizoen van deze raceserie met bijna-productie GT-sportwagens. Tim Heinemann is op een missie. Hij wil in de DTM! Met zijn tweede titel heeft hij de deur naar de topcompetitie wat verder geopend. Het is zijn droom om als eerste esports-talent in de DTM te rijden. "Toen ik begon met autosport en uiteindelijk de sprong maakte van virtuele naar echte raceauto, waren er enkele twijfelaars, van wie sommigen nog steeds bestaan. Ik denk dat mijn succes voor zich spreekt."

DTM Trophy-kampioen 2020 en 2022 Tim Heinemann 1 portret
2020 en 2022: Tim Heinemann heeft zijn meesterwerk in de DTM Trophy al twee keer DTM gemaakt, opstap naar de grote DTM?

Al in de voorlaatste race van het seizoen 2022 op de Hockenheimring stelde Tim Heinemann zijn grote succes veilig. Afgelopen zondag ondersteunde hij zijn prestatie met zijn zesde overwinning in de Toyota Supra, die wordt gereden door Toyota Gazoo Racing Germany powered by Ring-Racing. Het was geen makkelijk seizoen, zelfs tegenslagen markeerden de weg naar de titel. Maar een volwassen Tim Heinemann concentreerde zich op zijn sterke punten om zich uiteindelijk zelfverzekerd te laten gelden. Heinemann baarde ook in 2020 opzien toen hij zeven races en de DTM Trophy-titel won in de Mercedes-AMG van HP Racing International. Ook in 2021 lag hij op koers voor succes in deze serie.

Zijn enthousiasme voor de autosport gaat terug tot zijn vroege jeugd. Gefascineerd volgde hij de races van de Formule 1. Toen hij in 2006 voor het eerst met zijn vader op een circuit stond tijdens de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring, wist de kleine Tim het zeker: "Ik wil coureur worden." Sterker nog, hij belandde in een huurkart, reed als tienjarige zijn eerste ronderecords en kreeg uiteindelijk de eerste echte racekart. Eerste titels volgden, maar het benodigde budget ontbrak, waardoor zijn karttijd al na twee races in de ADAC Kart Masters abrupt eindigde. Maar daar hield zijn droom niet op. Hij schakelde over op virtuele autosport en reed zijn races met een simulator. De geur van benzine en piepende banden ontbrak, dus op naar het echte circuit! In het simracen leerde hij al snel de perfecte voertuigopstelling, evenals de juiste bochtentechniek en ideale lijnselectie. Het winnen van de "RaceRoom Challenge" was zelfs het startsein om SimRacing professioneel te bedienen. Hij verzamelde verdere successen, ook in de DTM Esports, maar vooral in de AMG eRacing Competition, die hem verschillende testritten opleverde, uiteindelijk in Valencia in de Mercedes-AMG GT3. Hij overtuigde en kreeg vanaf dat moment steun van DTM-recordkampioen Bernd Schneider, die al snel het talent van de "ruwe diamant" herkende. De eerste echte race volgde in oktober 2018 als onderdeel van de DTM en eindigde met de eerste podiumfinish.

DTM Trophy-kampioen 2020 en 2022 Tim Heinemann 2 Toyota Supra
Zes overwinningen, vier pole positions, drie snelste raceronden: Tim Heinemann in de Toyota Supra

Tim Heinemann, geboren in Essen, woont nu in Fichtenberg in het noordoosten van Baden-Württemberg. De 24-jarige met de kleine, ondeugende glimlach is eerder het gereserveerde type. Zijn altijd gefocuste aard helpt hem om uitstekende prestaties te bereiken. Hij krijgt de nodige steun van vriendin Sophia. De volbloed coureur, die altijd eerst zijn rechter brandwerende sokken en rechterschoen aantrekt, heeft al lang zijn eerste sporen achtergelaten in andere raceseries, heeft de titel gewonnen in de GTC Series 2021 in de Mercedes-AMG GT3 en trok de aandacht in de KTM X-Bow GT2 in de Nürburgring Endurance Series (NLS).

Maar nu is het zijn droom van de DTM om werkelijkheid te worden. Aan getuigenissen van zijn talent en vaardigheden geen gebrek, zeker niet na het winnen van de tweede titel in de DTM Trophy-talentenfabriek.

DTM Trophy-kampioen 2020 en 2022 Tim Heinemann 3 Toyota Gazoo Racing Germany powered by Ring-Racing
Tim Heinemann en zijn 'Meisterteam': Toyota Gazoo Racing Duitsland powered by Ring Racing

DTM Trophy-kampioen 2020 en 2022 Tim Heinemann 5

DTM Trophy-kampioen 2020 en 2022 Tim Heinemann 4

DTM Trophy-kampioen 2020 en 2022 Tim Heinemann 6

DTM Trophy-kampioen 2020 en 2022 Tim Heinemann 7

DTM logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS