Karting • Chrono

Bran Vanderveken kart nog maar anderhalf jaar en heeft nu al zijn eerste Minimax-zege binnen! “Dit voelt als een droom”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 november 2023 08:31

GENK – Dolblij balde Bran Vanderveken zijn vuist toen hij zondagmiddag uit zijn kart stapte op het circuit van Genk. De dertienjarige piloot uit Tienen had zojuist in de Rotax Max Minimax-klasse zijn eerste overwinning ooit gepakt. En dan te bedenken dat hij zijn sport pas anderhalf jaar beoefent.

Bran Vanderveken karting Genk

“Dit voelt als een droom”, zei Bran met een grote lach. Al was ook verbazing op zijn gezicht te lezen. “Ik kart pas een jaar. Dat ik vandaag win, had ik echt niet verwacht.” Toch was de opwaartse trend die hij gedurende het weekeinde in Genk had laten zien al een indicatie dat er in de finale wellicht iets moois aan zat te komen.

Nadat hij in de vrije trainingen al een goede snelheid had getoond, snelde hij tijdens de kwalificatie naar een uitstekende vierde plaats. Al had dat best beter gekund, oordeelde Bran. “In de kwalificatie wou ik mij goed positioneren, maar deed ik domme dingen waardoor ik als vierde ben geëindigd.”

In de prefinale toonde de piloot van topteam GKS Lemmens Power andermaal zijn uitstekende snelheid. “De start was wel goed. Ik ben toen langs de buitenkant gereden en heb zo posities gewonnen.” Het zorgde ervoor dat hij als tweede voorbij de zwart-wit geblokte finishvlag denderde.

Dat betekende een startplek op de voorste startrij voor de finale. Bran kende een superstart en nam direct de leiding. “Niemand pakte mij in de eerste bocht. Ik was bij de start ongeveer al weg”, zei hij triomfantelijk. “Het was gewoon het tempo aanhouden en dan zou de eerste plek vanzelf komen.”

Dat klopte. Hij won de race op zijn thuiscircuit met een voorsprong van maar liefst vijf seconden op de nummer twee. “Fijn dat ik met zo’n gat heb kunnen winnen. Ik had een goede race pace en maakte geen fouten op het gladde circuit. Toen ik zag dat de nummer twee ver achter me reed, was het gewoon een kwestie van voorzichtig rijden en proberen het tempo vast te houden. Ik heb hier al veel gereden in de regen, dus eigenlijk was het een makkie voor me.”

Bran Vanderveken 196 minimax wint NK race op Karting Genk

Dat mocht dan zo zijn, opvallend was het zeker, want Bran kart dus pas anderhalf jaar. Een teken dat hij een zeer snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt. “We zijn hier in Genk begonnen met een huurkart. We hadden online gelezen over de Kids Race School hier in Genk. We hebben eerst een aantal clubwedstrijden met huurkarts gereden. Ik won al snel en werd ook kampioen! Daarna ben ik overgestapt naar de Rotax Max Minimax-klasse.”

Hoewel niemand in zijn familie een kartachtergrond heeft, was het misschien toch niet zo raar dat Bran op een kartbaan uitkwam. Hij komt namelijk uit een motorcrossfamilie. De passie voor gemotoriseerde sporten is in die zin nooit ver weggeweest voor de snelle Vlaming.

“Ik heb zelf nooit op een crossmotor gereden. Maar ik vind gemotoriseerde sporten geweldig. Het winnen, mooie prestaties neerzetten, het strijden, het inhalen en de snelheid vind ik mooi”, zei Bran. Hij is nu al zo fanatiek dat hij een carričre als beroepspiloot wel ziet zitten. “Ik wil graag GT-piloot worden. Maar eerst wil ik nog veel winnen in het karten!”

Bran bedankt zijn papa en mama, zijn mechanieker Maarten, zijn team GKS Lemmens Power en Bakkerij Vanderveken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS