Karting • Chrono

Bram Plomp sluit mooie periode af met vice-kampioenschap in NK en gaat een stapje hogerop

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 januari 2024 18:02

HELMOND - Karttalent Bram Plomp werd afgelopen seizoen met zijn Compkart vice-kampioen in de ID Senior-klasse van het Nederlands kampioenschap viertakt en afgelopen weekeinde kreeg hij daarvoor de beker uitgereikt. In Helmond was de zestienjarige snelheidsduivel uit Zuidoostbeemster even het stralende middelpunt tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging.

Karter Bram Plomp

“Het is een mooie afsluiting van mijn tijd in de viertakt-karts”, sprak Bram tevreden na afloop van de huldiging. Daarmee nam hij en passant een voorschot op het komende seizoen. Want dan rijdt hij uitsluitend in de snellere tweetaktkarts. En dat betekent tegelijkertijd een zwaardere competitie. Bram gaat dan uitkomen in het NK Rotax Max Senioren, traditioneel een zeer sterk bezette klasse.

“De ID is echt een chille klasse als je net begint met karten. Dus vooral voor mensen die nog niet veel ervaring hebben. Het is ook een stuk minder duur dan in een tweetaktkart rijden. De beste rijders in de viertakt waren er vijf. In de Rotax geldt dat er vijftien zijn”, schetste hij het verschil. “Je moet meer dan twee keer zo hard werken.”

Ervaring in de Rotax-kart heeft Bram overigens als volop. “Ik heb in die klasse Kart4Fun gereden. Ik ben als derde in het klassement geëindigd. Ook heb ik het afgelopen seizoen al de helft van het NK gereden. Mijn eerste NK, in Kerpen, ging best goed, ik reed rond de elfde plek. Helaas viel ik door een foutje uit.”

Het toonde hem direct dat het NK bij de Senioren gaan rijden in een tweetaktkart wel heel iets anders is. Dat hij nu de definitieve overstap maakt naar de tweetakt is een typisch voorbeeld van dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Niet alleen voor Bram, maar ook voor vader Arjan, die hem begeleid en voor hem sleutelt.

Karter Bram Plomp

Bram: “Mijn vader vond in eerste instantie het idee van low budget racen perfect. We kwamen uit in de RK1 en daarna zijn we dus overgestapt naar de ID Engines Senior-klasse. Vorig seizoen besloten we toch om ook de tweetakt te proberen. Dat moet wel als je ook in het buitenland wil rijden. We twijfelen nog een beetje over het programma, maar we rijden sowieso het NK en Kart4Fun en misschien ook nog BNL en misschien de Karting Champions League.”

Om komend seizoen topfit aan de start te verschijnen, laat Bram niets aan het toeval over. “Zodra we de kans hebben, gaan we zeker rijden. Elke keer als ik in de kart stap, voel ik me thuis. Ik verlang ernaar om zondag weer te gaan rijden.”

Wat hij van komend seizoen kan verwachten? “Een podiumplaats wordt wel lastig. De teams en de jongens in de tweetakt zijn echt goed. Ik ga gewoon hard trainen en zoveel mogelijk races meepakken om ervaring op te doen. En dan hopen dat het goed komt.”

Bram Plomp is zijn ouders erg dankbaar, zijn vader voor het sleutelen en zijn moeder voor de verzorging en de ondersteuning. En zijn team Kart Academy.

Bram Plomp zoekt nog sponsors omdat hij hogerop wil in de sport. “We kunnen het logo van een bedrijf op de kart, op mijn overall of op de aanhanger plaatsen. Daarnaast zetten we alle uitslagen en foto’s op social media en staan er regelmatig artikelen over mij in lokale en regionale media. Als mensen of bedrijven geïnteresseerd zijn om mij te sponsoren, kunnen ze via [email protected] contact opnemen.

Neem ook eens een kijkje op de website van Bram: www.bramplomp.com

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS