Karting • Chrono

Bram Plomp pakt toch nog podium bij NK in Kerpen: "We hebben hier wel echt hard voor gewerkt"

Uitgegeven door Bart • 13 september 2023 14:40

Kerpen – In een weekend waarin zijn kansen meerdere keren veranderden heeft Bram Plomp toch een podium in de ID Engines Senior uit het vuur weten te slepen. Tijdens de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap op de Erftlandring in het Duitse Kerpen vocht de 16-jarige karter uit Zuidoostbeemster zich naar de tweede plaats. Zo verliet Bram het snikhete Kerpen toch met een positief resultaat.

Bram Plomp

In een korte samenvatting nam de KartAcademy-rijder twee keer het woord ‘verschrikkelijk’ in de mond, maar met een totaal verschillende betekenis. “Het was een weekend van verschillende emoties. Vrijdag was ik verschrikkelijk snel en ook zaterdag dachten we dat de top 3 mogelijk zou moeten zijn. Maar op de racedag op zondag ging het verschrikkelijk, het ging ineens niet meer en we zaten er niet meer zo goed bij. We hadden een podium zeker niet meer verwacht, maar ik kon in de derde race profiteren van een grote klapper bij de start.”

Opvallend genoeg reed Bram voor derde keer dit seizoen een NK-wedstrijd op de baan in Kerpen. Het seizoen in de ID Senior begon op de baan waar onder meer Michael Schumacher en Sebastian Vettel opgroeiden. En ook de Rotax Max Senior deed Kerpen al aan. Dit weekend nam de Duitse baan de eerder afgelaste race in Spa-Francorchamps over. “We hebben al best wat ervaring uit de 2-takt met de hitte en de hoeveelheid grip. We wisten eigenlijk al wel wat we moesten doen. Daar hadden we onze hoop op gevestigd, maar het werd hem op een of andere manier toch niet. Vrijdag was het iets koeler, maar misschien hadden de andere rijders hun setup pas op het laatst echt goed. Ik kon toch nog iedere sessie vooraan meestrijden, ook al was ik niet helemaal tevreden.”

In de kwalificatie reed de getalenteerde Noord-Hollander opmerkelijk genoeg de tweede tijd op slechts 0.080 van pole position. “In de eerste race reed ik kort aan de leiding, maar steeds werd ik er zachtjes vanaf getikt zodat ik wat plekjes verloor. Door straffen van anderen werd ik toch nog vierde. Race 2 verliep eigenlijk hetzelfde, ik kwam als derde over de finish maar zakte door een straf terug naar P7. In de derde race had ik mazzel dat de koplopers bij de start op elkaar klapten. Het gebeurde recht voor mijn neus, dus misschien kwam mijn straf in race 2 nog niet zo slecht uit. Het begon links van mij, ik zag een kart door de lucht vliegen en dacht dat ik zelf ook geschept zou gaan worden. Ik zie veel karts heen en weer schuiven en ineens rij ik vierde. Het gebeurde zo snel en ineens was iedereen voor mijn neus weg. Zo kon het gebeuren dat ik in de laatste race tweede werd en over de dag ook. Ik was op vrijdag en zaterdag de snelste en op zondag ging het opeens heel slecht. Ik wil niet zeggen dat ik dit podium verdiend heb, maar we hebben hier wel echt hard voor gewerkt.”

Bram Plomp

Voorafgaand aan het vierde weekend van het NK 4-takt stond Bram op de tweede positie en die plaats heeft hij vastgehouden. “Eigenlijk is het wel een goed seizoen tot nu toe. In Kerpen begon het slecht en in Assen hadden we perfect voor elkaar. Toen kregen we weer geloof in het kampioenschap maar ging het in Strijen weer heel slecht. Nu bij het tweede weekend in Kerpen ging de lijn weer omhoog, dus wie weet kan het nog. We krijgen nog Raceway Venray en de Landsard in Eindhoven. De Landsard is echt mijn baantje, ik ga heel goed op die baan. Als we het even niet meer weten, gaan we altijd naar de Landsard om te trainen, dus daar heb ik heel veel vertrouwen in. Alleen Venray wordt nog wel een dingetje, dus we moeten zien hoe dat gaat lopen.”

Buiten het NK 4-takt is Bram ook actief in de Rotax Max Senior. Na een podium in de eerdere races op Circuitpark Berghem, liet Bram in de onlangs verreden wedstrijd van de Kart4Fun in Eindhoven ook al mooie dingen zien! Na een mislukte kwalificatie toonde hij zijn raceskills en kon hij zich in de heats via mooie inhaalacties toch weer knap naar voren vechten. Uiteindelijk won hij de laatste manche!

Bram Plomp bedankt zijn ouders, zijn vader voor het sleutelen en zijn moeder voor de verzorging en de ondersteuning.

Neem ook eens een kijkje op de website van Bram: www.bramplomp.com

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS