Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout legt 144 ronden af tijdens IndyCar-test, teambaas Ed Carpenter onder de indruk: "Capaciteiten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 augustus 2019 09:29

Portland (Oregon, USA) – Rinus van Kalmthout heeft op indrukwekkende wijze zijn debuut gemaakt in de IndyCar-klasse. Op Portland International Raceway zette de 18-jarige Hoofddorper tijdens zijn eerste testdag met de auto van Ed Carpenter Racing direct snelle tijden op de klokken en was daarbij ook nog zeer constant. Het jonge Nederlandse talent noteerde in de ochtend de tweede tijd, hoefde daarbij slechts 0,3 seconden op de snelste tijd toe te geven en liet diverse ervaren rijders uit de NTT IndyCar Series achter zich, om in de middag zelfs maar 0,1 seconde van de snelste tijd verwijderd te blijven.

Rinus van Kalmthout Indycar test Ed Carpenter Racing

TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout maakte zijn IndyCar-debuut op uitnodiging van Ed Carpenter Racing tijdens een testdag op Portland International Raceway. De uitstekende prestaties van de 18-jarige Hoofddorper in de Road to Indy klassen, waarbij Van Kalmthout vorig jaar de titel in de Indy Pro 2000 voor zich opeiste en momenteel tweede staat in het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires, waren voor het gerenommeerde IndyCar-team aanleiding om de Nederlander uit te nodigen voor de test.

En ook nu maakte VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, direct indruk. In de auto van vaste Ed Carpenter Racing-rijder Ed Jones klokte het TeamNL-talent in de ochtendsessies meteen een tijd van 57,9 seconden en bleef daarmee slechts 0,3 seconden verwijderd van de snelste rijder op dat moment, Alexander Rossi, de coureur van Andretti Autosport die momenteel tweede staat in de tussenstand van het kampioenschap. Ervaren NTT IndyCar Series-rijders als Ryan Hunter-Reay, Marco Andretti en Zach Veach kwamen niet aan de tijden van de Nederlander. Maar minstens zo indrukwekkend was de constantheid waarmee Van Kalmthout foutloos zijn ronden afwerkte en daarbij een serie rondetijden van 58,0 seconden liet optekenen.

In de middagsessies werkte Van Kalmthout de rest van het testprogramma af en bleef met een rondetijd van 58,0 seconden nu zelfs maar 0,1 seconde verwijderd van de snelste tijden van Rossi en Hunter-Reay, de Andretti Autosport-piloot die de zesde plaats bezet in de tussenstand van het kampioenschap. Dat Van Kalmthout zich zo ver voorin wist te melden was des te opmerkelijker omdat Andretti Autosport met maar liefst vier auto’s in Portland vertegenwoordigd was en dus veel data kon vergaren, terwijl de Nederlander als enige rijder van Ed Carpenter Racing op de baan kwam. De eveneens debuterende Oliver Askew, rijdend in de kampioenschapsauto van Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) bleef de hele dag op een paar tienden van Van Kalmthout steken. In totaal legde Van Kalmthout op de testdag maar liefst 144 probleemloze ronden af.

Teameigenaar Ed Carpenter toonde zich duidelijk onder de indruk van de snelheid, constantheid en professionele houding van VeeKay. “Het was indrukwekkend wat Rinus voor een eerste dag in een IndyCar liet zien. Rinus heeft aangetoond dat hij de capaciteiten heeft om op het hoogste niveau mee te kunnen en het in zich heeft om al snel de overstap naar de IndyCar Series te kunnen maken.”

Rinus van Kalmthout Indycar test Ed Carpenter

“Het voelde vanaf de eerste meters meteen heel vertrouwd en comfortabel, alsof ik er al veel meer mee gereden had. Ik zat daardoor ook meteen op snelheid. De auto heeft heel veel tractie en downforce en dat voelde goed. Met het team hebben we nog wat aanpassingen aan de auto gedaan en ze waren heel tevreden met de feedback en de snelheid. Dat ik meteen al rond de tijden van de snelste rijders zat, was natuurlijk mooi en had ik zelf eigenlijk nog niet verwacht. Het was helemaal top en smaakt zeker naar meer. Maar nu gaat de focus weer richting het Indy Lights kampioenschap, want ondanks de achterstand van 45 punten op de leider, blijf ik knokken voor de titel”, aldus een tevreden Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA, Oger, Gullwing Racing Insurance, The Challenge Sports & Health Club Curaçao en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS