Karting • WSK

Dinand de Vos maakt zich op voor fraai toetje seizoen met deelname aan de WSK Final Cup in Adria

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 november 2019 02:06 • Print artikel

ADRIA, Italië - Nu het seizoen er bijna op zit, wacht Dinand de Vos een bijzonder toetje. De elfjarige karter uit het Belgische Meer gaat deze maand meedoen aan het prestigieuze WSK Series in Italië. Afgelopen weekeinde bereidde de snelle karter uit het team van RB Racing zich in de Mini Parilla-klasse voor tijdens de laatste ronde van het IAME X30 Benelux-kampioenschap in Mariembourg.

Dinand de Vos RB Racing Albert Broeders

"We gaan internationaal rijden; voor het eerst naar een WSK-wedstrijd", zei een enthousiaste Dinand die voor Team Driver van het merk Kart Republic gaat uitkomen. Hij gaat racen op de WSK Final Cup in Adria International Raceway in Italië. "Ik heb er erg veel zin in. De WSK is één van de hoogste kampioenschappen in de kartsport. De baan ken ik nog niet. We gaan er eerst komend weekend trainen en dan de week daarna de race. Ik verwacht nog niet te veel. De wedstrijd is goed om mee te maken en om ervaring op te doen. Er doen meer dan honderd rijders vanuit de hele wereld mee in de Mini-klasse. Allemaal Mini’s tot en met twaalf jaar. Ik vind het leuk om mee te maken, het is wel speciaal."

Voor Dinand lag een leven in de kartsport voor de hand. "Als baby ging ik mee naar de kartrraces van mijn broer Dimitri. Hij is ermee begonnen en reed toen bij de Junioren. Ik zat voor het eerst in een kart toen ik negen was. Dat was bij de Minicursus in Strijen. Ik vond het wel spannend, het was ook leuk. In Strijen reed ik daarna eerst wedstrijden in het Mini-clubkampioenschap. Eerst heb ik Rotax Max Micromax gereden en daarna ben ik overgestapt naar het IAME-kampioenschap in de Mini 60-klasse. In de IAME zijn er mooie startvelden en heel veel sterke rijders. Ik ben dit jaar geregeld in de top vijf te vinden, maar ik heb soms ook wel pech gehad."

Dinand de Vos RB Racing

Het is voor Dinand niet altijd eenvoudig het karten met school te combineren. Een wedstrijdweekend begint normaal gesproken al op donderdag of vrijdag. Omdat de concurrentie al dikwijls op die dagen aan het trainen is, loopt Dinand wat achter qua tracktime en afstelling van de kart als hij op de circuits aankomt. Voor deze grote internationale race in Italië heeft Dinand gelukkig medewerking van school. Zijn racerij moet daarom ook in goed overleg met zijn school Meerpaal in Meer. "Ik doe extra mijn best op school", zegt de beloftevolle rijder. Zijn klasgenootjes op de Meerpaal weten intussen ook allemaal welke sport hij doet. "Ik moest het eerst goed uitleggen, want ze dachten met karten aan indoorkarting, maar dat is totaal niet te vergelijken met karten op een buitenbaan. Karting op buitenbanen is superprofessioneel. Bij buiten karten heb je je eigen kart en die is veel sneller. Ook zijn de raceteams professioneel. En worden jonge karters goed opgeleid. Max Verstappen, bijvoorbeeld, is ook heel jong begonnen met karten."

Uiteindelijk wil Dinand de autosport in net als zijn broers Dimitri jr. en Dilango de Vos. "Dat lijkt me heel leuk. Mijn broers racen ook al in de auto." Maar eerst volgen nog een paar jaar in de kartsport. Dinand gaat volgend jaar over naar de Junioren. "Dat wordt veel trainen", weet zijn teambaas Albert Broeders van RB Racing die het team met zijn gezin runt. "Ik, mijn zoon Richie en mijn vrouw José. Verder werken we samen met Stan Pex. Met hem hebben we een back-up voor de afstelling."

Het kartteam uit Achthuizen focust zich op IAME X30-kampioenschappen en doet mee aan het GK4-kampioenschap, het IAME Benelux-kampioenschap en het clubkampioenschap van de kartbaan in Strijen. Het merk Kart Republic moet het team successen gaan brengen. RB Racing wil het topmerk in samenwerking met SP Tuning groot maken in de lage landen.

Eigenaars Richie en Albert Broeders bogen op jarenlange ervaring in de kartsport. Vanuit thuisbasis kartbaan Strijen, waar Albert en Richie regelmatig jonge, beginnende karters begeleiden bij hun eerste meters op het circuit, hebben ze een schat aan ervaring opgedaan. Bovendien was Richie jarenlang zelf actief met succes in de kartsport. Het is die ervaring die ze overbrengen op de rijders in hun streven hen zo ver mogelijk naar voren te brengen in deze mooie sport. Albert: "Zo hopen we Dinand ook naar de top te brengen. Hij heeft er het talent voor."

Dinand bedankt RB Racing, Tom Stevens, zijn papa/mama, zijn broers Dilango en Dimitri Jr. voor hun steun.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS