Karting • WSK

Karttalent Dean Hoogendoorn (11) dendert als rookie naar derde plaats in eindstand WSK Super Master Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 maart 2024 12:15

SARNO – Karttalent Dean Hoogendoorn is zondag op het podium geëindigd van de OK Junior-klasse in de WSK Super Master Series. De pas elfjarige rookie uit Woubrugge verzekerde zich op het circuit van Sarno van de derde plaats in de eindstand. En dan te bedenken dat hij tijdens de eerste ronde wegens pech geen punten scoorde.

Dean Hoogendoorn WSK Super Master Series 2024 circuit van Sarno

Dean zelf wist niet goed wat hij met het eindresultaat aan moest. “Derde is natuurlijk wel goed, zeker omdat we in de eerste ronde pech hadden. Maar ik was liever kampioen geworden”, toonde de supersnelle jongeling zich ambitieus als altijd.

Dat hij op het eindpodium werd geflankeerd door kampioen Niklas Schaufler en nummer twee Dries van Langendonck zei misschien wel alles over zijn indrukwekkende opmars in de voor hem nog nieuwe OKJ-klasse. Schaufler (14) en wereldkampioen Van Langendonck (13) zijn ervaren en oudere coureurs die inmiddels al het nodige hebben bewezen. “We mogen er trots op zijn dat hij als rookie naast die twee jongens staat”, was de conclusie van Deans vader Jochem.

En dan te bedenken dat Dean in de eerste ronde van de titelstrijd dus puntloos bleef. Zodoende stond hij voorafgaand aan het raceweekeinde op de Italiaanse piste vierde. Kampioen worden was helaas niet meer mogelijk, de tweede of derde plaats waren dat wel. In de prefinale werd Dean razendknap tweede. Na zijn zesde plaats in de finale was de derde plaats in de eindstand de zijne.

“We konden er net niet bij komen”, zei Dean over de winnaar van de regenachtige prefinale. “We lapten bijna het hele veld en sommige rijder zelfs twee ronden. De nummer één kon op het rechte stuk net van me wegrijden. Wel schoven we na de prefinale al door naar de derde plek in het kampioenschap.”

Dat nog een plekje hoger er uiteindelijk niet in zat, was jammer, maar ook niet meer dan dat. Het deed niets af aan Deans knappe prestatie. Wat als hij in de eerste ronde van het kampioenschap, op het circuit van Lonato, gewoon had kunnen rijden? Het was natuurlijk de grote vraag die nooit beantwoord zal worden.

Dean Hoogendoorn WSK Super Master Series 2024 circuit van Sarno

Hoe dat zat? Wel, tijdens dat weekeinde kwam Dean in de formatieronde van de prefinale in aanraking met een andere rijder. Het Zuid-Hollandse talent belandde in het gras en daar sloeg zijn motor af. Omdat hij daardoor de prefinale niet meer mocht rijden, haalde hij ook de finale niet.

Goed, pech hoort er soms bij. De derde plaats in de eindstand is hoe dan ook een knappe prestatie tussen de 140 beste OKJ-rijders van de wereld. Bovendien pakte Dean in de laatste twee rondes de meeste punten van iedereen. Dat verstevigde zijn toch al grote zelfvertrouwen voor zijn volgende wedstrijd.

Die wordt dit weekeinde gehouden in Valencia. Daar verschijnt Dean aan de start van de Champions of the Future, de eerste ronde van vijf in het kampioenschap van wereldkartbond CIK-FIA. “Die wordt heftig”, wist Dean. “Het niveau is er gelijk aan dat van het WSK. Er doen ongeveer 120 OKJ-rijders aan mee.”

Hij gaat er, net zoals de rest van het veld, rijden met de Maxxis-band rijden. Tot dusver reed Dean altijd met Vega-banden. “De Maxxis-band is veel gladder”, wist hij. “We zijn daardoor misschien wel anderhalve seconde per ronde langzamer. Maar dat is voor iedereen hetzelfde. Hopelijk komt er een beetje rubber op de baan zodat we wat meer grip krijgen. Ik ben benieuwd, kijk ernaar uit!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS